download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Пиратство: защо престанахме да ценим информацията

Виж новината
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >

Автор
Съобщение
joniewalker
Чет, 22.09.11, 15:21
Не съм съгласен с автора почти изцяло. Той разглежда само професионалната употреба на информацията. И дори и в този случай не е прав - всеки който направи фирма ще не ще купува легални копия на софтуер. И това е кажи речи навсякъде по света.
Освен това съществува и качествен безплатен софтуер, нали? Плюс Линукс разбира се. Да видим какво е мнението на привържениците му .
anonymous
Чет, 22.09.11, 16:21
"Едно цяло поколение израстна с увереност, че за софтуер/музика/филм/книга/списание не се плаща. Късно е да търсим виновници."


Оо, плаща се, плаща се! Стига да има с какво. Виновниците, ;исля, че на всички им е ясно кои са - управниците ни, дето ни пращат в 10-та глуха откъм доходи(иначе като трябва на тях да се плаща - на съд те дават) и ни натискат отвсякъде с данъци, а после.. "Плащайте си за Софтуер! Ние първо ще ви затворим тракетите, че после и ДДС даже ще ви вземем за закупения софтуер" Това искат да постигнат едни хора, жадни за пари!

joniewalker
Чет, 22.09.11, 16:42
"Едно цяло поколение израстна с увереност, че за софтуер/музика/филм/книга/списание не се плаща. Късно е да търсим виновници."

И това не е вярно. Доста фирми има глобени, не малко от тях фалират. А в Хамерика имаше дела и срещу домашни юзъри теглели мp3- ки.

редактиран от joniewalker на 22.09.11 16:42
anonymous
Чет, 22.09.11, 17:23
Липсата на средства е едно от нещата, но специално за нашата държавица го има и другото наречено "балкански манталитет" - "Каквото не е завързано може да се отмъкне, а другото ще го развържем!"

Предполагам ако работех като програмист нямаше да ми е кеф да гледам творенията си предоставяни безплатно в интернет, но пък тоя лешник дава примери с програми, за които е ясно, че просперират и създателите печелят достатъчно от тях. Като гледам в БГ 90% от домашните потребители са с нелегално копие на Windows ама M$ не е фалирал от т'ва, а все повече богатее.

Има достатъчно добри безплатни програми! За останалото има Zamunda и TPB.

svilen73
Чет, 22.09.11, 19:00
” Не съм съгласен с автора почти изцяло.
Освен това съществува и качествен безплатен софтуер, нали? Плюс Линукс разбира се. Да видим какво е мнението на привържениците му . „

И аз не съм съгласен напълно с автора.
И какво е лошото на уроците в нета ?
Аз мисля че много помагат за изучаването на програмата , защото е обяснено нагледно кое как става.
За линукса всичко си е ок ползвам го за ежедневна работа и си е супер.
Не се занимавам с кракове ключове и тн. Ако намеря начин или програма за линукс , която да ме избави от уин няма да го сложа повече.
Ползвам уиндоус строго професионално защото програмите са достатъчно тежки сами по себеси че и през виртуал да ги мъча.
Що се отнася до пиратските копия на софтуера е това опира до стандарта ни на живот. Ако не се чудиш как ще си платиш сметките и какво ще сложиш на масата довечера а всичко ти е ок невиждам защо да не си платиш за това , което ти е нужно.
За книги , филми , музика и тн. когато имам време си ги чета или гледам.Какво е това че не ги ценим? За мен дали ще е на хартия или в електронен вариянт няма значение важно е да може да се прочете това , което ти е нужно.

nikolatirol
Чет, 22.09.11, 19:03
Казано е: не плачи на чужд гроб, че не знаеш къде са му краката! Автора плаче за богатите, а кой ще плаче за бедните. За онези, които имат нужда от информация, но нямат средсва за да я получат? Колкото до киното и индустрията която го създава: двойката Бранжолина си купиха яхта за "скромната" сума от 150 млн. Така, че няма нужда да плачем за тях.
stefankr
Чет, 22.09.11, 19:08
Винаги, когато се получи дискусия по новина, която ви предлагаме, се радвам.

Авторът има предвид действителността в Русия. Наблюденията ми конкретно в Москва, са че стандартът на живот е в пъти по висок от тук, така че нежеланието да купуват продукти на творческа дейност - книги, софтуер, песни, филми - въобще не може да се обясни с балкански манталитет или откровена бедност.

joniewalker
Чет, 22.09.11, 19:33
” Винаги, когато се получи дискусия по новина, която ви предлагаме, се радвам.

