download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Светлина и осветление

Виж статията
<1 2 >

Автор
Съобщение
angelicstar
Вто, 28.06.11, 15:33
Ами въобще няма полза от Слънцето.
Луната е по-полезна, понеже нощем осветява тъмното. Пък Слънцето свети през деня, когато и без това си е светло.
joniewalker
Вто, 28.06.11, 19:33
” Ами въобще няма полза от Слънцето.
Луната е по-полезна, понеже нощем осветява тъмното. Пък слънцето свети през деня, когато и без това си е светло.

Оригинално. Но не много.

А по въпроса - за мен дебата е между традиционните осветителни лампи /с нажежаема жичка/ и останалите /спестяващи/. Потребителя трябва да прецени дали иска максимално близка до спектъра на слънцето светлина, или - светлина с някакви компромиси в качеството и/или на много висока цена.
Лично за мен това е напълно излишен спор - срещу малко по-голяма консумация /но все още по-ниска цена/ смятам винаги да си осветявам с натурална светлина.

joniewalker
Вто, 28.06.11, 19:36

Не е нещо особено. Почти не може да се регулира по яркост, и - изобщо не може да се регулира по време.

едит/ Проверих отново - не може да се регулира нито по яркост, нито по време. Само май може да се зададе географско разположение, но това ми се вижда неприемвливо тромаво.

редактиран от joniewalker на 29.06.11 13:43
океан
Сря, 29.06.11, 13:02
angelicstar
Светлината на всички лампи ,които са на променлив ток мига с честота 50 херца.Защото промишления ток си сменя посоката 100 пъти в секунда.Следователно 100 пъти за една секунда лампата изгасва.
Поради тази причина в работни помещения с въртящи се машини е забранено използването на осветление с обикновенни лампи.Ползва се трифазен ток или специално направени за това монофазни луминисцентни лампи с кондензатори.
Енерго спестяващите лампи имат високочестотен генератор /електронна платка/,който повишава честотата на тока многократно.Човешкото око не може да улови тяхното мигане,но при тях вече се наблюдава електромагнитно излъчване.
angelicstar
Сря, 29.06.11, 13:42
Ами аз поне както го разбирам за 1 лампа се смята, че не мига когато честотата е над физиологичния праг на ретината и зрителния нерв. Смисъл химическите процеси в невроните имат някаква инерция и затова от някаква честота нататък мигането въобще не им се отразява.
Много ясно, че мерено с някакви уреди може да има мигане, ама на органите им е все 1. Примерно със стробоскоп може даже да се види на око, че има мигане, ама окото не вижда мигането, а прибора който издава мигането.
Сигурно това дето казваш за въртящите машини е точно зарад стробоскопния ефект. Тоя номер с размахването на нож, дето го дадох за пример е пак вид стробоскопия.

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.