download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Пиратство: защо престанахме да ценим информацията

Виж новината
<1 2 3 4 5 6 7 8 9 >

Автор
Съобщение
joniewalker
Пет, 23.09.11, 00:44
” И в крайна сметка за какво точно си чешем езиците?
Интернет да бъде забранен/закрит/затрит? Не че може да стане, но все пак ...
За да бъде всичко правилно регулирано т.е. да навлезем в идеалния модел трябва първи всички други условия да са равни - всичкото паплач по света да има еднакви възможности и т.н. и чак тогава да се говори за някаква обща и всеобхващаща регулация на достъпността.
А иначе т'ва за отношенията между хората си е напълно вярно.... „

Интернета няма да се закрие, а ще се регулира.

Президентът на САЩ иска Интернет идентификация за американците

 А това, че ламери имат достъп не означава че не трябва да е леснодостъпен. А на Били и сега са му много $$.

редактиран от joniewalker на 23.09.11 00:45
anonymous
Пет, 23.09.11, 02:17
Тук се сблъскваме с второто следствие на съвременната "информационна свободия": мързелът, който в конкретния случай въобще не е двигател на прогреса. Чистият мързел ни кара винаги да търсим най-лесните и прости начини за решаване на проблема. Затова мнозина ползват стари пиратски версии на MS Office (тъй като ги мързи да узнаят новите възможности и интерфейса на MS Office 2007 и 2010, бел. пр.), вместо аналози с отворен код. Поради мързела се предпочитат кратките съвети на дилетанти вместо сериозните инструкции, статии и учебници.


Понамирисва ми на недооценен учен мутирал в комплексар.

Бил Гейтс не е написал Уиндоус , но го направи достъпен за ползване от хора които не са програмисти , без да е нужно да четат " сериозните инструкции, статии и учебници ".

Относно Пиратството и претенциите на авторите на каквото и да било , мнението ми е : Който има дупка да си я пази

joniewalker
Пет, 23.09.11, 07:22
Пиратство: защо престанахме да ценим информацията

Автора е сбъркал още в заглавието. Това, че някой ползва софтуер без да го е платил съвсем не означава, че не го цени. Всъщност - означава обратното мисля.
Всъщност компаниите в бранша не страдат чак толкова много от това, че някой ползва софта им без да плаща в домашни условия. Това е просто друг вид реклама. А и нали има trial версии , които могат да се ползват съвсем законно? Е, поне у дома.
Във фирмата си всеки се стреми обаче да си е закупил лиценз.

...Бил Гейтс не е написал Уиндоус ... „
А кой?
редактиран от joniewalker на 23.09.11 07:22
phrozencrew
Пет, 23.09.11, 09:52
Тъй като говорите прекалено общо ми се струва, че сте чели по диагонал, между редовете. За това викам да се замислим за нещо конкретно. Филми! Колко нелегални филма гледате годишно? Отговора на този въпрос ще ви изясни, дали автора е прав или не.
Предполагам, че може да има и някой, който гледа филмите само на кино и никога, ама наистина никога не е влизал в торент сайт, за да си тегли някой филм безплатно. Но, ако наистина има такъв човек, то той ще е 1 на 1000000 в БГ.
Да не говорим, че не съм си купувал диск или друг носител с музика от години. Толкова съм се "оял", че дори си свалям нелегалната музика в FLAK. Напълно съм наясно, че това е престъпление, но някак си не ми пука. Приемам го за съвсем нормално и дори нямам угризения на съвестта. Някой от вас да има угризения, когато си слуша mp3-ките?
stefankr
Пет, 23.09.11, 10:20
...но какво се случва с музиката, например? На преден план излизат скандални, но лесни за възприемане изпълнители на поп-културата Руснаците нямат термина "чалга" и затова Азис им се струва като екзотично недоразумение. Всъщност той е един от най-високоплатените съвременни български музикални изпълнители (казвам го така, за да вляза в стила на новината), определящ тенденции и нагласи. Не бива да имаме притеснения, ако слушаме песните му на МР3. Косвените ползи на твореца са в рекламата, която получава, от такси за телевизионно излъчване, от билети за концерти. В това отношение България е доста по-цивилизована от други страни.

