download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Електролизата на Стенли Мейер - възможно ли е да се използва вода вместо бензин?

Виж новината
<1 2 3 4 5 6 >

Автор
Съобщение
milen
Съб, 28.11.09, 12:01
Едно от малкото нещата, които ме дразнят (освен изостаналостта на българската култура), това е псевдонауката. Самоуките изобретатели останаха в миналия и по-миналия век, когато науката е била в началото на своето развитие.
Днес също се раждат талантливи хора, не по-малко от колкото в миналото, но откритията, които могат да се направят от солови играчи се поизчерпаха. Не виждате ли, че днес наука се прави с много пари и големи екипи?
  
Що се отнася до водата и енергията от нея има две възможности:
 
1. Да се нарушава ЗЗЕ, т.е. енергията произведена да превишава вложената. Това може да е възможно, не не и в нашата галактика. Ако в нашата галактика са възможни подобни процеси тя отдавна да не съществува.

2. Да не се нарушава ЗЗЕ. Тоест енергията да се взема от някакви скрити източници. Например да се прави някаква форма на термоядрен синтез. Това е възможно, но само при много сложни и тежки условия, недостъпни за самоуките изобретатели. Причината е, че Земята е извървяла дълъг път на еволюция и всички по-прости процеси ( до ядрен разпад включително) са ставали в нейната природа като основен източник на енергия, природата си е избрала само два процеса: фотосинтеза от слънчевите лъчи и окисление на продуктите получени от фотосинтеза. Допълнително в последните 300 години са проведени наистина много опити от много хора. Ефектите, които могат да се възпроизведат при обикновени условия са добре изучени. Всеки ден намалява вероятността да се изнамери нещо ново при при домашни условия.
 
Връщам се на захранването на колите с вода. За наивните хора изглежда много примамливо - на бензиностанциите наместо бензин да се налива вода. Край на всичките ни финансови проблеми - ако не плащаме толкова много за бензин ще свързваме двата края. Глупави и наивни. Ако бъде открит лесен енергиен източник, дали първото му приложение ще колата? Помислете за големите електроцентрали, помислете за доменните пещи, за тецовете - няма ли по първо те да преминат на новото гориво? Дори да има кола, която да се движи на вода, колко от вас ще си я купят, ако струва над EUR100 000? Самия факт, че някой показва кола, която се движи с вода, за мен означава, че е измамник, който цели популярност сред полуграмотните от населението.

bigiadri
Съб, 28.11.09, 12:55
Милене ,виждам че си раздразнен! Мисля ,че няма защо! Ето ти статиите на Канарев:Kanar__v___Voda___novyiy_istochnik_energii.rar [763.9 KB]. Малко са остаряли ,но една моя позната -физичка от Московския университет ми обеща да ми прати нещо по-свежо по вьпроса! Не трябва да губиш надежда ,че сам човек не способен да направи чудо- откритие .Техниката , науката се развиват ,човекьт изоставя, но Милене/не смея да те нареча приятелю ,защото имам странното чувство ,че ще те обидя/ ,той сьщо тьрпи развитие вьв всяко отношение! А има и случайност , която само и единствено за сега ,човек може да долови! Нещо подобно се е случило на Ернесто Мпемба през 60 години на миналия век! И до сега ефектьт на Мпемба не е обяснен ,вьпреки ,че през 1996 г. се мислеше ,че физикьт Давид Ауербах го е разгадал! Този юноша тогава открил че фруктовият сок се замразява много по-бьрзо ако се нагрее на сльнцето???
milen
Съб, 28.11.09, 15:28
Да, раздразнен съм.
 
Но не на пишещите в тази тема, а на ценностната система (културата) в България, Русия и някой други страни, които харесвам. Ако ставаше дума за някоя африканска държава едва ли щеше да ми трепне нещо.
  
Забелязахте ли, как след "перестройката" , въпреки че изостанаха многократно технически от западните си колеги, руските учени продължаха да бълват открития след открития. Да го виждате някое от тези открития в магазините, индустрията? Може да има, но са малко и дребни. Истината е, че много талантливи (понякога гениални) хора се раждат в България и в Русия. Обществата ни, културата ни и ценностите ни не са достатъчно развити, за да извлекат полза от тези таланти.
  
В нашето общество, хората разчитат повече на късмет, по тази причина учените чакат да им падне ябълката на главата. В другите общества залагат повече на екипната работа, на инвестициите в наука, на образованието, на комерсиалната реализация на продуктите. Затова повечето от кадърните ни хора емигрираха на запад (както и голяма част от моите колеги от университета), затова се събират пари за медицински операции на запад (и в Иран, но поради ниските цени на органите), затова всички искат западни (или японски) коли ....
 
