download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Проблемът с е-отпадъците няма да бъде обсъждан на COP26

08.11.2021 14:23 (преди 2 години и 5 месеца) | spursy | показана 595 пъти Статистики
Подобно игнориране на очевиден проблем е повече от съмнително.
В момента протича 26-ата конференция на ООН за изменението на климата, известна още като COP26. За съжаление в дневния ред изцяло отсъства темата за електронните отпадъци, което е повече от странно.
Според глобалния мониторинг на електронните отпадъци на ООН, именно те са най-бързо растящият поток битови отпадъци в света. През 2019 г. са генерирани рекордните 53,6 милиона тона. За сравнение през 2016г. в света са изхвърлени около 45 милиона тона електрически и електронни отпадъци. Прогнозата е, че до 2030 г. глобалните е-отпадъци ще са 74 тона годишно.
Икономически най-силните страни са и най-големите генератори на е-боклук. Затова отсъствието на този въпрос от COP26 е странно пренебрегване на очевиден проблем. Именно представителите на различните страни на срещата на върха имат потенциала да създадат правилна политика за справяне с е-отпадъците.
Възможност за достъпен ремонт и повторна употреба, блокиране на порочните практики за планирано остаряване и софтуерно ограничаване на иначе годен хардуер, са само част от правилните стъпки. Извличане на ценните материали от е-боклук и използването при ново производство също е ключово.

От години в Download.BG ви информираме как Електронният боклук се увеличава.
Припомняме, че Производителите не електроника вече са длъжни да осигурят възможност за ремонт за 10 години напред, но това все още на включва компютри и IT техника.
Статията от преди много години - Какво да правим със стария забравен компютър? е все така актуална.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 12.11.21, 12:24, soft-support:
    Този проблем умишлено се пропуска, за да могат много производители да продължават да произвеждат електроника с предварително лимитиран живот и умишлено затруднени ремонти. Ефектът се засилва още повече когато работещи стари устройства биват ограничавани софтуерно да не могат да използват актуален софтуер и така стават неприложими. Така производството на нови устройства си върви с пълна сила.
  • Петък, 12.11.21, 21:00, roswelll:
    ” Този проблем умишлено се пропуска, за да могат много производители да продължават да произвеждат електроника с предварително лимитиран живот и умишлено затруднени ремонти. Ефектът се засилва още повече когато работещи стари устройства биват ограничавани софтуерно да не могат да използват актуален софтуер и така стават неприложими. Така производството на нови устройства си върви с пълна сила. „

    абсолютно ...

  • Неделя, 14.11.21, 16:52, iceman_:
    Ми не е чудно - говорили са за пари ... как да взимат, де!

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.