download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Спасяване на данни от дискове

<1 2 >

Автор
Съобщение
insecteater
Нед, 24.10.10, 01:29
Привет - да се включа и аз
1. Ползваш препарат за физическа обработка на дисковете
2. Ползваш специална програма, която да възстанови максимално възомжното

за това вече са ти дали съвети

Понеже мярнах, че става въпрос за филми - можеш да ползваш това: DivFix++ - на няколко пъти ме е спасявала старата версия. Предполагам, че новата ще е по-бърза.

spursy
Нед, 24.10.10, 02:14
Понеже insecteater спомена програмата DivFix++ само искам да допълня, че имаме статия за нея - Да ремонтираме видеото
oldcastle
Нед, 24.10.10, 02:16
Благодаря Ганчо! Наистина ще взема да измия няколко диска и ще пиша за резултата.

” ... Само номерата са два. Първо да не натискаш силно и второ да търкаш по радиуса, а не по посока на пистите.

После може да се заплакне в тенджера с хладка вода, не под крана... „

Какче, само да попитам дали съм разбрал правилно. Значи не трябва да се търка с кръгообразни движения а посока център-периферия?

boy4o
Нед, 24.10.10, 13:06
По въпроса за посоката на триене, доколкото ми е известно, се водят епични спорове още от времето на бакелитените грамофонни плочи. Лично аз, за себе си, съм установил, че когато става дума за обикновено почистване посоката е без значение. Обаче когато става дума за отстраняване на сериозни замърсявания радиалната посока е по-разумна - така мръсотията се размазва на по-малка площ.
 
Препапати от рода на "Filmpon" спокойно може да бъдат заместени с някой антистатичен препарат за пране на вълнени тъкани: разтваря се ок. 1 супена лъжица в 0,5 л. вода (зависи, впрочем, и от самия препарат). А това, което е показано в клипчето - миене под чешмата - е чисто убийство за диска: в чешмяната вода винаги има дребни песъчинки, частички ръжда и др. под., които надраскват повърхността.
 
За забърсване на дискове преди да се поставят в драйва особено подходящи са антистатичните кърпички за очила, които се продават в оптичните магазини.


И нещо съвсем драстично - как се възстановява пукнат диск.
 
За да е годен за лепене, дискът трябва да е пукнат само до средата, т. е. пукнатината да не преминава отвъд отвора в средата. Също така, ако пукнатината не достига до отвора, нужно е внимателно да се доразпука до него.
 
Необходими са две парчета гладко стъкло и две парчета восъчна хартия с подходящ размер. Лепилото се приготвя от 2-3 трохи стиропор, разтворени в няколко капки ацетон (ацетон, не лакочистител!); ацетонът се добавя на капки докато разтворът добие консистенцията на рядък сироп.
 
Преди да се започне същинското лепене се подготвя "сцената". Едното парче стъкло се поставя върху твърда водоравна повърхност, върху него - парче восъчна хартия. Другите парчета стъкло и хартия се слагат някъде, където да са под ръка: ще се наложи да се действа много бързо! Пак под ръка се приготвя нещо тежко поне 5 кг. с равна повърхност (използвам купчина дебели книги).
 
Лепенето: много внимателно раздалечаваме краищата на пукнатината и, подхождайки откъм "гърба" на диска бързо нанасяме (бръсваме) лепило по ръбовете с помощта на тънка и мека ("китайска") четчица. Важно е да избягваме излизане на капчици.
 
Бързо но внимателно отпускаме краищата на сцепеното и, все така експедитивно, полагаме диска върху приготвеното място, а после покриваме с втория лист восъчна хартия и второто стъкло върху нея. Затискаме с тежестта и чакаме 10-15 часа.
 
После внимателно сваляме тежестта и пр. Ако хартията е силно залепнала за диска откъм записа, изхвърляме го и забравяме за случая. Иначе го сушим още 24 ч. в провесено на конец състояние. После полираме с паста за зъби (търкаме с мека памучна кърпа), плакнем, сушим, кръстим се и слагаме диска в драйва.
 
Така съм лепил вече 7 CD-та и 2 от тях проработиха. С DVD още не съм имал успех, уви!

редактиран от boy4o на 24.10.10 13:54
phrozencrew
Нед, 24.10.10, 14:27
Споделям мнението на zlatena. Ако дисковете наистина не са надраскани, тогава да се направи тест на друг комп, както и да се почисти писачката.

Ще дам и един съвет - Проверявайте трайността на дисковете. Някои фирми си я пишат. Други фирми описват покритията върху диска. Никога не купувайте малотрайни дискове, дори на известни марки, като Sony например. Преди време в списанието ComputersBuild бяха пуснали много хубава статия с тестове на най-популярните марки DVD-бланки. До колкото си спомням всяка марка прави изследвания за стареене на дискове - подлагат ги на слънце, високи и ниски температури, влага и т.н.. Средно евтините бланки стареят за 3-5 години. По качествените бланки на Verbatim издържат десетки години, дори при по-тежки климатични условия. Когато въвеждаха технологията Super AZo се рекламираха, че едновременно с добрата записваемост и четимост на AZO-технологията се е увеличил и животът на CD-тата. Дори го пишеше по кутиите - 100 години. Не знам дали е рекламен трик, обаче и най-старите ми дискове на Verbatim са в отлично състояние. Не искам да правя реклама, а да кажа, че трябва да се мисли и за това на какво се записва. Купуването на noname или евтини дискове води след себе си след 4-5 години прехвърляне на ценната информацията от дисковете на по-сигурна медиа.

soft-support
Нед, 24.10.10, 19:46
Освен многото полезни съвети изказани досега, мога само да повторя да се опитат въпросните дискове и на друг компютър/друго оптично у-во. Различните CD-Rom-и имат различна толерантност към проблемни дискове. При някои може изобщо да не може да се отвори, а при други да се.
deringer
Нед, 24.10.10, 23:54
oldcastle
Вто, 26.10.10, 04:46
Благодаря на всички още един път! Успях да спася всички филми. Имах дори един два диска, които ми блокираха компа, като реша да ги стартирам, но след измиване с паста за зъби и с онази програмка, извадих, каквото имаше в тях. Като погледнах накрая то са се събрали около 150 GB филми. Ако можех да направя един сървър, щях да ви дам линк да теглите, каквото ви хареса.

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.