download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Началният интерес към Елбрус ОС е по-голям от очакваното

15.04.2019 03:56 (преди 4 месеца и 6 дни) | spursy | показана 194 пъти Статистики
Очаква се през следващия месец да бъде пусната нова версия на руската операционна система.
Скоро ви съобщихме, че Руската операционна система Елбрус беше пусната свободно. Сега разработчиците се похвалиха, че големият интерес към проекта им ги е изненадал приятно, като в първите дни след пускането в определени моменти сървърите са се претоварвали и не са смогвали. Това е довело до временна неактивност на линковете за сваляне. Само през първите осем дни Елбрус ОС е била изтеглена над 50 000 пъти, а цифрата продължава да расте.
Според анализатори началният висок интерес не бива да ви заблуждава. Вероятно много компютърни ентусиасти са искали да изпробват алтернативната операционна система, но това не означава, че мнозинството от тях ще започнат да я използват активно.
Създателите на Елбрус поясняват, че всеки желаещ с повече знания, може да изтегли и инсталира Platform Development Kit (PDK), за да опознае структурата на системата и в последствие да пише собствени приложения за нея.
Към момента достъпна за сваляне е версия 3 на Елбрус ОС, но разработчиците работят по версия 4, която ще използва по-ново Линукс ядро и се очаква да бъде пусната през месец май 2019г.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

 • Понеделник, 15.04.19, 10:46, океан:
  Има много любопитни да видят какво са измислели руснаците.И аз съм един от тях.
  И всъщност какво са измислели:
  Взели са линукс ядро версия 3 ,което вече не се ползва от никой,графична среда xfce,която си я има преведена на руски ,стандартни линукс програми.До тук нищо руско.
  А сега руското: Модифицирали са ядрото да работи на руските процесори,орязали са драйверите,защото с това ядро беше Стотинка и имаше драйвер за моята лан карта а тук липсва.Орязали са всичко улесняващо инсталирането на програми.Инсталация става само през терминал.
  Говорят за сигурност,а са си оставили голяма врата за добиване на администраторски права.Парола за root "f2line."се слага автоматично при инсталация на системата,която е една и съща са всички.

  С две думи.Не става.Твъде старо.Всички програми стари версии.Правено да ти е трудно.Всеки линукс си има сайт,потдръжка,пакетен менижър.Тук такива неща няма.Иникаква възможност да инсталираш друго освен от диска,който дават.Всички команди са орязани.Не съм пробвал само чрез директно копиране в директориите.Нищо общо със съвременна операционна система.

 • Понеделник, 15.04.19, 18:31, johnmotson:
  Странно виждане Океане относно сигурността. Лесното логване в с-мата най-малко гарантира достъпа до важните файлове и приложения. Софтуерните и хардуерните решения, създадени от руската марка, най-вероятно ще бъдат закупени като приоритет от военните структури. Разглежданото развитие на компанията MCST, "Московски център на SPARC Technologies", може да допринесе за процеса на заместване на вноса в редица ИТ сегменти. Това може да е от значение за системи, изискващи висока степен на сигурност.

     Нов 4-жичен микропроцесор Elbrus.
  В този аспект, изчислителните модули,разработени от MCST, имат отличителна черта: ключовите компоненти, които са част от тяхната структура, притежават необходимата документация, се проверяват, когато е необходимо, в компетентните структури. Очаква се компютрите, базирани на чиповете Elbrus от сериите 4C и 8C, да бъдат търсени не само във военната сфера, но и сред цивилните потребители. Явно версиите за военни са с големи различия от базовите!

 • Вторник, 16.04.19, 11:53, океан:
  Мисля, че ти трябва малко повече информация за линукс и процесорите елбрус.
  Сигурността при линукс идва от това,че всеки потребител има ограничени права.Потребителя има права само да стартира програми за които му е позволено , да записва в своята папка и да прави промени на собствения профил.За всичко останало се иска администраторски права съответно парола.
  При линукс открие ли се уязвимост тя веднага се запушва при следвъщия ъпдейт.
  Никой не следи и не ъпдейтва старите версии.Нито ядрото,нито програмите са руски.
  За процесора
  Той е много стара версия APM с няколко ядра,прави се в Тайланд на същите машини на които се правят процесорите на интел .
  Той е много слаб и в пъти по скъп от другите.Никакъв шанс да прогресира.Само при военните има шанс.Те го правят от много години.
  Смяташ ли ,че ако е нещо велико ще им позволят да ги правят там в Тайланд.Между другото дънната платка също се прави в Тайланд.Рам паметта -ползват стандартна .Само захранването и котиите се правят в русия.
  Това са великите руски компютри.
  Добре,че военните си имат собствени сателити и не ползват интернет.
 • Вторник, 16.04.19, 13:38, johnmotson:
  Никога не съм казвал, че съм напреднал в Linux, напротив, смятам, че е съм на по-ниско ниво от средното и рядко намирам причина и мотивация да усъвършенствам. Но не се заблуждавай, че руските свръхспециалисти и то военни, ще са глупаци и ще ползват стари и никому ненужни ОС-ми или чипсети! Всичките им разработки са дълбоко криптирана информация и второ мнение няма!
 • Вторник, 16.04.19, 14:46, soft-support:
  ” Само захранването и котиите се правят в русия. „

  На тази снимка захранването е corsair.
  И аз тествах от любопитство Елбрус ОС и бих я определил като неприложима в този си вид за масова употреба. johnmotson обаче е прав, че вероятно има големи разлики между потребителската и военната версия на системата. За употреба с ограничени конкретни цели, като формулирани служебни действия би вършила работа, но за стандартна потребителска употреба е неудобна. Старото ядро не позволява да се инсталират актуални програми. Самата инсталация е доста недружелюбна сравнено с инсталации на различни други съвременни Линукс дистрибуции. Всъщност почти всеки популярен, актуален Линукс е по-удобен, функционален и практичен за употреба.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2019   Experta Ltd.