Глупаво е да отричаме действителността. За да направим живота си по-добър, трябва ние да си променим ценностите. Тук нещата са сложни и не мога да ги опиша накратко. В частност, за да бъде във връзка с темата, смятам че трябва:
1. да се научим да разграничаваме утвърдената наука, недоказаните все още научни твърдения и псевдонауката.
2. да оценяваме източниците на информация. Сериозна наука има например на www.nature.com
3. да разграничаваме истинската (много рядко) от фиктивната (често срещана) конспирация. Българите вярват, че закономерностите в живота могат да се обяснят с конспирация. Много по-често грешат.
  
За студения ядрен синтез се заговори още когато бях ученик. Идеята не противоречи на ЗЗЕ, обаче претърпя фиаско в последните 20 години. Причината е, че доста пари бяха налети за да се реализира, но така или иначе нищо не даде резултат. Публикациите на тази тема постепенно заглъхват. Ако вярвате, че това е в резултат на конспирация - защо не инвестирате в това?
deringer
Съб, 28.11.09, 15:52
Хмм...прочетох всичко и съм съгласен с milen относно науката и разбирането ни за такава...т.е с една дума като всичко в България,повечето хора разчитата на остарели разбирания и виждания...


За синтеза - Все едно гледам филма "Светецът"(Вал Килмър)По-темата We Want HH0 gas

bigiadri
Съб, 28.11.09, 17:05
Вие веднага се хванахте са студения синтез! Ако прочетете статията "VODA5" ще разберете ,че авторьт казва ,че за да се обясни електролизата при тези условия трябва:1. Да има студен ядрен синтез.2. Или да има частица неизвестна до сега ,която са нарекли"ерзион" 3.Или се извежда допьлнителна енергия от неговото обяснение за нов трактат на електролизата-обикновена или плазмена
  Не оспорвам ,мнението за жалкото положение на нашата наука,а каква искате да бьде след като там са само някакви старци,които нямат необходимата енергия да правят истинска наука,там млади хора няма!Трябва пьлно реформиране - малко звена ,но ефективни, с екипи от млади и амбициозни хора ,решени да правят наука и да творят, да са добре платени и осигурени технически! Истината е ,че няма воля за това!
milen
Съб, 28.11.09, 22:49
”   Не оспорвам ,мнението за жалкото положение на нашата наука,а каква искате да бьде след като там са само някакви старци,които нямат необходимата енергия да правят истинска наука,там млади хора няма!
 
Ако говорим за БАН - не е проблема в младите хора. Бил съм в два от нейните институти и забелязах, че има млади хора. Тук отново проблема е КУЛТУРЕН - младите хора, попаднали в високо йерархична система, променят целите и мотивацията си. Те гледат старите академици в устата и попиват всяка тяхна дума. Почват да мислят единствено за кариерата си, а не за науката. Хващат някой дащен, но безполезен проблем и целият им живот от тук на сетне минава в разтакаване на локума.
  
Другото, което липсва е връзката между бизнеса и науката. В България това са две успоредни, не пресичащи се равнини. Всеки си плува в неговия коридор. Затова българския бизнес (в т.ч. и аз) купува скъпи лицензи и патенти от западни фирми.
 
Според мен, науката е едно от най-важните неща за развитието на една нация (не за оцеляването и), но организацията на правенето на наука трябва да бъде много по-практично ориентирано. Нямам предвид, че само практично-приложните науки трябва да бъдат развивани, а че самата организация и заплащането на труда на учените трябва да бъде според определени резултати.
 
Казвал съм го и преди в този форум - научните трудове, за чието написване отиват пари от българския данъкоплатец, трябва да са достъпни онлайн за българските граждани. Готов съм да дам безплатен хостинг на всички български научни трудове - нека да видим кой какво прави. От там насетне, много може да се направи за да се поощрят хората, които са постигнали интересни резултати: анкети, класации, награди ... Може много да се направи за да се върне интереса към науката в България.
bigiadri
Пон, 30.11.09, 14:04
Вчера " Дейли телеграф" сьобщи ,че учените от БАН са установили контакт с извънземни , че според източници от БАН извьнземните са били много дружелюбно настроени кьм нас ,но се страхували за природата! Днес пак БАН били загрижени за младите учени , но за да пенсионират 500 учени им трябват 3,8 милиона:http://bulgaria.actualno.com/news_273288.html - кой знае какви отпуски са си написали тези по-застарели учени и секретарки на 80 год. Нямам повече думи...
редактиран от bigiadri на 30.11.09 14:04
кака.лара
Чет, 03.12.09, 16:01
” Ако говорим за БАН - не е проблема в младите хора. Бил съм в два от нейните институти и забелязах, че има млади хора. Тук отново проблема е КУЛТУРЕН - младите хора, попаднали в високо йерархична система, променят целите и мотивацията си....

