download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Москва-Владивосток – виртуално пътешествие от 10 000 километра

Виж статията
<1 2 3 4 5 >

Автор
Съобщение
boy4o
Пет, 26.03.10, 21:56
И на мен ми направи впечатление тази сеч. По грубо пресмятане ок. милион декара гора са изсекли. Още по-грубо сметнато от тази дървесина може да се изработи хартия за всички книги, които ще бъдат издадени през тази година. Но, забележи, ако обичаш, това е по-малко от 1/10 от процента от всички тори, които минаха до сега покрай влака (ъ-ъ-ъ, хъм,... или влакът мина край тях?). Както се казваше едно време "необятната съветска страна". Имат ресурси да завладеят целия свят; добре че са братя-славяни и наблягат на пиенето, а не на глупостите...
 
Откакто сме в Кировска област забелязвам, че на бариерите има вдигнати някакви блокове над асфалта. Не мога да ги разгледам добре, малко бързо минават, но сигурно идеята е да се попречи даже на последния тъпанар да мине през прелеза щом бариерата е спусната.
 
Географски погледнато, малко след гара Плешки стигнахме на чисти 1000 км от старта. До целта остават само 9000 км. По този случай се отбих до вагон-ресторанта да преглътна една биричка. Обаче имаше само американска "Пилзенска" (още една причина да не харесвам глобализацията!) и се се наложи да се задоволя с 2-3 водки.
кака.лара
Съб, 27.03.10, 11:28
Ама има ли вагон-ресторант във влака?

С толкова влакове вече се разминахме и в никой не видях ресторант. Или нещо не им личи отвънка?

То и руските влакове са егати случката. Специално товарните. Нарочно си дадох зор да преброя 1-2 пъти вагоните. Стигам до кам 70-80 и им губя бройката. Май са по повече от 100. И всичкото това го влачи само един локомотив. Бахти локомотивите имат тия хора!

Снощи минах границата на Кировска област. Даже успях да мерна табелата. Малко преди Бахмутово. Ама нещо не мога сега да разбера в коя област сме. По логиката трябва да е Пермска, обаче по картата излиза че не е

angelicstar
Съб, 27.03.10, 14:07
Ами по картата излиза, че си извън Русия. В Мордовската република.
boy4o
Нед, 28.03.10, 22:14
М-м... Мордва се пада по-южно. Това тук е Удрумртия - по времето на СССР се падаше Глазовска област.
 
Е, наближаваме Глазов. Който е чел Гогол знае за какво става дума ( ). Ще ми е любопитно да мина оттам.
редактиран от boy4o на 28.03.10 22:14
кака.лара
Вто, 30.03.10, 12:34
Благодаря за осветлението. Успях да се ориентирам.

Стигнах вече Глазов. Още от гарата се вижда, че е симпатично малко градче. Колкото нашенския Плевен кажи-речи. Към 90 хил. жители. Има 5-6 завода от леката промишленост. Някъде наблизо разбрах, че има и завод за уран, цирконий, ниобий и други интересни метали.

Направих няколко снимки от центъра и старата част.

Излиза, че в Удмуртия живеят много татари-юдаисти. Наричат ги "жълти евреи". В последно време са си построили модерна синагога. А удмуртите-мюсюлмани напук вдигнали хептен вече модерна джамия

Синагогата
Синагогата

Джамията
Джамията

А така излежда градът от близките хълмове.

angelicstar
Вто, 30.03.10, 15:13
boy4o
Вто, 30.03.10, 21:59
Приблизително така си представях каменно-дървените дворци от "Женитба" на Гогол. Но не съм си и помислял, че са толкова ярко боядисани. Како, сигурна ли си, че сапунерката ти не прегаря полусенките? Или си ги конвертирала от GIF?
 
Добирайки се до Глазов останах с впечатлението, че хората по улиците приличат малко нещо на силно преварени макарони. Оказа се, че тази година Удмуртия е влязла в Централноруската времева зона и на 28 март горките глазовци е трябвало да бутнат стрелките отведнъж с два часа напред.
 
Да караме нататък. Часовникът на гарата показва 11.00 - а какво ще бъде на 11.01?
кака.лара
Сря, 31.03.10, 12:04

Абе сапунерката нищо не прегаря. Тя направо на HDR снима.

Стигнах към 50 км след Глазов. Май пак същата пустош се очертава. Сега се сещам, че от Киров до Глазов не спряхме нито веднъж. Сигурно сега ще спираме чак в Перм.

Абе знам ли, то ще се види.

boy4o
Сря, 31.03.10, 21:53
Е, все пак, забелязва се някакво разнообразие. Например, тинята край пътя става все по-червена - признак за близост на големи иглолистни масиви. Отново започнаха да мажат ЖП-инвентара със синя боя. Даже ми прави впечатление такава картинка: два ел. стълба стърчат един до друг, но единият е боядисан при основата със синьо, а другият със сиво. Може би две ел. компании си делят териториите?
 
Друго наблюдение. По прелезите изчезнаха онези блокчета, стърчащи от асфалта. Тук-там забелязвам и прелези без бариери. А пък ретранслаторите вече са издигнати по самите гари; смея да подозирам, че с навлизането в Предуралието теренът налага да се осигури по-оперативно обслужване на апаратурата.
кака.лара
Чет, 01.04.10, 21:34
Абе може да има такова нещо. Теренът стана по-разчупен. Преди беше само равнина, ама равнина. Сега има тук-таме по някой баир.

Не знам от климата или от какво зеленината нещо ми се вижда по-зелена. Има някакви дървета, приличат на брястове ама явно не са.

Вече започнах да усещам кога се задава да минем по мост. Преди него коловозите се раздалечават. После минават всеки по отделен мост. Като ги видя да се раздалечават значи наближаваме мост. След него пак се събират. Между 2-та коловоза има прекарани допълнителни релси. Хитро! Някой от двата паралелни моста нещо да се сгемби може да пуснат движението само по другия през резервните релси.

boy4o
Вто, 06.04.10, 10:59
Наистина пейзажът става по-зелен. Предполагам, че с приближаването към Урал климатът става по-влажен. Същевременно, забелязвам че иглолистните дървета се виждат все по-често, но не отиваме на север; може би неусетно сме се изкачили на по-голяма надморска височина.
 
Малко след някаква малка гара, Воегурт, минахме границата между Удмуртия и Пермска област. Даже успях да снимам граничния знак.
 

 
Формално погледнато влязохме в Приуралието. Засега, обаче не забелязвам някакви особени промени в пейзажа. Естествено, не е задължително промените да настъпят отведнъж. Повече промени виждам по гарите. Сградите вече не са такива стандартни едропанелни сандъци както досега. Издигат се, все още, водонапорни кули от времето на парните локомотиви. Снимах една такава на гара Бородулино - мисля, че е интересна като архитектура.
 

 
Точно до нея се вижда основата на кулата на някакъв мобилен оператор, среща на миналото и настоящето, един вид.

<1 2 3 4 5 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.