download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Вашата фонетика в Windows Vista

Практика 29.04.2010 12:32 (преди 13 години и 10 месеца) | spursy | прочетена 66 пъти Статистики
Голяма част от новите потребители на Vista обаче се сблъскват с един досаден проблем. Хората свикнали да пишат на български посредством фонетична клавиатура ще установят, че някои от буквите не са на досегашните си места. Съвсем нормално повечето от потребителите не искат да променят навиците си на писане изграждани с години и затова предпочитат да работят с фонетиката с която са свикнали. Ако и вие сте от тези потребители и искате вашата фонетика тази статия ще ви заинтригува.
Отвори статията     Bulgarian_Phonetic.pdf

Статията е публикувана в Download.BG, бр. 11/2008.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Четвъртък, 29.04.10, 17:31, insecteater:
    Ми значи говориш бавно
    Шегувам се.
    Колко дълго време можеш да пишеш много бързо? След колко време идва напрежението което те кара да забавиш ход?
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D0%B0 (мързи ме да последвам съвета ое една тукашна статия)
    на тоя адрес са го разкрили донякъде защо е така, а именно:
    Цитат
    ” ... Подредбата БДС е оптимизирана за писане на български език, като най-често използваните букви — О, Н, Т и А — са поставени така, че да се печатат с по-силните пръсти - показалец и среден. Подредбата е от типа подредби при които гласните и полугласните са поставени от едната страна на клавиатурата, а повечето съгласни - от другата (с цел двете ръце да се редуват възможно най-често). Българските машинописци редовно печелят международни състезания по машинопис,(Космос, 1964 г.)[1] печатайки със скорост от над 1000 знака в минута, което е съизмеримо със скоростта на говорене.

    Обяснението за този феномен е просто. Съставянето на подредбата на машинописната клавиатура е съобразено със зависимостите между честотата на срещане на всяка буква в българския език, както и с тези между гласни и съгласни, и анатомията на ръката. С тези въпроси в България се е занимала комисия от машинописци[2] стенографи при Народното събрание през 1907 — 1908 г. Въз основа на резултатите от това изследване е била разработена клавиатурата за десетопръстно писане на кирилица. ... „

    А и от личен опит. Като набереш скорост и почнеш да пипеш на фонетична, често има моменти, в които пръстите ти някак си трябва да "завиват" и да преодоляват собствената си инерция. Не знам как да го обясня точно. докато при БДС движенията са някак си по-къси и по редуващи се и по-ненаотварващи. Не че съм писал кой знае колко с БДС подредба.

    Идеята ми е, че ако някой тепърва почне да учи българска клавиатурна подредба с цел писане на големи текстове при равни други условия, БДС е по-добрия вариант пред фонетичната. Разбира се ако от години си свикнал на фонетична, БДС-то не ще е нищо повече, освен мъчение.

  • Четвъртък, 29.04.10, 18:24, dreven:
    Вярно е, че БДС клавиатурната подредба е специално съобразена с особеностите на българския език, като най-често използваните букви са разположени на най-достъпното място. Абсолютно същото обаче се отнася и за латиницата, която е съобразена с английския език. От тук нататък разсъжденията са прости. Ако човек пише единствено и само на български е редно да започне да свиква с БДС, но ако ще пише и на английски не бива да се докосва до БДС. Имам едно приятелче, което се занимава с превод на статии от английски на български и обратно. Той използва БДС и непрекъснато се кани да потренира с фонетичната подредба, защото самото превключване от една клавиатура на друга изисква допълнителна концентрация и труд. Той пише доста бързо и на двете клавиатурни подредби, но смята че скоростта му е ограничена точно от факта, че в режим на често превключване му трябва непрекъснато време за адаптация. Аз споделям неговото мнение, защото ако човек се замисли може би нещата са точно така. За да пише човек на БДС и едновременно да може да пише и на латински в RAM паметта на човека трябва да са заредени и двете клавиатурни подредби. Смятам че с еднакво количество положен труд, един човек може да постигне по-високи скорости на писане на кирилица и латиница точно с фонетичната подредба. Но, ако човек си е поставил за цел постигане на майсторски резултати е абсолютно задължително изучаването и използването на двете клавиатурни подредби и полагането на доста повече труд.
  • Четвъртък, 29.04.10, 18:41, shaman:
    Нещо подобно бяхме обсъдили и преди Тук
    _____________________________
    In The Hands of The Shaman ®
  • Четвъртък, 29.04.10, 20:47, танясекс:
    Ъъъъ , още ли има хора на Виста ? Горките, живи да ги оплачеш
  • Четвъртък, 29.04.10, 22:49, kookki:
    Ползвам и двете подредби на двата компютъра и е факт ,че на фонетиката допускам много повече првописни грешки, пък и писането ми е по-бавно, нищо че съм предимно на лаптопа и ползвам имено фонетиката там.

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.