За съжаление, ако изпълнителят не е скандален, няма как да бъде забелязан. Загубили сме именно този "вътрешен цензор", за който говори Денис.

Без съмнение за мен, Интернет предизвика революция, но тя изяде децата си. Тази година спирам личния си абонамент за едно от малкото останали компютърни списания в България. Бях им абонат от 1998 година.

В крайна сметка обаче ако авторите не получават доход от това, което публикуват, те ще го правят повърхностно, ако въобще се занимават с това. Пазарът диктува условията...

anonymous
Пет, 23.09.11, 11:35
” Филми! Колко нелегални филма гледате годишно? „

Сигурно 100-тина и една купчина сериали... И си ги тегля всичките.

Не веднъж съм се замислял за авторите, но както казах и в по-горното си мнение няма как всичко да се регулира и да се заплаща за всичко при условие, че другите условия не са равни- заплащане на труда, жизнен стандарт и разполагане със свободно време. Всичко оказва влияние.
Да направим просто сравнение между един работник вземащ $5000 и един работник в България вземащ средно $300. Първият може да спести и да си закупи компютър със лицензиран Windows и Office, Photoshop и т.н. за да кажем 2 месеца. Вторият трябва да спестява 1 год. за да закупи същия компютър със същия софтуер. Никой още не си е помислял за филми и музика. Да кажем, че и двамата тръгнат да купуват или потребяват филми и музика легално - $10-15 (цена на албум в iTunes) - първият може да си позволи 10-15 албума на месец и филми на кино достатъчно, че да следи любими жанрове и актьори, а втория едва ли ще има пари за повече от 2-3 музикални албума. Т.е. винаги има неравнопоставеност.
От друга страна именно фактът, че интернет революцията е вече реалност и много хора са свикнали да имат равен достъп до филми и музика, които не могат да си позволят създава желанието за борба срещу регулацията- това, което искам да кажа от самото начало. Дори и да се регулица винаги ще има хора, които ще се борят просто, защото за тях друг изход няма.

Евала mohican.. Именно става дума за комплескар или поръчкова статия -" вижте ни колко сме зле".

joniewalker
Пет, 23.09.11, 11:44
Не е точно така. Имам приятел в Чикаго, IL , и той ми е разказвал , че си купуват всичко - софтуер, музика филми и тн. В дома му имат 3-4 компютъра и всичките са с 100% лицензиран софт. И пълен шкаф с дискове с всякаква музика и филми закупени от съответните магазини.
А ако трябва да визираме "нас" , демек тук в бг, ще опрем до покупателната способност , а - не до манталитета! Колко диска може да купи българина със средна заплата 170$ ?! Моя френд оттатък океана взима сигурно повече от 4000$. В този смисъл статията на набедения журналист е много, много едностранна. А самия той взима сигурно и повече пари, а плаче за приходите на корпорациите. А това няма нищо общо с ценността на информацията и "цененето" и.
anonymous
Пет, 23.09.11, 11:58
Е кое не е така като казах същото.... Именно за покупателна способност става дума. Нали за това дадох такъв пример. Докато не се изравни винаги ще има хора, които ще се борят.
редактиран от anonymous на 23.09.11 11:59
океан
Пет, 23.09.11, 12:52
И какво излиза от всичко до тук казано.Че трябва за всичко да си плащаме?
Та нима не плащаме на интернет доставчика?А енергията,която консумира компютъра?А ниските заплати,които получаваме?
Ако го сравним с германците или американците сигурно си плащаме много пъти повече.
А и умишлено всичко се прави да може да стигне до нас безплатно.С цел реклама.
Нима софтуера не може да се направи да не може да се кракне?Разбира се че може.Но не се прави.Винаги се оставят вратички за кракване.
Ако Уиндоус7 го бяха направили да не може да се кракне,сега сигурно 80% от компютрите щяха да са на линукс.А това нали ще хареса на чичо Бил?
joniewalker
Пет, 23.09.11, 13:15
” Е кое не е така като казах същото.... Именно за покупателна способност става дума. Нали за това дадох такъв пример. Докато не се изравни винаги ще има хора, които ще се борят. „

Аз възражението ми беше към stefankr.

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.