download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Над 150 модела принтери HP са критично уязвими

01.12.2021 14:22 (преди 2 години и 3 месеца) | spursy | показана 603 пъти Статистики
Силно препоръчително е да обновите фърмуера на вашето HP устройство, за да се предпазите от дупка, която ще се използва все по-често от недоброжелатели.
Експерти по IT безопасност от компанията F-Secure алармират за критична уязвимост класифицирана под номер CVE-2021-39238. Дупката е особено опасна, защото е налична в над 150 различни модели принтери и мултифункционални устройства HP. Нещо повече, вероятно уязвимостта е активна още от 2013 г. и засяга серии като: LaserJet, PageWide, OfficeJet, ScanJet и др.
Дупката позволява след изпращане за печат на специално подготвен PDF файл, да се стигне до препълване на буфера в програмата за обработка на шрифтове, след което да се изпълни произволен код на ниво фърмуер. Това е крайно опасно, защото атаката може да се осъществи както при локално включени принтери, така и през мрежа. Успешно превзетия принтер може да се използва като платформа за атакуване на цялата локална мрежа, за прослушване на мрежовия трафик или просто като скрита точка за по-късни атаки. Възможно е недоброжелател да изгради ботнет или посредством мрежови червеи да сканира цялата мрежа за други уязвими места.
HP са били уведомени преди разпространяването на информацията за намерената уязвимост и са издали обновления за мнозинството свои устройства. Затова ако имате устройство HP е крайно препоръчително да проверите дали има обновление за неговия firmware и да го приложите.
F-Secure съобщават и за втора разкрита уязвимост под номер CVE-2021-39237, но тя е от по-нисък риск, защото за експлоатирането е необходим физически достъп до устройството.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.