download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Как да генерираме и лесно да помним сложни пароли!

< 1 2 >

Автор
Съобщение
phrozencrew
Пет, 07.01.11, 21:14
Колко хубаво би било ако можехме да използваме сложни и сигурни пароли като тази например: fg12~e4Tr!fg7. Това една наистина много сигурна парола с която бихме могли да защитим добре сайта си, електронната поща, акаунта на служебния или домашния компютър и т.н.
Една подобна парола, макар и трудно, би могла да се запомни. В общия случай, за средно сериозна парола се смята дума, съчетана от поне 8 символа, като те са смесица от букви и цифри. Но ако трябва да помним 2, 3 или 5 такива пароли, па макар и само от по 8 символа?! Леле, че зор !
Но има умни хора, които са разработили простички трикове, които изключително много помагат за запомнянето на толкова сложни пароли. В тази статия ще разгледаме няколко подобни трика, които биха могли да са ни изключително полезни.

1. Password cards – карти с пароли
Това е една стара техника, която напоследък стана модерна. Password cards представляват многоцветни (или едноцветни) хартиени карти с множество символи, подредени в редове и колони. Могат да се слагат на видно място, дори да се залепят на кутията на компютъра, за по-удобно. Системата в тях е доказано сигурна и е доста трудно да се изтестват всички възможни комбинации, които могат да опишат.
Има и сайтове, които предлагат генериране на подобни карти online. Един такъв сайт е http://www.passwordcard.org .
Първо посещавате сайта, който ви генерира случайна карта с пароли. Копирате си тази карта и я отпечатвате. Може и да се ламинира. За пример аз ще използвам тази карта:

Сега да видим как работи това странно нещо с толкова много символи. Работи така, че ви кара да запомните някакъв белег, а белега може да е какъвто си поискате. Ще покажа няколко примера, като ще се придържам към идеята за (поне) 8-символни пароли и ще “генерирам” три пароли:

Сега да видим "нишаните", които ще ни припомнят по-късно някоя от тези пароли.
Парола 1: c2vMFBC7 – Тази парола можем да я запомним по белезите “лице-3”, което ще означава колоната с усмихнатото лице и ред 3-ти. Друг вариант за запомняне на паролата е 83, което ще означава колона 8-ма, ред 3-ти.
Парола 2: 6eTjSvge – Можем да я запомним само по един белег - "шест"! Което би означавало шести ред, от цифрата 6 нататък. Друг вариант за запоняне е комбинацията "евро-шест".
Парола 3: jR4BTCD8 – За тази парола трябва да запомним шаблона “последно нагоре”. Което би означавало последния ред, последната колона, нагоре.

С малко въображение могат да се измислят много асоциации от реалния живот, които да улеснят доста запомнянето на паролата. Естествено могат да се използват и цветовете, които допълнително да улеснят помненето на паролата. Любим цвят – любимо число и готово! Бихте имали една доста сигурна парола.
А защо да не си направите и сами подобни карти с пароли, като сами изберете цветовете, подредбата на символите и т.н.
Ако запишете някъде комбинацията от символи най-долу на картата, която ви предлага сайта http://www.passwordcard.org , ще можете по-късно да си генерирате абсолютно същата карта.

2. Таблици с пароли
Тази идея е инспирирана от Digital Inspiration .
http://www.labnol.org/software/write-passwords-safely-on-paper/12972/
Отчитам идеята като изключително полезна и хитра. Предложението отново ви позволява да принтирате таблица с частите на паролите и да си ги държите на явно място, без да се притеснявате, че някой лесно би могъл да познае паролата. Ето една примерна таблица:

Да видим как работи. Ако се казвате Ламбо (абсолютно примерно име), можете да си генерирате доста уникална парола, като само трябва да си помните името, изписано на латиница! Което предполагам няма да е много трудно .
В случая “lambo” би изглеждало, като парола, така: L6CK3Xsaenb
А стига бе! А как се получи?!
Много е просто! Имаме име от 5 букви и таблица с 5 реда. Всеки ред отговаря на поредния символ от името:
1-ви символ “l” – ред едно, колона “KL” -> L
2-и символ “a” – ред втори, колона “AB” -> 6C
3-ти символ “m” – ред трети, колона “MN” -> K3
4-ти символ “b” – ред четвърти, колона “AB” -> Xsa
5-ти символ “о” – ред пети, колона “OP” -> enb

И се получи една много хитра парола.
По същият начин можем да си направим 4-редна табличка с годината на раждане. За генерирането на таблиците можем да използваме и функцията RAND() на Excel. Още по-добре с OpenOffice - OOP_Random_Words.ods [8.1 KB]. Или пък да си направим таблицата със символите сами и да си генерираме парола от името на детето ни и т.н. Варианти колкото щеш.
В този случай обаче ще трябва да си запазите поне в електронен или хартиен вариант таблицата, която сте генерирали, както и да я принтирате веднага поне до PDF, защото няма как иначе да я възстановите.