Авторът има предвид действителността в Русия. Наблюденията ми конкретно в Москва, са че стандартът на живот е в пъти по висок от тук, така че нежеланието да купуват продукти на творческа дейност - книги, софтуер, песни, филми - въобще не може да се обясни с балкански манталитет или откровена бедност. „

И с теб stefankr не съм съгласен, особено за това , което обясняваш че имал в предвид автора. Той самия не прави такива уточнения. И още нещо - абсолютно не съм съгласен с епитета "балкански манталитет" в конкретния случай. Пиратство има навсякъде и ние не сме го открили.

phrozencrew
Чет, 22.09.11, 23:25
Страхотна статия!!!!
Леко имах чувството за "дежа-вю", като я четох. Преди много години, може би 2000-ната година, един журналист на BBC беше предрекъл цялата тая глумотория с нелегалния софтуер, лесния достъп до информация и затъпяването на световното общество.
Пича говореше и за това, че мрази интернет, защото е ограбил на хората ръкостискането, погледа в очите, преценката от пръв поглед, стремежа за доказване и въобще прекия контакт. Бизнеса вече се прави с писма и заявки в бази данни. Така се назначават и уволняват дори хора. Но няма да задълбавам дълбоко в темата, че за друго иде реч...
Мисля, че в статията има огромен пропуск, свързан с дилетантството. Интернет и лесния достъп до информация дават фалшиво хиперболизирано самочувствие на иначе абсолютни цървули, които и със сопол да не ги замериш в реалния свят.

Форума на ДБГ (или поне 1-2 многоглави спамерски змии) доказва на 200% написаното. Само погледнете една тема от последните седмици. Ще приложа един цитат от темата:

” ...
Другите пишат ,драскат нещо ,но аз съм прост човек и не ги разбирам ,но и малцината са ,където ги разбират ,какво пишат,но аз съм си виновен те са на 5000 книги пред мен .Ще завършва с нещо поетично.
... „
Значи този тотално незнаен герой си позволява да дава оценки за потребители, пише шестици и едва ли не смъмря пишещите софтуер драскачи, които не разбирал. Малцина разбират елементарното. И в вглъбен в егото, мерака да се съвкупли с невежеството си и да дари плод, вдъхновен от собствената си значимост се изразява и поетично-патетично.
Може много да се пише за психологията на дилетантите. Но по-вероятно е някой негов клонинг да е написал (родил-плод на мъки) коментар от по-горните.
За тези, които са прочели статията със разума си, със сигурност са доловили екстракта на разумния човечец - бай Денис. С всяко от твърденията му мога да се съглася на 100%:
Цитат
” Безконтролното консумиране на храна води до наднормено тегло. А до какво води безконтролното потребление на информация?
...
Революцията започна и приключи.
...
важна черта от човешката психология: ние не ценим това, до което достигаме прекалено лесно.
...
получихме невероятен прираст на екзалтирани дилетанти, заедно с резултата от тяхното съмнително творчество.
...
Изучаването на професионален софтуер е тежък процес, изискващ немалко умствени усилия и време. За човек, ориентиран най-вече към получаване на бърз резултат, това е немислимо.
...
второто следствие на съвременната "информационна свободия": мързелът, който в конкретния случай въобще не е двигател на прогреса. Чистият мързел ни кара винаги да търсим най-лесните и прости начини за решаване на проблема. Затова мнозина ползват стари пиратски версии на MS Office ... вместо аналози с отворен код.
...
забравили ценността ... сме загубили чувството на радост от притежаването на редки художествени произведения.
редките произведения са достъпни на всички, но от тях се интересуват единици.
...
достъпността на информацията убива нашия "вътрешен цензор" ... ние можем да имаме на практика всичко. „

Умен пич!

anonymous
Чет, 22.09.11, 23:41
И в крайна сметка за какво точно си чешем езиците?

Интернет да бъде забранен/закрит/затрит? Не че може да стане, но все пак ...
За да бъде всичко правилно регулирано т.е. да навлезем в идеалния модел трябва първи всички други условия да са равни - всичкото паплач по света да има еднакви възможности и т.н. и чак тогава да се говори за някаква обща и всеобхващаща регулация на достъпността.

А иначе т'ва за отношенията между хората си е напълно вярно....

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.