download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Apple смята, че Google са внесли излишна паника сред потребителите

09.09.2019 16:54 (преди 4 години и 7 месеца) | spursy | показана 863 пъти Статистики
Уязвимостта при iPhone е сложна за експлоатиране, като е засегнала тесен кръг потребители най-вече в Китай.
Когато миналата седмица стана ясно, че Цели две години потребители на iPhone са били хаквани с лекота това внесе доста смут. Сега от Apple внесоха малко повече яснота по въпроса, като смятат, че Google са създали излишна паника. В началото се смяташе, че всички iPhone потребители са били потенциални жертви, но според разкритията на Apple атаката през специално подготвени сайтове е била с конкретна насоченост за малък кръг цели и не е била предназначена за масова зараза. Поразяващите сайтове са били със съдържание за Уйгурите (етническа група обитаваща Северозападен Китай) и са действали за кратък период от време, приблизително около два месеца, а не две години. Въпросните страници са били опасни и за потребители под Windows и Android, но в началния доклад на Google това не се посочва.
Apple са запушили уязвимостта само 10 дни след като са разбрали за нея, а тя никога не е била масова заплаха за потребителите по света.
Атаката е доста сложна за осъществяване и използва комбинация от уязвимости, като е била насочена към конкретни цели. Именно посочената информация, че става въпрос за сайтове свързани с Уйгурската общност навежда на мисълта, че зад атаките стои Китай. Според Apple разходите за разработка на въпросната атака са били няколко милиона долара и това означава, че зад нея стои някой с голям финансов ресурс. Именно скъпата, сложна и продължителна кампания посочва, че целта са били конкретни жертви.
Китай от години влага много усилия и ресурси за надзор и контрол над Уйгурското малцинство. Смята се, че Уйгурите в Китай са над 10 млн. (някои живеят и в съседни държави), а около милион и половина от тях са в "лагери за превъзпитание". Китайските власти следят всякаква интернет активност на Уйгурите в интернет, включително чатове, а също така използват биометрични средства, като лицево разпознаване.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.