download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Покупка на компютър – общи насоки

Виж статията
<1 2 3 4 5 >

Автор
Съобщение
shaman
Пон, 21.12.09, 01:14
” Win7 демек ъпдейтната Виста-демек боза...лесен?Бе човек запри се малко аз питах за цената...точно пък ти който си мениш мнението на 2 седмици относно ОС-ми...питах само за цените и нищо друго...mayhem1 мерси
Ахаха, че 200 лева е половин PC... „

Ееее, deringer, не го обвинявай напразно.
Той не е виновен, 4е са му инсталирали Windows на лаптопа, нали.
На мен друго ми е 4удно, ако примерно един лаптоп със Windows( да приемем, 4е е 7) , струва (примерно 1200лв.), предлагат ли го същия без Windows, като цената съответно е намалена в зависимост от инсталираната ОС:
Home Premium -$199,99;
Windows 7 Ultimate- към $300,00 .

Коя фирма в БГ, би ми продала Лаптоп, на който цената със ОС е 1200лв, съответно не желая ОС, и да ми го продадат за 700-800лв. без ОС ?
Цените винаги са не-реални, затова каквото и както са решили, това ти предлагат-искаш- не искаш приемаш офертата.
П.С. Малко на 4ат го обърнахте, но както се казва- В спора, ще намерим истината.
_____________________________
In The Hands of The Shaman ®

anonymous
Пон, 21.12.09, 01:17
Не че нещо, но в темата не видях почти нищо, което би трябвало да насочи читателя към какво би трябвало да си купи при избор на компютър било то лаптоп или настолен компютър. Много повърхностно е писана темата, така че донякъде нищо неразбиращия читател (в тази насока) разбира следното -> "Лаптоп малък, настолен Много голям" , след това при избор на компютър за игри да ида и да си купя от по-скъпите примерно от Техномаркет или Технополис без да зная какво всъщност купувам. Както и аз едно време когато не знаех се минах поради теми като тази!
Защо просто не се обясни по най-простия начин на читателя върху какво трябва да обръща внимание и това което е дадено като информация върху продукта за какво служи и от какво трябва да се предпазва при покупка!
Пример:
За какво служи кеша и честотата на процесора
За какво служи кеша на твърдия диск
За какво служи честотата при рам паметта, каква е разликата между шините
Кои видеокарти са за игри,какво трябва да се обърне внимание при тях и т.н, а не да се обославяш че и вградените видеокарти ставали донякъде за игри - пълна глупост!
На какво трябва да се обърне внимание при покупка на дъно -> слотове на процесор, рам памет, потдържани честоти и т.н

Едни от най-важните неща ги няма никъде, а като отидеш на магазина никой няма да седне да ти ги разясни поради простата причина че той иска просто да ти продаде дадена стока която уж ще ти върши работа, да ще ти върши и след 1-2 години трябва да го обновяваш.

редактиран от anonymous на 21.12.09 01:24
mayhem1
Пон, 21.12.09, 01:45
@yoli , какво ще разбере "нищо неразбиращия" , като му изредиш слотове и честоти ? и как точно си се минал ? сподели опита си . на някои от нас предстои покупка на нов компютър . ако имаш впечатления от някои търговци , ще се радваме да ги узнаем .
а обновяването е неизбежно . силната страна на този форум е софтуера , не хардуера . но ако посетиш някой хардуерно ориентиран форум , ще видиш хора с конфигурации за 2-3 бона в подписите . и тия хора постоянно говорят за ъпгрейди и покупки . в момента , в който помислиш за дадена машина - вече е стара с посредствени параметри !
аз например знам какво искам , но е абсурдно да го получа , с оглед наличния бюджет . затова ме интересува най-вече откъде , а не какво да закупя .
 ... какво за технополис , че имах нещо наум ?
anonymous
Пон, 21.12.09, 13:51
” @yoli , какво ще разбере "нищо неразбиращия" , като му изредиш слотове и честоти ? и как точно си се минал ? сподели опита си . на някои от нас предстои покупка на нов компютър . ако имаш впечатления от някои търговци , ще се радваме да ги узнаем .
а обновяването е неизбежно . силната страна на този форум е софтуера , не хардуера . но ако посетиш някой хардуерно ориентиран форум , ще видиш хора с конфигурации за 2-3 бона в подписите . и тия хора постоянно говорят за ъпгрейди и покупки . в момента , в който помислиш за дадена машина - вече е стара с посредствени параметри !
аз например знам какво искам , но е абсурдно да го получа , с оглед наличния бюджет . затова ме интересува най-вече откъде , а не какво да закупя .
 ... какво за технополис , че имах нещо наум ?

