download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Как работят новите компютри продавани с операционна система FreeDOS?

28.05.2022 11:45 (преди 1 година и 10 месеца) | spursy | показана 715 пъти Статистики
Специалист е попаднал на доста странни и изненадващи модификации при лаптоп HP продаван с DOS. Старата ОС е несъвместима със съвременен хардуер, но това не е спряло компанията да предложи спорно и не функционално решение, за да заобиколи лицензионните такси и юридически формалности.
В много държави е забранено да се продават нови компютри, без инсталирана на тях операционна система. Такава се изисква, за да може да се потвърди, че компютъра работи. Когато даден модел компютър се цели да бъде по-евтин, производителите прибягват до хитрини, за да заобиколят лицензионните такси и юридически формалности. Често срещано е нови машини да се предлагат с безплатна и почти безполезна операционна система, като например умишлено орязан и не функционален Linux или FreeDOS.
DOS е много стара ОС, която вероятно ви звучи странно да се използва на съвременен хардуер. Компютърен специалист е провел задълбочен анализ на лаптоп Hewlett Packard (HP) с предварително инсталиран FreeDOS и е установил доста странни неща. Веднага е направило впечатление, че заложената много стара версия на FreeDOS се зарежда твърде дълго. Оказва се, че на системния диск има налични цели три дискови дяла:
  • Системен EFI дял
  • Файловата система EXT4 Linux
  • SWAP файл за Linux
    Явно HP са инсталирали Линукс на компютъра, а след това се стартира DOS в средата на виртуална машина. Нещо повече - става въпрос за доста остаряла 32-битовата Linux дистрибуция Debian 6.0.3 от далечната 2011 година.
    Странностите продължават с това, че има два дискови дяла, но това са дискове C: и D:?! Според експерта, на компютъра има части от цели четири ОС с мрежова поддръжка, което означава, че може би се осъществява следене.
    Потребителят купува лаптоп с гол DOS, а се оказва, че там има цели четири операционни системи. Една от причините е, че след появата на SSD и NVMe флаш дисковете, както и други съвременни хардуерни стандарти, старият DOS е престанал да се зарежда. Вместо да обновят образа, програмистите на HP са решили да създадат виртуален софтуерен слой, който може да стартира тази ОС.
    Някои потребители се шегуват, че след години, когато старта версия на Debian спре да се зарежда на тогавашния хардуер, същия дисков образ ще бъде обвит в още един виртуален слой и всичко ще продължи да работи.

  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    Няма мнения

    Платени препратки

    Компютри за геймъри
    Домашни компютърни системи за игри
    Конфигурации по желание от Перси ООД
    www.persy.com
    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.