download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Задаването на браузър различен от Edge за основен в Windows 11 е станало още по-трудна задача

20.08.2021 18:09 (преди 2 години и 8 месеца) | spursy | показана 758 пъти Статистики
Майкрософт продължава да бъде изобретателна как повече да затрудни потребителите, за да подтикне поне част от тях да започнат да използват вградения браузър.
Windows 11 вече може да бъде инсталирана на чисто от нулата от всеки потребител, но ако сте сред ентусиастите, които ще предприемат тази стъпка, трябва да имате предвид още едно нещо. Microsoft са направили задаването на основен интернет браузър различен от Edge още по-трудна задача. Всъщност от много години Майкрософт са критикувани и дори са били глобявани, че натрапват собствените си браузъри за сметка на конкурентни продукти. При Windows 10 тази тенденция се засили, но при Windows 11 е достигнато ново ниво.
Ако инсталирате друг браузър и забравите да сложите отметка на "Винаги използвай това приложение" (always use this app), то ръчното задаване за основен браузър след това ще бъде далеч по-сложна задача. Ще трябва да влезете в настройките на операционната система, да отидете до раздела с приложения по подразбиране и ръчно да зададете с какво да бъдат отваряни специфични разширения, като: HTM, HTML, SHTML, SVG, WEBP, XHT, XHTML, FTP, HTTPS и т.н. Нещо повече, трябва да направите тази настройка няколко пъти, за всяко разширение по отделно! Единствено Firefox успява сам да зададе настройки по подразбиране, за да не се налага потребителя ръчно да минава през всичко това. Нещо повече - когато става въпрос за taskbar widget (функция налична и в Windows 10), то там напълно се пренебрегва зададения избор на потребителя за браузър и се използва единствено Edge.
Надяваме се това да е само временно затруднение в предварителните, тестови версии на Windows 11 и да бъде променено при финалните издания.
Основни лица от софтуерни компании разработващи алтернативни браузъри като Google (Chrome), Mozilla (Firefox) и Vivaldi не са никак очаровани и се изказаха критично към поредното затруднение, което Microsoft създава за потребителите, за да накара поне част от тях да използва Edge.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 20.08.21, 21:08, iceman_:
    Гнусове ... но ще излезе некое приложенийце дето ще ги прави тея настройки. Бе Били нещо се излага за малко пари ...

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.