download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

въпрос за PHP проста система за коментар

<1 2 3 >

Автор
Съобщение
insecteater
Вто, 28.09.10, 09:51
Цитат
” - Изостри погледа ми така, че да виждам грешките си и затвори очите ми така, че да не коментирам грешките на другите. „

Тая строфа ме хвърли в смут и безпокойство - как да ти посочим верния път, като трябва да си затворим очите и да не коментираме грешките, които ближният трябва да поправи и избегне? Надявам се да ме съдиш според следващата:

Цитат
” - Дай ми мъдрост да прощавам. И махни отмъщението далеч от мен. „

Та в тоя дух на взаимопомощ и разбирателство и в унисон с поредната строфичка:

Цитат
” - Помогни ми да направя много хора така щастливи, че щастливите им дни да се увеличават, а тъжните им нощи да намаляват. „

ти предлагам да има проверка чрез JavaScript, която да уведомява раба божи ако е въвел нещо не според каноните, та да получи известие, преди да е изпратил нечестиви данни. И разбира се отсрещна проверка чрез php скрипта, който директно да премахва невалидните данни, в случай че някой последовател на луцифера заобиколи JavaScript-а и се опита да поквари изгледа на сайта. Ама това след като останалите неща влязат в ред.

Редакция: не ми се впрягай - в момента препрочитам "Името на розата"

редактиран от insecteater на 28.09.10 09:53
nik2009
Вто, 28.09.10, 10:13

RE: въпрос за PHP проста система за коментар

” ти предлагам да има проверка чрез JavaScript, която да уведомява раба божи ако е въвел нещо не според каноните, та да получи известие, преди да е изпратил нечестиви данни. И разбира се отсрещна проверка чрез php скрипта, който директно да премахва невалидните данни, в случай че някой последовател на луцифера заобиколи JavaScript-а и се опита да поквари изгледа на сайта. Ама това след като останалите неща влязат в ред.

Редакция: не ми се впрягай - в момента препрочитам "Името на розата"

Разбира се, трябва да има малко освежаване и хумор.
За java още ми е рано, като се прибера от работа ще опитам скрипта и ще пиша ако изникне грешка.Важно е да се записва поне името от формата.
nik2009
Вто, 28.09.10, 14:56

RE: въпрос за PHP проста система за коментар

” Там където записваш във файла:
fwrite($newr,$_REQUEST["message"]."n<br>".date("Y.m.d h:i")."nОт IP: "."$_SERVER[REMOTE_ADDR]n<hr>");

по-добре ползвай $_POST, и без това за да се задейства записа, проверяваш $_POST['submit']

За да ти записва и името и mail-а просто трябва да ги добавиш в параметъра на fwrite. Например:
fwrite($newr,$_POST["name"]." - ".$_POST["mail"]."n<br>".$_POST["message"]."n<br>".date("Y.m.d h:i").
"nОт IP: "."$_SERVER[REMOTE_ADDR]n<hr>");

или нещо подобно - как да е подредено, зависи от естетическия ти вкус :) Ако ти се занимава, можеш да направиш името да е хиперлинк и да сочи към email-a чрез mailto: макар че това вече доста рядко се ползва, но пък е по-компактно.
Нещо такова:
"<a href=\"mailto:$_POST[mail]\">$_POST[name]</a>"

Само за протокола - публично показване на email адреси е рай за автоматичните ботове, които обикалят из интернет и търсят emai-и за да могат да им пращат спам, но това все още не ти е належащо. „

Много добре се получи и работи, записва всичко. Незнам дали няма да е трудно само и-мейла да не се показва в браузъра, но да си е записан в същото време? Това не ми е много важно, но ако лесно става ще е много добре. Може би във функцията fwrite трябва нещо да се сложи. Или пък да се записва на отделен файл.

редактиран от nik2009 на 28.09.10 14:57
insecteater
Вто, 28.09.10, 15:25
Можеш да го сложиш в отделен <span> и за CSS стил да му зададеш display: none или да го режеш с регулярен израз преди да го покажеш. Нямаш ли някъде разписано какво точно искаш да постигнеш? Имаш ли някакво задание - нещо примерно, или измисляш детайлите в движение ? Email-а какви фукнкции ще обслужва, ако няма да се показва? В смисъл - защо не искаш да се показва? От съображения за сигурност или не ти харесва дизайна който се получава?

