download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Преносими компютри и батерии...

<1 2 >

Автор
Съобщение
stoqncho
Пон, 24.01.11, 15:21
Това показва Everest за батерията на лаптопа(Toshiba), която рядко ползвам реално, но винаги е в лаптопа и от време на време си я изтощавам до дупка. Малко държи, но и отначало не е държала много и сигурно, ако направя подходящите настройки(на снимката е в режим "Висока производителност") ще се качи.

Батерия на около 30 месеца, работела главно с ОС Windows XP, от които 2-3 са с Vista(сега е с Vista) и показва 11% на износване.

anonymous
Пон, 24.01.11, 15:52
Е де... за т'ва става дума... Трябваше горе-долу така да си е... Ама M$ са си картелче с производителите и ако използвате 7 на всеки 12-13 месеца ще ви трябва нова батерия...
То за проблемът се знае още от RC-то и бета-версията ама те все още разследват и така и няма ясен отговор.
редактиран от anonymous на 24.01.11 15:53
plamil
Пон, 24.01.11, 16:46
Поразрови се по форумите - дали няма да откриеш начин да ресетнш чипа на батерията - най малкото ще спестиш малко парички.
Реално погледнато, най-вероятно, елементите на батерията са си напълно здрави (поне капацитета им ще е около 80 -90 % от номиналния), но чипа съобщава на BIOS-а че са свършили, и от там Уин 7 пищи на умряло.
anonymous
Пет, 28.01.11, 20:00

RE: Преносими компютри и батерии...

” Поразрови се по форумите - дали няма да откриеш начин да ресетнш чипа на батерията - най малкото ще спестиш малко парички.
Реално погледнато, най-вероятно, елементите на батерията са си напълно здрави (поне капацитета им ще е около 80 -90 % от номиналния), но чипа съобщава на BIOS-а че са свършили, и от там Уин 7 пищи на умряло. „

Уви, такова нещо почти няма. Въобще не разбрах дали е възможно при компютрите от последните 2 години и най-новите. В допълнение, процедурата се прави със софтуер, който не знам дали се намира кракнат из нета, а и в домашни условия си е малко рисковани и времеемко, защото батерията трябва да се отвори механично и да си извади без да се повреди EEPROM чипът, който отговаря за информацията относно капацитет и изхабяване (подобен на CMOS при BIOS), а за да се манипулира самият чип ти трябва домашно сглобен порт, за който намерих само обяснения как се прави и мога да кажа, че ми е невъзможно . Общо взето работата в домашни условия не може да стане, а и като гледам моята батерия си е 2 големи парчета капсулована пластмаса, предполагам обилно полята с епоксидно лепило отвътре т.е. отваряне няма.

Нещо интересно, което намерих по проблема -> неговият причинител се нарича ACPI-Compliant Control Method т.е. системният компонент, който отчита моментното състояние на батерията и изчислява колко "ток" е останал и кога се нуждае от заряд т.е. кога да отвърти кранчето на тока, който идва от зарядното. Та прави се следното упражнение:
При включен на зарядно компютър се изключва временно този компонент от Device Manager-> Batteries , след което компютърът се оставя да работи само на батерия докато се самоизключи от липса на заряд. Батерията се маха и БЕЗ да се включва на зарядно се натиска копчето за пускане на лаптопа, изчаква се 2-3 мин и се слага обратно батерията, компютърът се включва към зарядното и се пуска Windows-a, след което се пуска и системният компонент и хоп, изведнъж нивото на износване се променя с някаква неопределена стойност и евентуално съобщението "Consider replacing your battery" изчезва.. При мен от 68% падна на 52%. Утре мога да пробвам и пак и да видя дали ще се промени още,

zlatena
Съб, 29.01.11, 16:18

RE: Преносими компютри и батерии...

