download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Електротехника: проблем с примигваща крушка

<1 2 3 >

Автор
Съобщение
kookki
Чет, 22.04.10, 23:06
Ако на обикновена луминисцентна лампа с дросел и стартер се подаде директна фаза(без прекъсвач) на дросела, без да се връзва нула, лампата ще прмигва леко. Защо се получава така не знам ,но е факт
plamil
Чет, 22.04.10, 23:15

RE: Електротехника: проблем с примигваща крушка

” Ако на обикновена луминисцентна лампа с дросел и стартер се подаде директна фаза(без прекъсвач) на дросела, без да се връзва нула, лампата ще прмигва леко. Защо се получава така не знам ,но е факт „
Същия ефект, но в по-малка степен се получава и ако свържеш нулата към лампата (особено ако кабела и лампата е по-дълъг). Ефекта се получава от това че проводниците се превръщат в един вид радиоантена, и напрежението подведено към лапата е достатъчно да йонизира частично газът вътре в лампата. Йонизираните атоми при сблъсък с покритието от вътрешната страна на лампата създават светлината. И тъй като не са високоенергиини както при нормален режим, светлината е бледа, и на дневна светлина не се забелязва, само нощем в затъмнени помещения.
Допълнителен опит - нощно време набери с GSM-а някой телефон и приближи телефона до луминесцентна лампа без нищо закачено на нея - също ще започне да свети, но в случая йонизатор ще бъде антената на телефона
редактиран от plamil на 22.04.10 23:20
oldcastle
Пет, 23.04.10, 01:51

RE: Електротехника: проблем с примигваща крушка

” лелииииии майкоооо
Някой тука здравата се омота с нулите и фазите Не е важно дали си наясно какво означава електроуред само с фаза, важното е нещо там да пишеш, съчувствие и съпричастност да има
Гальо ти пак се изказваш неподготвена. Електрическите уреди се делят на класове на електрическа безопастност и крушката влиза в най-безопасния клас. Това ще рече, че на която и клема на крушката да сложиш фазата - все й е тая на крушката, пак ще си свети без да убие никого. А и досега не съм чувал някой да се качва на стола и да пипа фасунгата при изключен ключ, за да види какво ще стане. Но за тебе го допускам. Срещал съм много инсталации с "обърнати" кабели. Пиша това от опит, а този, който пише само за да трупа мнения, в действителност безполезни и кухи, да се връща обратно в конюшната. Та в този ред на мисли се сетих за една поговорка: "Не е лошо да си прост, лошото е, когато ти личи!" Не знам защо се сетих за тази поговорка точно сега...???
pdtomov
Пет, 23.04.10, 02:51
Енергоспестяващите лампи са с изправител и генератор с честота 20-50 kHz. След това към лампата има резонансен кръг с бобина и кондензатор, който определя тока през лампата и осигурява нейното запалване с високо напрежение.
Но лампите светят при около 100V, а запалващото напрежение е примерно към 500-600V. Така при запалването се получава силен токов удар върху лампата, който съкращава живота и.
В случая, както беше казано,глим-лампата зарежда кондензатора на изправителя, генератора се задейства и лампата получава своя силен пусков токов удар, и тъй като са чести, лампата бързо си отива.

Ганчо, хубаво е, че си го забелязал и попита във форума. Поне за четящите тук ще е от полза, а и за мене също, макар, че не ползвам такива лампи, защото ме дразни светлината им.
Така, че махайте глим-лампите и всичко ще е ОК.

insecteater
Пет, 23.04.10, 10:26

RE: Електротехника: проблем с примигваща крушка

” .. че не ползвам такива лампи, защото ме дразни светлината им. ... „

Тези със студената светлина наистина дразнят, но има и такива със жълтеникава много приятна топла светлина.

boy4o
Пет, 23.04.10, 12:54
Кой от каква светлина би се дразнил, е, бездруго въпрос най-вече на вкус. За да не се получават неприятни изненади и човек да знае какъв цвят е крушката още преди да я купи, е въведен определен стандарт.
 
На опаковката и/или на цокъла на крушката е задължително да се нанася маркировка за цветния клас. Такава маркировка се състои от 3 цифри.

- първата цифра показва до каква степен цветът на осветена от лампата повърхност прилича на цвета при нормална дневна светлина. Измерва се с индекс от 1("отврат") до 100 ("идеално"), но в маркировката за цветен клас се включва само първата цифра - така, ако първата цифра е 5, значи цветопредаването е между 50 и 59;

- следващите две цифри показват цвета на излъчената светлина (цветна температура) - от 1700К (червено) до 17 000К (виолетово). Отново се използват само първите 2 цифри, например 55 означава нещо между 5500К до 5599К, което е синкаво-белият цвят на дневната светлина по пладне. Цветната температура на привичните ни крушки с нажежаема жичка е 2700К и, съответно се маркира с цифрите "27".

Например маркировка "830" означава цветопредаване 8 ("мн. добре") и цветност около 3000К (почти като обикновена крушка).

Тази маркировка не се използва от американските фирми и техните европейски подразделения и вместо нея на опаковката се отбелязва направо само цветната температура. Обикновено се нанася до означението на работното напрежение. Често има и потребителско описание. Нещо като "220-240V / 2700К - Warm White"

insecteater
Пон, 26.04.10, 10:06
Наистина - като сложих обикновен ключ без глим лампа всичко си е наред.

Благодаря ви много на всички за коментарите, съветите и интересните разяснения

anonymous
Пон, 26.04.10, 10:40
Е можеше да не сменяш ключа а само да "клъцнеш" с едни сечки глим лампата...
insecteater
Пон, 26.04.10, 11:42
Старият ключ беше стар (откак се помня - хич не е малко), мръсен, грозен, труден за превключване и гадно капсулован . Новият е нов, лъскав, лесен за превключване и монтаж/демонтаж. Мислех си дали да не си взема един от ония, дето се включват/изключват с пляскане с ръце, ама ... по-нататък може и с такъв да го сменя. Мързела движи прогреса все пак
редактиран от insecteater на 26.04.10 13:41
zlatena
Нед, 13.06.10, 11:42
” Мислех си дали да не си взема един от ония, дето се включват/изключват с пляскане с ръце, ама ... по-нататък може и с такъв да го сменя. Мързела движи прогреса все пак „
Ние мислим да си сложим нещо подобно за коридора в къщи,който е Г-образен.
Постоянно светят 2 лампи,никой не си прави труда да ги изключва,освен мен.
Има такива ,с датчици ли са не знам,когато човек напусне помещението и угасват.
Когато влезе светват.
Видях го преди време в един офис.
deringer
Нед, 13.06.10, 13:25

RE: Електротехника: проблем с примигваща крушка

” Ние мислим да си сложим нещо подобно за коридора в къщи,който е Г-образен.
Постоянно светят 2 лампи,никой не си прави труда да ги изключва,освен мен.
Има такива ,с датчици ли са не знам,когато човек напусне помещението и угасват.
Когато влезе светват.
Видях го преди време в един офис. „

С датчик за движение...
Като има и такива които могат да се светват и изгасват посредством звук...

редактиран от deringer на 13.06.10 13:26

<1 2 3 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.