Понеже директно се показва каквото е записано във файла- не е ли по-добре да си избереш - или изобщо да няма email адрес или да не се набива на очи, но да го има и да се показва по някакъв начин при необходимост? Щото си е мъчничко да отваряш суровия файл и да ровиш в него за нечий email адрес и да четеш сорс код-а. Особено като се понатрупат коментари.

nik2009
Вто, 28.09.10, 15:55

RE: въпрос за PHP проста система за коментар

” Можеш да го сложиш в отделен <span> и за CSS стил да му зададеш display: none или да го режеш с регулярен израз преди да го покажеш. Нямаш ли някъде разписано какво точно искаш да постигнеш? Имаш ли някакво задание - нещо примерно, или измисляш детайлите в движение ? Email-а какви фукнкции ще обслужва, ако няма да се показва? В смисъл - защо не искаш да се показва? От съображения за сигурност или не ти харесва дизайна който се получава?

Понеже директно се показва каквото е записано във файла- не е ли по-добре да си избереш - или изобщо да няма email адрес или да не се набива на очи, но да го има и да се показва по някакъв начин при необходимост? Щото си е мъчничко да отваряш суровия файл и да ровиш в него за нечий email адрес и да четеш сорс код-а. Особено като се понатрупат коментари. „

Ще опитам със <span>. Аз направо в движение решавам какво да се направи, но не искам да се показва заради сигурността, пък и не всеки иска да му се вижда e-mail-а. Ако не стане със <span>, няма да го слагам. Мисля за сега само да се показва когато е необходимо.
Всичко се получи както трябва, много ви благодаря за помощта.

редактиран от nik2009 на 28.09.10 20:28
nik2009
Вто, 28.09.10, 23:01

RE: RE: въпрос за PHP проста система за коментар

Всичко тъкмо направих и възникна проблем. Изтрих текстовия файл, който служи за база данни, исках да го изчистя от пробванията които съм написал, но сега само показва в браузъра първото съобщение, като го напиша, а останалите се записват в текстовия файл, а не се показват в браузъра, имате ли идея какво може да е?
редактиран от nik2009 на 28.09.10 23:02
nik2009
Сря, 29.09.10, 08:20

RE: RE: RE: въпрос за PHP проста система за коментар

” Всичко тъкмо направих и възникна проблем. Изтрих текстовия файл, който служи за база данни, исках да го изчистя от пробванията които съм написал, но сега само показва в браузъра първото съобщение, като го напиша, а останалите се записват в текстовия файл, а не се показват в браузъра, имате ли идея какво може да е? „

Това ми е файла който чете от текстовия файл, сега ми прочита само първото мнение и край, надолу нищо не показва в браузъра, а в текстовия файл всичко си се записва. Какво може да е?
komentar_pregled.rar
Когато изтрия съдържанието на текстовия файл със мненията /базата данни/, ето какво ми показва - Warning: fread() [function.fread]: Length parameter must be greater than 0 in C:\xampp\htdocs\saitbelovo\komentar-pregled.php on line 4. Веднага написвам първия коментар и ми се показва нормално. И после проблемът - останалите коментари вече не се показват, само първия стои, а в текстовия файл си се записват.

редактиран от nik2009 на 29.09.10 08:26
редактиран от nik2009 на 29.09.10 08:27
nik2009
Сря, 29.09.10, 09:20

RE: RE: RE: RE: въпрос за PHP проста система за коментар

След малко игра се оправи. На Display:none; затварящия таг не съм бил поставил.
insecteater
Сря, 29.09.10, 09:40
Браво ... ще се очукаш ще му свикнеш ;)
phrozencrew
Сря, 29.09.10, 20:06
Трябва да си изградиш навика от време на време да проверяваш какво се случва с генерираната ти страница, като подадеш сорса за проверка на http://validator.w3.org/ или , ако има инсталиран Dreamweaver можеш да ползваш:

Просто от браузера записваш, като файл, само сорса и го проверяваш.

nik2009
Чет, 30.09.10, 19:09

RE: въпрос за PHP проста система за коментар

Благодаря за навременните съвети, ще проверявам кода, това е много полезно.

<1 2 3 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.