Случайно обърнал ли си внимание че в Технополис и Техномаркет не са описани честотите на рам паметите, кеша на процесора, вида на видеокартата и т.н (тоест са дадени някакви си повърхностни параметри) какво имам впредвид.
Преди 2 години тръгнах да си купувам от една от тези веригамагазини компютър за игри, стара ми машина беше много мизерна ( 1.8 amd CPU, Nvidia 440MX видеокарта 256DDR 333 рам) сещаш се за какво идва реч. И аз ентусиазиран че искарал някакви пари около баща ми лятото тръгнах да си купувам компютър за да играя Hl2,NFS carbon и т.н Отивам и ми предложиха "една от най-добрите конфигураций за игри" компютъра с които съм в момента въпреки че го обнових след като влезнах малко в час с тези работи но както и да е. Какво ми предлагат - Procesor 4800+ x2 AMD althon, 2x1gb ram (която в последствие разбрах че е 667Mhz) видеокарта Nvidia Geforce 8500 Silend mode която изобщо не е за тази цел, и хард 320гб 8мб... Така и какво ми обясняват... Понеже 8 ма серия тогава беше най-новата започва да ми се обяснява колко бърза била PCI-E видеокартата 512мб памет 128 бита шина едно от последните писъци на технологийте и т.н което ми струваше 900лв само компютъра със специален подарък Клавиатура... И аз понеже до тогава съм бил с видеокарта 128мб 32 бита и си мислим че ще хвърчим в небесата но всъщност се бях минал много жестоко, тъй като нищо неразбирах за момента. Това е моя случай отделно бяха продали на комшията ми до мен компютър за игри със конфигурация за сървар, и не е единичен случай, просто хората които обслужват и стоката която се зарежда е правена да се продава а не да ти върши практически тази работа за която си я закупил дефакто. Затова не харесвам това което се пише защото не те насочва. Колкото и да е технически неграмотен един човек мисля че ако му обясниш че примерно честотата на процесора от нея зависи скороста на обработка на иформацията и кеша големината и бързината и която минава през самия процесор ще те разбере и за да му обясниш всичко ще ти отнеме не повече от час време с което той сам ще ти плати дори че си му изяснил нещата.

Най-важното също не е отбелязано и това е към кои марки да се обръщаме при покупка за която и да е конфигурация. Никъде не пише примерно че новите GTX серий на Nvidia използват стари графични чипове и само са клокнати до неузнаваемост и не предлагат нищо за цената си, че има и други видеокарти ATI който са вече доста по-напред като цена и качество пред Nvidia, че вече на процесорите се гледа повече кеша, а не честотата им... Че едно нещо като е шарено с и с няколко радиатора в повече не значи че е по-добро от другото тънкости които човек който се занимава с тези неща и чете постоянно списания следи форуми го знае.

редактиран от anonymous на 21.12.09 13:58
редактиран от anonymous на 21.12.09 13:59
phild13
Нед, 27.12.09, 08:00
yoli, статията дори в този й вид е почти 20 хил. знака, има макс. обем, в който трябва да се вместваме. Ако се влиза поред в обясняване значението на всяка подробност, ще отидем на годишен цикъл от 12 статии, точно до другата Коледа :) Сега поред няколко неща:
- честотата на процесора - веднага потъваме в стария спор честота спрямо ефективност на обработката на инструкциите, AMD, Intel и т.н. Отделно, че има куп други фактори, които понякога я правят на практика маловажна. Резултат - примерно Atom @ 1.6 GHz на 1 MB Super PI се оказва по-бавен от 900 MHz Celeron M, 2.13 GHz Core Duo е по-бърз от 3 GHz Athlon 64 X2 и т.н.
- шина - отбелязал съм й значението, в частта за процесорите
- кеш на процесора - в повечето случаи той съответства на шината и на класа на процесора. Тук идва още един фактор, впрочем - хората, които имат специални нужди, напр. 3D- или видеообработка, вече имат доста добра идея какво им трябва. Те не са читателите на тази статия. А един начинаещ потребител или 1) ще има нужда от поне 1 год., докато влезе сериозно в час и има нужда от пълните й възможности във всяко отношение (за което време системата вече е морално остаряла и както и да го погледнеш при недостиг на нещо е време за ъпгрейд) или 2) поначало има големи нужди в даден аспект и тогава колкото и да описвам, няма да изчерпя всички зависимости, които продавач-консултантът трябва да вземе предвид, а конкретната оферта все пак е негова работа. Отделен въпрос, че дори да ги изпиша тези подробности, човек няма да тръгне да купува със статия в ръка, сравнявайки ред по ред. И за капак върху всичко това различният софтуер различно се възползва от кеша, има и нещо като таван на използваемия кеш. Виж тази таблица за начало:

- бързината на работа на един комп. в огромна степен зависи от софтуера на него, поддръжката му и т.н. Виждал си начинаещи потребители с наистина мощни 4-ядрени процесори с по 4 ГБ РАМ, на които им се влачат машините, нали? И омазването разказва играта на всякакви честоти и тайминги на паметта и др. тънкости, които може да са били взети предвид.
- видеокарти - напротив, вградените вършат прекрасна работа за куп игри, просто не от най-новите. Heroes 3 - допотопна, да. И с адски много фенове също така. И по-нови също. А за подробностите към даден момент спокойно може да се направи отделна статия, само за видеокарти (определено са тема, която може да запълни дори половин списание). Защото колкото повече се влиза в детайли, сравнения на марки и чипове, толкова повече статията губи актуалност във времето. След месец-два ситуацията може да е друга, а същият текст да се чете и по него да се водят. И отново повтарям - за всеки влак (респ. статия) си има пътници, тази е с общи насоки. Не мога едновременно да дам съвети за специфични нужди, да задържа текста верен за месеци напред и да бъдем вътре в допустимия обем. И за капак, дори да можех, при специфичните нужди лесно може човек да има още нещичко като задача, но да се подведе по конкретен съвет и после пак статията лоша :)

