download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Как да надстроите до Linux Mint 21 от Mint 20.3

14.08.2022 10:29 (преди 1 година и 8 месеца) | spursy | показана 630 пъти Статистики
Вижте как в няколко стъпки, лесно да преминете към най-новата версия на операционната система.
Наскоро Пуснаха новата версия на Linux Mint - 21 и ако компютъра ви не е наистина много стар или слаб, вероятно е добра идея да обновите системата си.

Преди да пристъпите към надстройката, трябва да знаете, че това е възможно само от Linux Mint 20.3 до Linux Mint 21 Vanessa. Ако използвате Mint 20.2, Mint 20.1 или предходна версия, няма да можете директно да надстроите до 21.

Въпреки, че процеса по обновяване е тестван и стабилен, винаги има минимален риск нещо да се обърка, затова първо използвайте TImeshift, за да създадете точка за възстановяване на системата. Направете резервно копие на всичките важни за вас папки, изтеглени файлове, документи, снимки и видеоклипове. Уверете се, че имате минимум 15 GB свободно дисково пространство в основната файлова система.
Ще разгледаме метод за обновяване под графичен интерфейс, които е подходящ за начинаещи потребители. Инсталирайте помощната програма mintupgrade. Това е GUI програма, която Linux Mint модифицира за основни надстройки на версията. Това прави надграждането по-лесно за обикновените потребители, които не се чувстват удобно с командния ред. За целта отворете терминален прозорец и изпълнете следната команда:
sudo apt install mintupgrade

След това стартирайте програмата с:
sudo mintupgrade

Трябва да видите прозорец, който ви казва, че има налично надграждане до Linux Mint 21 и натиснете върху Let’s Go, за да продължите.

Инструментът ще провери вашата система за всякакви проблеми и ще ви каже да ги коригирате. Ако видите бутон FIX, щракнете върху него, за да коригирате грешките (можете да прочетете подробности в прозореца). Също така може да има списък с пакети, които изискват понижаване. Ще видите обобщение на пакетите, които трябва да бъдат изтеглени или премахнати.
Натиснете OK, за да започнете процеса на надграждане.

Ще започне автоматично изтегляне и след това надграждане за всеки един от пакетите. Процесът може да отнеме повече време (над час) в зависимост от скоростта на вашата интернет връзка и възможностите на компютъра ви.
Когато всичко приключи ще видите известие, че обновлението е успешно и остава само да рестартирате системата, за да бъдете посрещнати от новия Linux Mint 21.

Забележка: Ако по някаква причина при вас надстройката повреди или счупи нещо и не е успешна, можете да стартирате компютъра от USB флашка LIVE Mint образ и да възстановите системата си с резервното копие, което сте направили през Timeshift.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.