download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Как се прави анкета в интернет

<1 2 3 >

Автор
Съобщение
phrozencrew
Чет, 22.10.09, 21:18

RE: Как се прави анкета в интернет

” Тва е много полезно, благодаря ти, Нед
Ти да не успя да го разчетеш :). Дано е ясно. Не съм поставил никакви проверки и защита от многократно гласуване, а можеше поне една бисТквитка да се турне, пфууу... ам така е по-простичко. При мен изглежда така:

anonymous
Чет, 22.10.09, 21:46
Ами просто аз "уважавам" MySQL и мисля, че с него е по удобно и гъвкаво(поне за мен)!
anonymous
Пет, 23.10.09, 01:33
Ухаа... така става като задавам сложни въпроси получавам и сложни отговори :-) СУПЕР СТЕ

Така, ..........преди да си избера между Фрозън с PERL, PHP-то на download_er и ли КАКА.ВИ.ЛАРА с MS Office трябва да поясня, че въобще нямам намереие да меря %-ти. Не става дума да разберем колко жени перат с ARIEL и колко с BONUX . Всеки който е попълвал психологически тест, дори такъв от списание, знае че попълваш 30-50 въпроса, събираш си точките от
 въпроси 3, 7, 8, 16, 18, 45, 27 например и това ти дава отговор на въпроса Какъв любовник си
сумата на въпроси 1,4,19,33, 42,6 - ти е отговора на въпроса - Става ли от теб стопанин на куче,
а пък сумата на 2,9,12, 16, ти казва Можеш ли да караш сърф.

Това е супер тъп пример, но ми схванахте идеята надявам се. Е, в професионалните тестове се мерят по-други неща, но идеята е, че ако всеки въпрос от всичките 40 има 3 възможни отговори Да, Не, Не знам то те трябва да се кодират с 1 2 3 . В случай, че го попълнят 100 човека - Е на мен ми трябва екселски или текстови файл, който да има следния вид

100 реда (броя на учасниците) , всеки съдържа 40 знака(броя на въпросите) знаците са цифри от1 до 3 (възможните варианти за отговор)

 липсващи не се позволяват

Е, вие ми кажете кое може да направи така, защото от това, което видях заготовките са супер ентусиазирани да ми дадат % и да ми начертаят красиви графички и таблички, но не и дами изкарат файла от който имам нужда, за да си раздвижвам научната мисъл. Ако някой е фен да ми направи шаблонче и за 5 въпроса , с кеф ще си го ползвам и разможавам, стига да е възможно и с добро ще го споменувам. Аз в моя сайт ревностно отчитам авторските права на всичко публикувано.

Фроузън, мерси за кода, обаче не разбах много. Въпреки това бих си я спретнала тая галимация. Нещо ми се губи къде точно трябва да напиша тескта на въпросчето "Какво те кефи в петък вечер?"и отговори А) Жена с пантофи Б) Жена само по пантофи или В) Мач

phrozencrew
Пет, 23.10.09, 09:27

RE: Как се прави анкета в интернет

viabg, това, което съм дал за пример е много простичка анкетна форма. Виждам, че ти е интересно и ще ти обясня доколкото мога някои от въпросите ти.
” ... Е на мен ми трябва екселски или текстови файл, който да има следния вид
100 реда (броя на учасниците) , всеки съдържа 40 знака(броя на въпросите) знаците са цифри от1 до 3 (възможните варианти за отговор) .. липсващи не се позволяват... „
Да, можеш да записваш информацията в текстов файл, който да се отваря в Excel нормално и си разпределя информацията по клетките. Има няколко варианта, но като че най-празпространеният е CSV (comma-separated values). Ето ти един примерен текстови файл с разширение CSV, който горе-долу съдържа това, което ти трябва:
Document1.csv
Можеш да го отвориш с Notepad и с Excel. Както можеш да видиш при отваряне с Excel-a можеш да обработваш информацията както си искаш, макар, че си е прост текстов файл. Важното е след като го редактираш в Excel-a да го запишеш вече в xls-формат.
Та този файл може да се пълни почти по същият начин, както и в горния пример, защото си е flat-text. Формата за пълнене с информация е обикновен HTML-файл. С пример ще ти отговоря и на следващият въпрос:
” ... Нещо ми се губи къде точно трябва да напиша тескта на въпросчето "Какво те кефи в петък вечер?"и отговори А) Жена с пантофи Б) Жена само по пантофи или В) Мач
<h3>Какво те кефи в петък  вечер?</h3>
<form action="vote.php" method="post">
 <table>
 <tr>
  <td> <input type="radio" value="0" name="vote" /> </td>
	<td>А) Жена с пантофи</td>
 </tr>
 <tr>
  <td> <input type="radio" value="1" name="vote" /> </td>
	<td>Б) Жена само по пантофи</td>
 </tr>
 <tr>
  <td> <input type="radio" value="2" name="vote" /> </td>
	<td>В)  Мач</td>
 </tr>
 <tr>
  <td colspan="2"><input type="submit" name="submit" value="Гласувай" /></td>
 </tr>
 </table>
</form>

Щом отбираш малко от HTML ще схванеш идеята. Файла изглежда така:
vot.html
(не съм сложил инструкции за енкодинг-а, та дано няма маймуни)
Лесно е да се сглоби това, което искаш. По-добре е обаче да го разбереш и да си цъкаш сама подобни анкетки. В такава анкета няма нищо, което да те затрудни като програмиране. А и всичко можем да ти обясним.