3. Използване на инструментите за криптиране.
Звучи сложно, а е супер елементарно. Ще използваме по-горното име "lambo", за да си генерираме яка парола. Но този път ни трябва истинска програма, която работи с конкретни криптиращи алгоритми. Е такива програми в мрежата има над път и под път. Да не говорим, че и сами можете да си програмирате.
В случая ще покажа пример с един от най-популярните криптиращи механизми – MD5. Няма да пиша програма, а ще потърся някой семпъл онлайн генератор на MD5-стрингове. Примерно ето този, който е изключително полезен на PHP-програмистите: http://www.onlinefunctions.com/md5.htm
Пишем си името (в случая "lambo"), натискаме бутона "try" и вече имаме генерирана 32-битова сума на стринга: b84967c4f073b71405404f3719c788cd

Избираме си първите 8 символа "b84967c4" и си имаме готина парола от името. Разбира се можем да изберем последните 8 символа. А защо не и да използваме SHA1 генератор. Само трябва да си изберете тип на криптирането (md5, sha1 или друг) и да потърсите в google.com с критерий "md5 generator" или "SHA1 generator". Би трябвало, независимо кой генератор използвате, да ви генерира един и същи стринг при подаване на едни и същи входящи данни.

Естествено би могло да има и още десетки варианти за лесно запомняне на пароли, но тези ми се сториха относително лесни за реализиране и с възможно най-малко инвестиции от към пари и време.

ПС: Материала е предложен и като статия, но го пуснах във форума, за да може да се чете и от нерегистрирани потребители.

tochnia1
Пет, 07.01.11, 22:32
Яко! Много яко Недялко! От де вадиш тази информация? И въобще на кой ще му хрумне такова просто нещо?
emonews
Пет, 07.01.11, 23:52
Сега ще споделя моя начин за генериране на пароли
Правя го с помощта на клавиатурата т.е. не помня и дори не знам паролата (В случай че КГБ се добере до мене и ме измъчва)
напр паролата ми е последните 5 клавиша от 3тия ред преди shift трябва да го запомните само визуално
а именно nm,./N след което същите бутони още веднъж но със задържан шифт NM<>?
и цялата парола е nm,./NM<>?
Или пък преди да натиснете шифт натиснете и някоя цифра която вече трябва да запомните напр 12
Така новополучената парола става изключително сложното nm,./12NM<>?
Ето още един пример
Започваме с първите две отгоре надолу (или обратното) и след това повтаряме движенията си със задържан шифт. Получава се zxasqw12ZXASQW!@

stoqncho
Съб, 08.01.11, 02:30

RE: Как да генерираме и лесно да помним сложни пароли!

” Яко! Много яко Недялко! От де вадиш тази информация? И въобще на кой ще му хрумне такова просто нещо? „

Да бе верно това е ебаси якото!

angelicstar
Съб, 08.01.11, 14:02
Ами аз си се оправям с паролите по тъпия начин. Слагам си за парола ред от някое стихотворение дето го помня яко или някоя пословица. Номерът е да се асоциира по смисъл с това дето запаролвам. Така даже да ми изхвръкне има шанс да се сетя по асоциация. Ама най-сигурно е да си го запишеш на хартия.
Тоя номер малко не издържа на разбиване с готов речник та обикновено пропускам гласните букви.
phrozencrew
Нед, 09.01.11, 21:02
Сетих се и за още една техника, която важи ако имате БГ-клавиатура. Използвате изписване на името си по БДС, а после слагате годината на раждане (примерно).Трудно е да се намери речник с подобни имена !
Но пък това ще важи само ако сте с БГ-клавиатура, което е масово срещано в България.
anonymous
Пон, 10.01.11, 00:58
phrozencrew и emonews, харесват ми идеите. Аз лично използвам два други варианта:
 например си разказвам история в едно изречение: This is my brand new Sony a500 - am I not lucky!
след което ползвам само първите букви на изречението:
TimbnSa500-ainl!

Вариант две: измислям име и фраза и слагам помежду @
Примерно: phrozencrew@illbeback.org (няма такава парола, а?)
Пример две:подобно, но си правиш уебсайт и това ти е паролата: например - утре не ми се работи - изглежда така:
www.Idontwant2worktomorrow.com - получава се парола с букви и знаци(можеш да добавиш и апостроф след don't)

Виждал съм и други подобно на примера на emonews, вземаш два клавиша и натискаш околните 5, нещо като пентагон. Пример клавиша "Е" и "U" натискам последователно околните им 5 и става :
4rdw38ijy7 - мога и да повторя със задържан shift и става:
4rdw38ijy7$RDW£*IJY& - изглежда сложна парола, а няма нужда да помниш нищо освен E и U.

редактиран от anonymous на 10.01.11 01:02
редактиран от anonymous на 10.01.11 01:04
phrozencrew
Пон, 10.01.11, 07:09
Съдържа полезен съвет!
angelicstar
Пон, 10.01.11, 11:50
А пък 1 време си бях правила 1 програмка за лесни паролки. Смисъл лесни понеже се редуват гласни и съгласни букви и така по-лесно се помнят. Работи в ДОС-ки прозорец.
NORI.EXE [6 KB]
Дава само главни букви на латиница, ама това е целта, да се помнят по лесно. Който му се разправя може да си я доправи както му е кеф. Това е сорса на Паскал.
NORI.PAS [2.6 KB]
anonymous
Пон, 10.01.11, 13:01
Само бих искал да добавя. че примерите които писах за паролите са по-скоро за не чак толкова важни сайтове. Ако трябва да съм честен, ако имам собствен онлайн бизнес и сайта ми е за биснес или нещо подобно, ще опра само и само до първите два примера на фрозен, а именно, картите с пароли и таблиците с пароли. Също така примера на dreven е поучителен:)

< 1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2021   Experta Ltd.