...От там насетне, много може да се направи за да се поощрят хората, които са постигнали интересни резултати: анкети, класации, награди ... Може много да се направи за да се върне интереса към науката в България. „

Има нещо вярно, че нещата силно опират до култура. Прави сметка. Наши деца печелят медали от конкурси по програмиране /последно взеха среброто при Лего-роботите/, олимпиади по информатика, по химия, по екология. И? Съобщението минава някъде в края на новините, след блока с любопитките /"Бяла мечка спаси куче от удавяне"/. Ама само някой тъп ритнитопковец да преминава в друг отбор и всичко се занимава само с това барем 3 дни. Манталитет? Де да знам, може да е съзнателно насаждане на имбецилност. Конс-с-спирррррративно!

Знанието, науката, интелектът, такива работи не са част от нашата култура. Нашата култура си има златно правило: "Не ми давай акъл, пари ми дай". И като няма пари сиснат пред ТВ-то с бира и чипс и се кефят на Бербо че почти вкарал

Бизнесът само мрънка, че науката не давала резултати. А тоя бизнес нещо случайно да е инвестирал в наука? Ако може така наготово да дойде. Келепирец!

Ама каквото повикало, това се обадило. Науката пък гледа да стои настрана от бизнеса. Не днам как е по чужбините, ама в БГ науката е начин човек да се спаси от комерсиализацията. Може да е мижава заплатката, може да са мърляви условията за работа, но поне не гърбиш за някой чорбаджия. Не се мърсиш с бизнес. Правиш нещо интересно и важно без да играеш по свирката /скачаш според тоягата/ на Чичко Паричко.

И на Чичко Паричко толкова си му е културицата, посмъртно няма да разбере, че нещо е интересно и важно щом няма от него далавера.

milen
Чет, 03.12.09, 17:40
” Бизнесът само мрънка, че науката не давала резултати. А тоя бизнес нещо случайно да е инвестирал в наука? Ако може така наготово да дойде. Келепирец!

Ама каквото повикало, това се обадило. Науката пък гледа да стои настрана от бизнеса. Не днам как е по чужбините, ама в БГ науката е начин човек да се спаси от комерсиализацията. Може да е мижава заплатката, може да са мърляви условията за работа, но поне не гърбиш за някой чорбаджия. Не се мърсиш с бизнес. Правиш нещо интересно и важно без да играеш по свирката /скачаш според тоягата/ на Чичко Паричко.

И на Чичко Паричко толкова си му е културицата, посмъртно няма да разбере, че нещо е интересно и важно щом няма от него далавера. „

 
Културата, която аз имам предвид, е не индивидуалната култура, а културата на общността ни. Макар и да не го разбираме, има друга култура, която е над нас и която определя съдбата на обществото (държавата ни), като цяло.
 
Комерсиализацията не е толкова противно нещо. Тя е един от мотивите, хората да раждат идеи, да правят нещо, да се развиват. По мои сметки, тя по-скоро е нещо, което ни липсва в България, от колкото да го има в излишък.
 
Кражбите, измамите и други незаконни неща, които в България се свързват богатите хора, нямат нищо общо с комерсиализацията. Търговията е нещо полезно - ти даваш на обществото, най-доброто на което си способен, и обратно от обществото получаваш най-доброто, което може да ти даде. В България доста хора не разбират, че ако само вземат, без да дават, в края на краищата вредят и на себе си.
 
Лошото е, че не знам как можем да променим културата на обществото, като тя е по-силна от нас. Единствения извод до който съм достигнал е, че трябва да има много повече заможни семейства (поне 500 000 семейства с доходи над 1000 EUR на човек). Тогава смятам, че нещата ще се променят значително - хората ще имат повече време за култура и пътувания, ще разберат че може да се живее много по-добре, ако си сътрудничим помежду си. Също така, хората ще започнат да се грижат да не загубят икономическата си свобода и ще мислят преди да отидат да гласуват.
 