кака.лара
Пет, 23.10.09, 15:07
Ъ-ъ? Моля?
Това от къде го измислихте, че говоря за Офиса? Сигурно защото download_er не си е дал зор да прочете първото ми мнение, а другите след него, и те
Друго нещо ми е идеята. На сървъра да се получи направо готов за вкарване в SPSS-а файл. С Ексел ако много се напъне човек може и да стане. Ама чистият вариант е направо да се формира прост текстов файл с нужната структура и толкова.
Като архитектура си го представям така: На клиентската страна работи някакъв скрипт, който /а/ проверява правилното попълване и /б/формира готов текстов низ във формата който се иска от SPSS. На сървърската страна съвсем просто скриптче приема готовите низове и ги обединява в текстов файл с нужната /още не ми е ясно каква структура/. В резултат имаме нещо, което просто се пуска в SPSS-а. Като вариант може форматираните низове да се образуват на сървъра, въпрос на изпълнение.
Долу-горе на принципа, който Фрози ти е дал само с повече писане предварително и с по-малко впоследствие. Ама при 1000 извадка това "по-малко" е 1000 пъти по-малко.
anonymous
Пет, 23.10.09, 16:30
Да, личи си май, че КАКА. ЛАРА е пипала SPSS. Защото няма по-гадно нещо от това да пишеш в LIST-на spss.

Фроузън, обясняваш ми човешки и те разбрах, но ЛАРА има право по-добре е
"повече писане предварително и с по-малко впоследствие" Така по-лесно се избягват грешки. Хубаво, обаче нея не успях да я разбера. Какво е клиентска страна на JS какво сървърска - това 2 файла ли са или какво

Ще разцъкам довечера анкетната бланка на Фроузън да я пробвам. М оже ли един скрипт, за да избегнем това някой да неотговори на неприятните въпроси, че иначе се губи смисъла от заниманието.

phrozencrew
Пет, 23.10.09, 16:52
Нямам си на идея как от PHP хостинг могат да се записват директно Spss файлове. Не съм бачкал със статистически софт. Но пък попаднах на нещо интересно - как да се импортира CSV-файл в SPSS формат:
http://opl.apa.org/Help/ImportingCSVToSPSS.aspx
кака.лара
Пет, 23.10.09, 17:10
Абе фалът който ни трябва е прост-гол текстов файл. Ама как точно да стане скрипта и на мен не ми е ясно. Всичко си зависи как тя иска да се структурират данните. Нямам си хабер
---
"клиентска страна" е машината, на която респондентът попълва анкетата. Та получава HTML-файл от сървъра. В HTML-файла си представям да се включи малка програмка на JavaScript /JS/ файл, който валидира попълването и иззпраща към сървъра резултата от попълването.
"сървърската страна" е просто мястото където е хостингът на цялата работа и където се трупат данните от анкетите.
---
Примерен скрипт не мога да дам, че тогава неприятните въпроси ще станат още повече. На JavaScript не съм писала поне от година, а в PHP съм тотален зян
anonymous
Съб, 24.10.09, 06:23
Фроузън, csv си е перфектен за SPSS и мисля да го направим както предлагаш.
Чакам и скрипт за това как да не приема варианти без всички попълнени отговори.

За HTML-а да му слагам ли неща като Boby Head и други тагове, без тез чудесийки, няма ли да има проблем с отварянето в другите браузъри.

редактиран от anonymous на 24.10.09 06:31
anonymous
Съб, 24.10.09, 19:54

RE: Как се прави анкета в интернет

” Нямам си на идея как от PHP хостинг могат да се записват директно Spss файлове. Не съм бачкал със статистически софт. Но пък попаднах на нещо интересно - как да се импортира CSV-файл в SPSS формат:
http://opl.apa.org/Help/ImportingCSVToSPSS.aspx

Аз си го представям така - Давам пример с Ексел, но не както е там, а мой измислен:
Значи първи ред, отговаря на първия ред в Ексел, [A] в такива скобки ще ни отговаря на колона А в Ексел, след тирето ще се записва какво да има в клетка на първи ред и колона А!
Оттам нататък с цикъл се обхожда всичко и се записва в какъвто формат си поискаме(може и .TrojanExport )!
Така си го представям АЗ, ако е така, ще стане лесно, ако не е - все има начин!

phrozencrew
Вто, 27.10.09, 20:57

RE: Как се прави анкета в интернет

” ...Чакам и скрипт за това как да не приема варианти без всички попълнени отговори.... „
Както каза кака по-горе, това е много лесно да се направи от към страна на клиента, без да се товари сървара с излишни заявки. Ето тук има подробно и изключително културно описание как да се направи проверка с JavaScript за всякакъв тип форма, която се среща като пост-заявка:
http://www.yourhtmlsource.com/javascript/formvalidation.html

<1 2 3 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.