Цитат
” "Колкото и да е технически неграмотен един човек мисля че ако му обясниш че примерно честотата на процесора от нея зависи скороста на обработка на иформацията и кеша големината и бързината и която минава през самия процесор ще те разбере" „
Ами тцъ, пробвано е. Масово чичковци и лелки НЕтехничари казват просто - "Не ме занимавай с подробности, искам добър компютър до 600 лв (примерно), ще гледам филми и ще играя някакви по-елементарни игри, ама още не знам какви". Говори им за честоти, кешове и шини :)
phild13
Нед, 27.12.09, 08:02
” Вярно ли е, че при избора на компютър - новото поколение компютри трябва да са най-малко 4 ядрени, че се очакват 8 ядрени? Няма да е приятно да си купиш много скъп компютър и след година да мислиш за нов!!!! :( „

С малко закъснение, но отсъствах.
Не, не е вярно. Изхождай от задачите, за които ще ти служи, а не от това какво се очаква да излезе.

phild13
Нед, 27.12.09, 08:05
” Та аз пак ще задам въпроса-оскъпява ли конфигурацията вида на ОС-ма?И с колко...-ако изобщо някой знае. „

Да, оскъпява се. Колко - зависи от конкретната ОС. Ако няма да ти трябва легален софт - вземи лаптопа без, после си инсталирай каквото решиш. Ако ще ти трябва, вземи го в комплект с машинката, защото производителите на лаптопи получават доста сериозни отстъпки в цената на системите, респ. и ти, когато купуваш Windows заедно с лаптопа. Примерно разликата в цената е вместо 160 лв само 70-90 лв. Което пак е повече от нула, де :)

Сори и на теб, нямаше ме.

anonymous
Сря, 30.12.09, 04:41
"защото колкото повече се влиза в детайли, сравнения на марки и чипове, толкова повече статията губи актуалност във времето. След месец-два ситуацията може да е друга, а същият текст да се чете и по него да се водят."

Добре съгласен съм с теб, но защо тези примерно неща не се следят и не се пишат? Вместо поне да имаме някаква статия която да ни е от полза на 100% и да е с актуалност която е в момента и всеки месец да се обновява по малко, ние четем горе долу пълни глупости в последните месеци, защото вместо да се пълни списанието с нещо полезно наистина, от месеци вече се пишът пълни глупости и всеки месец като ми идва списанието следва четене на няколко реда и хвърляне на списанието по рафтовете, защото няма нищо ново и интересно за четене. Да съгласен съм че цялото списание няма да може да побере информацията по темата на един път, но практически тази информация я няма никъде на едно място събрана и обработена, а е има накъсана в интернет и човек откача като иска да я намери с уверение че е на 100% достоверна защото, колкото и полезна информация има в интернет и по книгите толкова повече и пълни глупости се пишат с цел - запълване на страници.

Имам един въпрос ама искам искрен отговор! Как може да има статия, то вече е като сапунен сериал в списанието "Когато шефът го няма" и вече има част двадесет и незнам си коя, в която се пише "какво да 'бъцаме' докато си мислят че работим" а няма примерно вместо нея захваната някоя по-сериозна статия в която да се повдигат въпроси и теми свързани със софтуерни или хардуерни проблеми на ежедневния компютърен потребител?

mayhem1
Чет, 10.11.11, 21:16
И такаа .. Годината е почти 2012 , нов комп имам отдавна . Събрал съм ~300лв за монитор . Изисквания - DVI порт и резолюция 1920 X 1080 (поне 21") . Работата е , че не отбирам от марки . Иначе модели отговарящи на изискванията предлагат почти всички
Варианти от ЖАР .
21.5" Philips 285.00 лв
23" Acer 278.99 лв
21.5" ASUS 254.74 лв
21.5" BenQ 237.37 лв
22" IIYAMA 336.00 лв - колебания заради високата цена и марката не ми е позната . Има HDMI
23" LG 329.94 лв - колебания заради високата цена , но е голям и има HDMI .
23" Samsung 349.00 лв - FULL HD LED какво е ? ... тия всъщност добри ли са при мониторите ?
Просто примери .
kookki
Чет, 10.11.11, 22:25
Като чуя за Самсунг и тичам до аптеката за орбазон.
Според мен се конкурират със Санг, с Беко и др.
Три телевизор са ми били в ръцете с тази марка и са трагедия.
Единят беше дефектен при покупката и след рекламация в техномаркет ми вадиха поне 5-6 със същия дефект, с успокоението, че в склада имат над 20 от модела и ще открият работещ.
Е откриха работещ, но марката е отврат. Даже ми тръгнаха киселини докато пиша.

<1 2 3 4 5 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.