” Реално погледнато, най-вероятно, елементите на батерията са си напълно здрави (поне капацитета им ще е около 80 -90 % от номиналния), но чипа съобщава на BIOS-а че са свършили, и от там Уин 7 пищи на умряло. „

Значи ли това,че ако се инсталира Windows XP вместо Windows 7 батерията на risticha ще извади други стойности?
Тоест да показва по-малък процент изхабяване.

plamil
Съб, 29.01.11, 17:26
Зависи какво е успяла да нацъка седмицата в чипа на батерията.
Но метода с ACPI ми хареса - още едно доказателство че батерията си е изправна, и че записа в епрома е некоректен.
ХР-то никога не пише в чипа на батериите, затова и последните се държат по-коректно.
В този ред на мисли, няма да се учудя ако от компанията на Чичо Бил пуснат някое обновление по "сигурността", което да върши тези магарии и при ХР-то
anonymous
Съб, 29.01.11, 18:10

RE: RE: Преносими компютри и батерии...

” Значи ли това,че ако се инсталира Windows XP вместо Windows 7 батерията на risticha ще извади други стойности?
Тоест да показва по-малък процент изхабяване. „

Всъщност не. След като прочетох темата в support форума на M$ се оказва, че връщане към предишната система не помага т.е. нацвъканото си остава такова.

tegote
Съб, 29.01.11, 18:36
Абе........... вие специалистите не може да се оправите, а какво остава за обикновения потребител. ...?
anonymous
Съб, 29.01.11, 20:38

RE: Преносими компютри и батерии...

” Абе........... вие специалистите не може да се оправите, а какво остава за обикновения потребител. ...?

Не виждам какви толкова специалисти сме. Просто като ти се случи започваш да се интересуваш. И на мен ми се искаше да си карам с Win 7, защото наистина е най-малката от всички злини на M$, но явно няма да стане. За обикновения потребител остава да си сменя батерията на всеки 2-3 месеца или малко повече ако иска да използва Win 7. Разбира се, това не се случва при всички лаптопи, има случай при дадени модели да няма изхабяване, или при отделни бройки, но при много от хората се получава. За мен остава събирането на пари за нова батерия + времето да сменя системите и на лаптопа и на нетбука.
От М$ все още отричат съществуването на подобен проблем като казват, че може да се дължи на стар BIOS или chipset драйвери т.е. говорят глупости. Не смятам, че скоро ще си празнаят, като най-честото обяснение е "Батериите се изхябават с времето" ... ще ме извиняват но батерия на 25 цикъла ... да, да...

tegote
Съб, 29.01.11, 22:09
Няма ли някой, който да ги осъди?????
anonymous
Съб, 29.01.11, 22:27

RE: Преносими компютри и батерии...

” Няма ли някой, който да ги осъди????? „

Е тук вече не мога да помогна. Само някой наистина голям майстор, човек разбиращ от такъв вид програмиране както на EEPROM чипа може по някакъв начин да докаже, че това е Windows, а и M$ са толкова голяма компания, че ще наемат най-добрите от най-добрите адвокати, които в такова дело ще ги измъкнат задължително. Единствено Европейската Комисия е успявала да осъди Microsoft няколко пъти за монополизъм, и заради това, че не предлагат избор на потребителите с какъв browser да идва системата, която инсталират т.е. да се промени това, че Windows идва с IE, да може да се избира и между другите browser-и в момента на инсталация на OS.

zlatena
Нед, 06.03.11, 12:22

RE: Преносими компютри и батерии...

” ....
Когато работя на променлив ток - батерията не я вадя от мястото и. „
Защо?
Няма ли да бъде по-ефикасно,ако се вади батерията и да се ползва само зарядното.
Така тя не се експлоатира и следва да не се изхабява
Тоест батерията да се ползва,само когато човек е на път с преносимия комп или няма контакт наблизо.
plamil
Нед, 06.03.11, 16:15

RE: RE: Преносими компютри и батерии...

” Защо?
Няма ли да бъде по-ефикасно,ако се вади батерията и да се ползва само зарядното.
Така тя не се експлоатира и следва да не се изхабява
Тоест батерията да се ползва,само когато човек е на път с преносимия комп или няма контакт наблизо. „
Не, не е точно така.
Когато извадиш батерията от мястото и започва един естествен процес на саморазреждане, и в момента в който ти потрябва няма да имаш 100% заредена батерия, а вече изтощена до някаква степен.
Когато е постоянно включена в лаптопа, това саморазреждане се компенсира от зарядното.
А и при постоянно сложена батерия имаш един вид защита на лаптопа от колебанията на напрежението в захранващата мрежа.

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.