download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Производителите не електроника вече са длъжни да осигурят възможност за ремонт за 10 години напред

04.03.2021 12:24 (преди 4 месеца и 20 дни) | spursy | показана 363 пъти Статистики

Новите правила обхващат всички държави в Европейския съюз и гарантират на потребителите правото техниката им да бъде по-лесно ремонтирана в случай, че се повреди до 10 години след покупката.

Преди повече от година ви информирахме, че ЕС задължава производителите на битова техника да осигуряват резервни части 10 години. Ето, че моментът настъпи и от този месец в сила е нов закон, според който компаниите, които продават хладилници, перални, сешоари и телевизори на територията на Европейския съюз, са длъжни да осигурят възможност за ремонт и налични резервни части за следващите 10 години след датата на закупуването. В повечето случаи техниката трябва да може да бъде ремонтирана в обикновените сервизи, а само в някои случаи конкретни компоненти да бъдат сменяни във фирмените сервизи изискващи по-специфичен монтаж или инструменти.
Според новия закон, битовите и електронни устройства трябва да бъдат произведени по такъв начин, че да могат да бъдат ремонтирани с обикновени стандартни инструменти, а при закупуване да пристигат с инструкции за техния ремонт.
Предвижда се след около две години списъка с устройства имащи "право на ремонт" да бъде разширен и в него да попаднат смартфони, компютри, лаптопи и други.
Смята се, че всяка година, един европейски гражданин изхвърлят над 16 кг електрически отпадъци. Често този е-боклук се генерира от повреди малко след изтичане на гаранцията или невъзможност за достъпен, лесен и рентабилен ремонт.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 10.03.21, 10:35, soft-support:
    Интересно, когато този закон засегне и лаптопите, дали това ще доведе до масово завръщане към видео чипове на слот с възможност за замяна? В момента има лаптопи, които освен процесор и видео, дори RAM е запоена и не може да се заменя.
  • Сряда, 10.03.21, 16:59, iceman_:
    ...Предвижда се след около две години списъка с устройства имащи "право на ремонт" да бъде разширен и в него да попаднат смартфони, компютри, лаптопи и други...
    Така, че ще трябва пак да има слотове и тн.

Платени препратки

Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2021   Experta Ltd.