download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Москва-Владивосток – виртуално пътешествие от 10 000 километра

Виж статията
<1 2 3 4 5 >

Автор
Съобщение
boy4o
Сря, 10.03.10, 12:21
Ама как, Како? Ето ги кИфтетата, лойни-лойни, даже леко гранясали, сервирани на вестник. Истински ЖП-кифтета!
 

 
Според съвременната наука това особено блюдо се материализира спонтанно от самата структура на пространство-времето в Отчуждената зона.

 
Довечера продължавам напред. Да не изпуснеш влака!

кака.лара
Сря, 10.03.10, 22:09
Хич не си го помисляй!
Качих се и даже стигнах накъм 50 км от Новгород. Мерси за кифтетата, точно толкова са гадни колкото изглеждат

-----
btw с кой филтър на шопа смачка така веснтика?

boy4o
Чет, 11.03.10, 11:26
Няма шоп, няма поп1 Blender.
 
Снощи стигнах до Урень, на ок. 100 км след Нижни. Хубаво, че преместиха камерата от лявата страна и сега гледката е някак по-весела.
 
След Волга май настана известно оживление - вече се виждат хора край пътя, даже мернах нещо, което беше крава, както ми се стори. Мяркат се и доста водоеми, а може би са езера?
 
Не знам обърна ли внимание на една прелюбопитна гледка малко след Тарашиха: от гората стърчат 3 огромни заводски комина, по на километър един от друг, а между тях само гора. Просто така си стърчат от гората. Интересно ми е какво може да има оттдолу, под гората. Сещам се, че в Нижни и около Нижни правят самолетите МиГ, танкове, че даже и подводници...
кака.лара
Чет, 11.03.10, 20:19
Ъ?
Това не го разбрах. Какви подводници на 1000 км от най-близкото море?

Обаче и аз съм на Урен. След малко ще карам нататък.

Абе не знам. Вярно имаше някакво оживление след Новгород ама само за 50-60 км. После пак мъртвило. На Ветлужская стояхме поне 5 мин. и кьорав човек не се видя. Само някаква сврака кацна на 1 стълб и 2 гълъба се мотаеха покрай кулата на гарата.

Разгеле поне природата е долу-горе запазена. Гората си прилича на гора. Не като преди Волга.

boy4o
Пет, 12.03.10, 11:43
В действителност нямат никакъв проблем проблем с подводниците. Волга е плавателна чак до Рибинск, а от там има връзка със северните реки и Онежкото езеро. От него се излиза направо в Бяло море, а през Свир и Нева има излаз и на Балтийско. На юг през Волго-Донския канал и Дон се свързва и с Черно море. Веднъж плавах с един, който е минавал на лесовоз цялото трасе от Архангелск до Севастопол.
 
И целият този воден път е оразмерен за кораби с водоизместване до 10 000 т. Подводниците клас "Щука" и "Акула" са точно в тази категория, така че Нижни е чудесна база за подобни съдове. Закътана навътре в континента, защитена от морски нападения и ракети със среден обсег, с възможност да се разгърне мощна ПВО на стотици километри наоколо.
 
Впрочем, забелязвам че влъкът май се движи по-бавно след Волга, а и по-често спира по гарите - от Москва до Нижни спира само 3-4 пъти и то за да се размине с насрещни влакове. Наистина е учудваща липсата на хора по пероните, никой не слиза и не се качва; имам чувството, че сме сами във влака.
кака.лара
Пет, 12.03.10, 20:01
Ще ти се да сме сами!
След Шахуня вече се появиха и пътниците. Повечето слизат, но има и да се качват. Има си посрещачи и изпращачи. Ама пак е много малко народ.

Абе май се сещам каква е работата. Гледай сенките на стълбовете. Слънцето явно стои ниско. Часът сигурно е някъде 6 или 7 сутринта. Руснаците още не са изтрезнели от вечерта От кой рогач да се мотат по гарите!

То и така може да им никнат рога от препиването.

Голям майтап. Гара с интересното име Сухобезводное. И локви навсякъде

Само не стоплям за какво са вдигнали всичките тия високи стълбове през 50-100 м в селата? Няма жици, няма антени, няма нищо. Даже се вижда, че електрическите стълбове са си съвсем отделна работа. И на GSM-клетки не приличат. Кой зор ги е гонил да вдигат по 30 м стълбове за няма нищо.

Може да са нещо военно ама даже военните не са толкоз тъпи.

-----
А, и мерси за инфото за водния транспорт. Честно, до днес не предполагах че има плавателен път от Ледовития океан до Варна

дядо_поп
Нед, 14.03.10, 20:09
Речено е " И страшен е за человеците Неговият гняв"
Високите стълбове в селищата хорски са гръмоотводни кули, дъще несмислена.
На таз плоска та вдлъбната степ що друго би защитило людете от Божия гняв?
За пътя до Владивосток не ще проповяда слугата господен. То трябва да се види. То не се казва с хромия език человечески.
Поежели речено е "Имащият уши да види, имащият очи да чуе!"
Ала любомъдрите да знаят. През тайгата не е повелил Вишният да се возиш на покрива на вагона. Лукавият навъдил во воздусех комари що са повече от воздуся. Надобно е да имаш кожа яко крокодил да опазиш богодарения си живот.

кака.лара
Пон, 15.03.10, 12:26
Абе има нещо такова, ще знаеш дядо Попе.

С разказване не става. Човек трябва сам да си види всичко. Примерно по едно време гледам гората нещо много залухана. Не е сухостой, ами направо паднали дървета на камари. И на сеч не прилича. Все едно някаква страшна буря е минала и всичко е помляла. Рекох си задава се върла индустриална зона.

Ама не било. Стигнахме на гара Бурелом!

Абе обаждай се по-начесто, Попе. Че на това гробище вече и покойниците са кът!

Вече съм долу-горе на половината път между Новгород и Киров. Забелязвам, че някъде след Пижма стълбовете на контактната мрежа са разкривени на различни страни. Почти не използват синята боя. Май тук вече действа друго пътно управление

boy4o
Пон, 15.03.10, 20:27
Наистина, не може да не се забележи, че колкото повече се отдалечаваме от Нижни, толкова по-западнал и неугледен вид добива не само ЖП-инвентарът, но и къщите, селата, пътищата. Нормално, според мен - областният център е далеч, началството също, парите също...
 
Изчезнаха бетонните перони, вече са дървени. Даже диспечерските кули по гарите са дървени.
 
Да видим. Снощи стигнах Шерстки. След 10-ина километра е р. Вятка, с което излизаме от Нижегородска област и влизаме в Кировска. Може там администрацията да се справя по-кадърно.
кака.лара
Вто, 16.03.10, 11:29
Минах я вече Вятка, ама не знаех че това е граница на областта. Да ти кажа, не се вижда Бог знае каква разлика отсам.

Само вече се забелязва как колкото по на север отиваме, толкова са по-малко брезите в гората, а иглолистните стават повече. Ама голяма са гадост тия противоснежни пояси. Таман се покаже нещо интересно и дърветата го закрият.

<1 2 3 4 5 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.