download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Програма за Android компрометира над 2 млн. пароли за мрежи

24.04.2019 19:41 (преди 4 години и 11 месеца) | spursy | показана 848 пъти Статистики
Създателите на приложението така и не са отговорили при опитите за връзка с тях и това повдига въпроси за бъдещата сигурност на милионни устройства.
WiFi Finder е популярно приложение за Android устройства, което ви помага лесно да откривате безплатни безжични мрежи в близост. Особено полезно когато сте на път. Софтуерът позволява ако се свържете с някоя Wi-Fi мрежа да запаметите паролата й и занапред, като така я включите в базата данни на програмата. Например ако сте в кафене в чужд град и се свържете с предлаганата от него безплатна мрежа и я запаметите, друг потребител на същата програма може също да използва въпросната мрежа ако мине от там без да пита за паролата. Скандалното е, че базата данни е набъбнала до над два милиона мрежи, но е била съхранявана в незащитен и свободно достъпен вид от създателите на програмата. Така всеки е можел да получи достъп до записаната информация и да си я свали. Всичките записи са съдържали името на безжичната мрежа, точното ѝ географско местоположение, нейният уникален BSSID номер и паролата за достъп. Въпреки че създателите на програмата са написали, че е предназначена само за публични мрежи, преглед над базата данни показал, че се съдържа информация и за много домашни мрежи. Така милиони домашни рутери са били компрометирани и е хубаво собствениците им да сменят паролите си.
Базата с данни вече е изтрита и не е достъпна, но е любопитно, че след като фрапантният пропуск е бил разкрит, създателите на програмата не са отговорили или предприели действие. В крайна сметка е осъществена връзка с отделна компанията собственик на облачното пространство, в което се съхранявала базата с паролите и от там веднага са премахнали данните.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.