download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Дефектен фърмуер убива SSD дискове след точно определени часове работа

10.08.2022 11:35 (преди 1 година и 8 месеца) | spursy | показана 674 пъти Статистики
Проблемът е известен от години и в началото се смяташе, че засяга само професионални серии памети. Сега е ясно, че проблемният firmware е много по-широко разпространен при най-различни брандове SSD. Затова след време се очаква и много обикновени потребители да изгубят информацията си заедно със своя SSD, особено ако не помислят от сега за решение.
Когато преди повече от две години и половина ви информирахме, че Ако не обновите фърмуера на някои SSD дискове на HP, ще загубите всичката информация на тях, много хора не обърнаха достатъчно внимание. В последствие напомнихме, че има Отново проблем със SSD дискове на HP. По-късно HP съобщи за подобен бъг, който убива SSD след точно 32 768 часа работа.
Сега стана ясно, че този сериозен проблем е с много по-голям обхват и не засяга само SSD на HP! Това не е изненадващо, защото се оказа, че дефектните памети са от SanDisk, отдела на Western Digital. SanDisk е сред водещите производители на флаш памет и негови продукти се продават под различни други марки. Така проблемният Firmware, който убива SSD диска след 40 хиляди часа работа е доста по-широко разпространен.
В хардуерните форуми по целия свят все по-често се обсъждат повредени SSD, след точно 40 000 (или 32 768) часа работа, а тази тенденция вероятно тепърва ще расте. За пример, в началните месеци на годината, Dell също пусна обновление за свои продукти и предупреди за опасност от загуба на данни. На пазара се продават флаш носители под различни други брандове, но много от тях са с първоизточник SanDisk и потенциално със засегнат фърмуер. Вероятно много от компаниите продаващи тези дискове се надяват да не им бъде търсена отговорност, защото период от 4 години и 206 дни (което е 40 000 часа) е достатъчно дълъг, за да бъде сметнато, че диска се е повредил по естествен начин и това е нормално.
Още преди години, като причина за проблема HP посочи външен доставчик, но не уточни, кой е той. Фърмуерът е със затворен код и не се публикува в публичното пространство, което затруднява по-лесното решение на проблема. Пачовете налични за някои модели SSD, обикновено не се разпространяват самостоятелно, а са достъпни през фирмен софтуер за обновление.
Първите потърпевши са основно сървъри, защото при тях флаш дисковете работят без почивка и така първи достигат фаталния брой часове. Но след време и много потребители ще се разделят със своя SSD, особено ако не помислят от сега за решение на проблема.
Проверете софтуерно параметъра Power On Hours (POH) и ако се доближава до критичното число 32768, е препоръчително да спрете да използвате диска докато не обновите фърмуера му. За обновяване на firmware, проверете дали производителя на диска не предлага собствен софтуер. На Download.BG ще намерите една от най-богатите колекции в България от специализиран софтуер за SSD.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 12.08.22, 17:19, soft-support:
    Струва ми се, че не е "дефектен", а е перфектен за планирано остаряване. Просто някои потърпевши са били големи компании и за да се избегнат съдебни дела е пуснато обновление за фърмуера, което премахва уж случайния бъг. За корпоративния хардуер ще има обновления, но едва ли някой ще си направи труда да пусне такива за потребителски продукти. Поне повечето домашни потребители гасят компютрите си и това ще удължи планирания живот на SSD-то им. Жалко, защото технологията може да изкара десетилетия работа без проблеми, ако нямаше тази похвати за убиването й

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.