Преди години посетих университета по химия в Бохум. Направи ми страхотно добро впечатление, как наши сънароднички бяха приели присърце задачата за намиране на по-ефективен метод за производство на подметки за обувки. Университета ги беше осигурил финансово (но в никой случай разточително) и те правеха реални изследвания в малка лаборатория. Това е комерсиално (защото в случай на успех фирмата-поръчител ще плати на Университета, а сигурно и за аспирантите ще има нещо). В същото време е много полезно за обществото, защото би намалило наполовина разходите за енергия при производството на здрави подметки за обувки.
 
Моите опити за направа на подобно нещо в България завършват с неуспех засега. Причината не е финансирането, а липсата на интерес. По-лесно е да се направи развойна дейност изцяло в частни условия ( и в интерес на истината, някои български фирми го правят). За съжаление този начин е доста по-скъп от колкото предполагам, ако се използват кадрите и лабораториите на БАН и университетите.
редактиран от milen на 03.12.09 17:48
anonymous
Пет, 19.03.10, 18:54
Всички говорите за БАН като хора, които изобщо нямат представа какво е това. Някакви старци, липса на млади, зяпане в устата на академиците и т. н. всякакви клишета.
      Има млади хора там и те наистина са малко, но по една много проста причина. Заплащането на труда на учените е жалко и обидно, а условията за труд - мизерни. Един проучвател (специалист) взима около 350 лв на месец бруто (чисти след всякакви отдръжки - ок. 290 лв) при над 20 години трудов стаж. Научен сътрудник с около 50-тина лева повече, хайде може и 100-тина да са. Старши научен сътрудник с още около 100-тина лева. За сравнение, учителите взимат около 600-700 лв. месечно. Да са живи и здрави! Няма лошо. Не им завиждаме.
      Освен, че живеят с подаяния, учените в България финансират българската наука като от мизерните си заплати отделят за международен книгообмен (БАН почти не поема такива разходи). Плащат си за командировки - за страната и за чужбина, защото и за това няма пари в бюджета на БАН. Използват свои компютри и друга техника, защото в институтите почти няма такива, а ако има, няма пари за поддръжката им. Поемат си и консумативите - хартия, тонери и т. н. Не получават купони за хранителни продукти, макар че им отчисляват пари от заплатите. С тези пари се плащат парно, ток и други разходи на БАН (което е нарушение на закона!). За да издържат при тази мизерия са принудени да работят и на други места, така че каквото време остане е за наука.
      Когато ни сполетя демокрацията, няколко години поред се извършиха масови съкращения във всички институти, които сведоха числения състав на БАН до 1/4. Много от съкратените учени хукнаха за чужбина (изтекоха масово мозъци), други отидоха да продават вестници и патладжани, или да чистят и гледат малки деца и старци. Ако помните имаше голяма безработица. Една част станаха учители, но и там свободните места бяха малко. Ив. Костов започна съкращенията с довода, че само така могат да се увеличат доходите в този сектор. Но! Парите, които спести си ги прибра и показа среден пръст на учените. Освен това пусна една фирма да източи специалният фонд за научни изследвани към Министерството на образованието и науката.
      Нови докторанти не идват. Кой е луд да работи за толкова пари и при такива мизирни условия?
      Работи се по много и различни научни проекти, но от министерствата не отпускат пари за заплащане на труда на учените, а само за техника и софтуер. А много от проектите са дългогодишни и машините без хора не работят. И докато работят учените на фотосинтеза ли да карат? Те не са ли хора? Нямат ли семейства, деца, родители ...? Дори бира да си купят е проблем.
      Сега отново искат съкращения! И, както разбирате, няма да се съкратят чиновниците от Централно управление на БАН, а отново се удрят институтите, защото били малочислени. А са малочислени защото не се отпускат нови щатове, не се увеличават доходите, не се осигуряват нормални условия за работа.
      Каква наука! Параграф 22! Ако чиновниците в БАН се сведат до 1/3 от сегашния им брой, ще се реши проблема с доходите на работещите в институтите.
      Разбирате, че отново се искат поголовни съкращения не за да се нормализират нещата в науката, а да се приберат от държавните чиновници в държавния апарат. И това с нищо няма да помогне за развитието на науката у нас.
      Учените имат добри предложения за реформи, но никой не иска да ги чуе, нито от Ръководството на БАН, нито от Правителството.
      Какво да говорим? Има ли смисъл? Пълна лудница!
      Въпреки всичко, учените още се държат! И не всички са старци. Средното поколение е добре представено.
      И още нещо. Не сме обвързани политически! Гледаме си науката.
редактиран от anonymous на 19.03.10 19:03
редактиран от anonymous на 19.03.10 19:03

<1 2 3 4 5 6 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2021   Experta Ltd.