download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Скандал около Gigabyte и проблемни компютърни захранвания

20.08.2021 14:22 (преди 3 месеца и 7 дни) | spursy | показана 314 пъти Статистики
Компанията обяви, че безплатно ще замени захранването ви от проблемните серии, но според външни специалисти грешен изначален дизайн и изработка са в дъното на проблема.
Популярната марка Gigabyte се забърка в неприятен скандал свързан с потенциално опасни нейни захранвания. Преди повече от седмица компютърни ентусиасти разпространиха видео, как захранванията от сериите GP-P850GM и GP-P750GM буквално могат да експлодират, а това може да застраши и повреди и други компоненти от компютъра. Според тестовете проведени от влогъри, половината PSU изгарят само след няколко минути.
В интернет се натрупват все повече негативни отзиви на потребители, още повече популярен магазин е продавал задължително в комплект търсени видеокарти заедно със захранване от въпросните проблемни серии. Gigabyte реагира сравнително мудно, като в началото отговори, че не вижда проблем със захранванията си, но след разрастване на скандала поясни, че въпросните серии са надеждни за използване в реални условия, но все пак предлага връщане и замяна. От компанията допълват, че при трагичните тестове захранванията са били натоварвани със 120% и 150% по-високи стойности от номиналната, а защитата от превишаване на подаваната мощност (OPP) не е сработила навреме. Затова ако поискате замяна, захранването ви ще бъде заменено с ново, при което същата защита ще се задейства при около 100-120% превишаване на номиналната мощност.
Замяната на захранвания от сериите GP-P850GM и GP-P750GM може да бъде заявено и извършено в официалните сервизи на GIGABYTE. За модели GP-P850GM на замяна подлежат варианти със серийни номера от SN20343G031011 до SN20513G022635, а при модели GP-P750GM - серийни номера от SN20243G001301 до SN20453G025430.

Специалисти изказаха мнение, че компанията заблуждава потребителите, като твърди, че проблема е в неправилно настроена защита от претоварване и продължителна употреба при завишени стойности. При тестовете OPP е задействан само веднъж, което не трябва да води до повреда, а изгарянето е станало само след няколко минути, а не при продължителна употреба. Също така изказват съмнения, че при заменените модели компанията е намалила максимално допустимата мощност от 120-150% на 100-120%, защото за OPP се използват аналогови контролери и резистори, които не могат да отчетат с подобна точност (за целта са нужни цифрови контролери). Външните експерти смятат, че проблема се дължи на изцяло неудачната разработка на тези захранвания, несинхронна работа на крайните транзистори поради проникване на смущения във веригите за управление на техните гейтове. Затова вероятно, въпросните PSU от Gigabyte не са много добър избор за съвместна употреба с новите процесори на Intel от 12 поколение - Alder Lake.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2021   Experta Ltd.