download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Софтуерни корпорации имали некоректна практика да крадат отворен код

12.08.2022 17:03 (преди 1 година и 7 месеца) | spursy | показана 662 пъти Статистики
Лицензионните правила са били нарушавани с лекота на принципа "ако мине номера..."
Бивш служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), който към момента е специалист по злонамерен софтуер за macOS и основател на фондацията за отворен код Objective-See твърди, че големи корпорации, занимаващи се с разработка на софтуер, не се колебаят да откраднат интелектуална собственост. Нещо повече - въпросните компании интегрират крадения код в своите комерсиални продукти, за които изискват заплащане, а в същото време дори не споменават оригиналния създател, не искат разрешението му и не го компенсират. Отвореният код е достъпен, но не може да бъде използван без разрешението на автора му за комерсиални цели с цел печалба.
Бившият хакер е установил, че код от негови разработки е бил откраднат от поне три компании, които го използват в свои продукти. Той успешно доказва, че кода е негов и е взет в разрез с правилата. Компаниите, които умишлено не се назовават, признават, че кодът наистина е интегриран без разрешение на създателя, но вместо да премахнат тази част от продуктите си, някои от разработчиците го компенсират директно, а други даряват средства на неговата фондация.
Според ищеца, той далеч не е единственият разработчик, чийто отворен код се използва в платен софтуер. Затова съветва всички програмисти да защитят интересите си, като се научат как да прилагат методи, които ще им помогнат да изобличат кражби. Също така е редно корпорациите да обучават по-добре служителите си по основи на "обратното инженерство" на друг продукт с цел получаване на търговска изгода.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.