download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Отдалечен достъп и HTTP/SOCKS Proxy с Bitvise Tunnelier

Софтуер 28.11.2010 09:48 (преди 13 години и 4 месеца) | varban007 | прочетена 82 пъти Статистики
Представете си, че работите като мрежов администратор (а ако сте такъв, дори не е необходимо да си представяте) и сте отговорни за няколко офиса, всеки от тях пълен с N на брой компютъра и други мрежови устройства. Разстоянието между всеки от офисите ви,обаче,е стотици километри и докато пребивавате в единия, се досещате, че имате недовършена работа в някой от другите . В подобен сценарий пред вас стоят няколко решения – или да загубите време и средства в пътуване до съответното място, или просто да използвате сесия за отдалечен достъп през някой от наличните до вас хостове.
Годината е 1995, когато Тату Юльонен от университета в Хелзинки разработва първата версия на Secure Shell протокола, известен още като SSH. През годините той се превърна в един от най-предпочитаните за хората, които искат да осъществяват отдалечен и защитен достъп (знаете, че SSH поддържа криптиране на връзката). SSH е и основният заместител на остарелия Telnet. Не че имам нещо против Telnet протокола, но функционалността на Secure Shell е на съвсем различно ниво (при това много по-високо).
Сега да се върнем на теорията за осъществяване на SSH сесия за отдалечен достъп. Общо взето,тя се състои от две части – сървър и клиент. Сървър демонът/приложението се стартират на системата, в която трябва да проникнете, а клиентската част е мястото, от където вие ще управлявате отдалечената машина.
В операционната система Linux, например, за SSH демон най-често се използва OpenSSH, тъй като присъства във всички разпространени дистрибуции. За тези, които работят с Windows, вероятно ще се наложи да си инсталират допълнително приложение.
Стигнахме и до клиентската част, която често се представлява от програмата Putty. Предимството на Putty e, че работи с множество протоколи за отдалечен достъп, пък е налична както за Windows, така и за други операционни системи. Въпреки това, днес ще се спрем на едно не толкова известно приложение, за момента налично само за Windows, наречено Tunnelier.

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 03.12.10, 21:07, anonymous:
    Нем нямам достъп преди съм пробвал този номер и не стана трябваше да се разбутват настройки в модема за да тръгне... Ганчо някъде тук има тема по това какви портово трябва да се отворят за да работи...
  • Петък, 03.12.10, 22:10, insecteater:
    За Виваком - на адрес http://my.contact.bg може да се влезе с името и паролата от договора и да се правят настройки за пренасочвания на портове, без да е необходимо да се чуди човек как да си влезе в модема.
  • Петък, 03.12.10, 22:16, anonymous:
    ” За Виваком - на адрес http://my.contact.bg може да се влезе с името и паролата от договора и да се правят настройки за пренасочвания на портове, без да е необходимо да се чуди човек как да си влезе в модема. „

    А няма ли начин без пренасочване ? TeamViewer как работи без пренасочвания на портове ?

  • Понеделник, 13.12.10, 00:29, insecteater:
    Team Viewer използва негови публични сървъри (на 80-ти порт) за да договори връзката между компютрите. Използва се техен междинен сървър, за да могат да се заобиколят NAT-овете и firewall-ите.
  • Понеделник, 13.12.10, 13:23, anonymous:
    ” Team Viewer използва негови публични сървъри (на 80-ти порт) за да договори връзката между компютрите. Използва се техен междинен сървър, за да могат да се заобиколят NAT-овете и firewall-ите. „

    Какъв е принципа как работи как мога аз да направя такъв сървър ?

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.