download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Може ли пазара на Windows компютри с ARM процесори да се определи като провал?

07.01.2022 23:24 (преди 4 месеца и 11 дни) | spursy | показана 309 пъти Статистики
И защо Qualcomm в партньорство с Microsoft изостават чувствително в този сегмент?
През 2021 г. беше отчетено сериозно раздвижване на пазара за лаптопи базирани на ARM процесори. Отбелязан бе сериозен ръст, като около 10% от глобалния пазар за преносими компютри се пада на ARM варианти. Тук идва уточнението, че този сегмент има лидер в лицето на Apple и техните нови Silicon M1 чипове, на които се пада около 80% дял. Вторият играч е тайванска компания MediaTek осигуряваща arm чипове за различните Chromebook. Чак след това идва Qualcomm с едва около 3% дял, въпреки тесните си връзки с гиганта Microsoft.
Затова, може ли пазара на Windows компютри с ARM да се определи като провал и на какво се дължи това? Ако питате Qualcomm вината е изцяло на производители на лаптопи, които поставят твърде високи цени и така не отговарят адекватно на очакванията на потребителите. Дали е толкова просто? Различните Microsoft Surface Pro X варианти започват от 999 долара и достигат над 1500 долара. Това е доста висока цена имайки предвид, че на пазара има добри алтернативи под 500 долара. Трябва да се отчете, че последните поколения на чипа Snapdragon са на цени, които не са много по-ниски от x86 предложения на Intel и AMD, но за сметка на това са чувствително по-слаби от към производителност. Трети фактор е много малкия избор на софтуер за този тип системи. Масовият Windows потребител е свикнал да използва определени програми, а много от тях нямат ARM версии.
Тук идват и разликите с Apple и техния успех в този сегмент. M1 чиповете показват добра производителност и новите macbook не изглеждат като орязана, по-слаба версия. Софтуерната екосистема на Apple се развива много добре в тази насока и редица програми имат отлично оптимизирани версии за ARM. Така производителността с тези процесори не се усеща като по-слаба, а като равна, а в някои случаи и като по-силна. Много потребители не се интересуват каква архитектура се използва и за тях е достатъчно любимите им програми да са налични и да работят бързо.
Затова Qualcomm не трябва да търси проблема единствено в завишените цени на хардуерните производители, а да работи по собствените си чипове, а неговия партньор Microsoft да наблегне на софтуерната интеграция. Надеждите са новия Windows 11 да развие потенциала на ARM и да допринесе за по-широко разпространение.

Свързани материали:
Microsoft с нов подход да принуди част от потребителите да преминат от Windows 10 към 11

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2022   Experta Ltd.