download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Споразумението ACTA се очаква да бъде ратифицирано

Виж новината
<1 2 3 4 5 >

Автор
Съобщение
stoqncho
Чет, 02.02.12, 16:49
"Няма да подписваме следенето в нета по АСТА"
http://www.bnews.bg/article-43264
редактиран от stoqncho на 02.02.12 16:50
phrozencrew
Чет, 02.02.12, 19:01
” "Няма да подписваме следенето в нета по АСТА"
http://www.bnews.bg/article-43264
Аз кво казах . Или поне няма да го подпишем в тоя му вид:
Бойко Борисов се намеси в споровете за ACTA
Бат Бойко ше ги припляска, ако нещо кривнат !
joniewalker
Вто, 14.02.12, 08:01
АКТА всъщност не застрашава само онлайн свободите на гражданите:

„Защитниците на ACTA претендират, че документът не променя съществуващите закони, но ние се опасяваме, че веднъж приложен, той ще създаде цяла нова система на тяхното прилагане“, казват още от там.
Според гражданската инициатива ACTA ще има ефект и върху самостоятелната политика на фермерите относно семената и посевите. Споразумението рискува да наложи монопол от страна на корпорации като „Монсанто“ върху земеделието, както и върху пазара и ценообразуването. Същите последствия ще има и върху фармацевтиката. Споразумение, което засяга по такъв начин здравеопазването, следва да бъде разисквано на международен форум от ранга на СЗО, посочват от там.
„ACTA нарушава принципа Privacy of health over commercial interest, който е формулиран в декларацията от Доха през 2001 година. По силата на споразумението ще се затрудни достъпът до генерични лекарства на нуждаещите се от тях в развиващите се страни. За сравнение, в България се изписват 70% генерични лекарства, които като стойност представляват 30% от общата изразходвана сума за медикаменти“, се казва още в становището.

линк

редактиран от joniewalker на 14.02.12 11:56
phrozencrew
Нед, 01.04.12, 21:48
Google започна да филтрира информацията:

dreamskill
Нед, 01.04.12, 22:11
злеее, много злеее, злееееее!
joniewalker
Пон, 02.04.12, 12:46
Цитат
” Споразумението ACTA се очаква да бъде ратифицирано „

А някой очаква ли да не бъде ратифицирано?

редактиран от joniewalker на 02.04.12 12:46
insecteater
Пон, 02.04.12, 15:49
Новина, която май има отношение по темата :(

Ще следят всички комуникации във Великобритания

Цитат
” ... доставчиците пък ще бъдат приканени да инсталират хардуер, който ще позволи на Британската централа за комуникациите, ... „

Въобщеее ....

insecteater
Сря, 25.04.12, 12:37
Цитат
” ... Въпросът е там, че в съвременната стоково-парична система ролята на посредника/търговеца е непропорционално висока в сравнение с този, който създава стойност. Изкупвачът на домати в сравнение с производителя; праводържателят в сравнение с автора; банкерът в сравнение с вложителя: всички те постепенно, с течение на времето, са започнали да печелят много повече, отколкото е разумното възнаграждение за услугите, които предлагат и ролята, която играят във веригата от производство до потребление.

Днес фактически посредникът управлява процеса – макар че е междинно/спомагателно звено, което само по себе си създава малък процент от реалната потребителна стойност. (Що ли се сещам за ДПС допреди 2009-та...)

Нещо повече: посредникът е създал цяла своя собствена система, и нейната издръжка е съществен аргумент за високия процент, който прибира. Нямам предвид тайфата от камиончета и женици-продавачки, чрез които бай ти Пешо Тумбака вози ябълките от Пловдивско и ги продава на софийските пазари, а (примерно) цялата световна борсова система с нейните фючърси, деривати и прочее начини за осребряване на очакванията (демек – надеждите и страховете) на хората. Рейтинговите агенции, валутните курсове, ценните книжа и т.н. и т.н. – цялата тази система е направена ужким за по-ефективно управление на създаването и потреблението, а всъщност е е превърнала до голяма степен в една самовъзпроизвеждаща се надстройка, чиято връзка с реалната стойност, циркулираща между началото и края на веригата (създателя и потребителя) е толкова абстрактна, че за да я проумееш се иска поне едно висше образование по финанси или търговия. Особено откак парите скъсаха пъпната си връв със златния еталон (отказът от системата Бретън-Уудс в началото на 70-те).

И най-важното: ценностната система на обществото (говоря в глобален мащаб) вече се е изкривила дотам, че да печелиш 200 или 300% само защото имаш телефоните на производител и потребител, които нямат пряк контакт, се смята за съвсем нормално. Както и това, че един и същи (ама съвсем един и същи) болт в магазина може да струва 10 цента, а за военни цели върви по 1 евро. И че „Булгаргаз“ не тръгна да се договаря пряко с „Газпром“ още отначало, а помежду непременно трябваше да има още 2-3 маймуни (айде да видим дали от 2013-та маймуните наистина ще изчезнат, както ужким се разбраха). И т.н.

И какво става: в момента, в който посредникът (това е действителният полюс на еднополюсния свят, САЩ е по-скоро географско понятие) потрива ръчички, готов за неоспоримо глобално господство от всякакъв вид, се появява интернет. Където цялата тази кукувича прежда може да се заобиколи с десетина кликвания. Вярно, не във всички сфери; обаче важи за най-съществената сфера, която ще определя всичко важно в света оттук нататък: интелектуалния продукт.

Е, как няма да възникне конфликт? То беше неизбежно. При това той даже още не се е развихрил.

Решението на конфликта не е в това дали ще се приеме или отвхърли АКТА. Не е дори и в това дали ще се тръгне към цялостна ревизия на концепцията за авторско право и свързаните с него финансови и административни механизми (което, апропо, е една от първите належащи стъпки). Става дума за изправяне на една деформирана ценностна система. В глобален мащаб.

Прав е Саракинов, че само го загатва, а не го формулира директно: той просто дава нишан – дай боже да се замисли някой. Aко ги беше изприказвал тия неща, всички щяха да кажат – старчето-експерт съвсем е изкукало. И щяха да почнат да го избягват като прокажен. Пък аз имам предимството да не съм нищо повече от един ник в Мрежата, така че мога да си го позволя ;) Мотивът ми обаче е същият: полека-лека да се замисляме отсега, за да не се окажем изненадани. Защото, както е тръгнало, нещата могат да започнат да се развиват доста бързо. „

http://komitata.blogspot.com/2012/02/blog-post_16.html
joniewalker
Сря, 25.04.12, 12:56
Та в блога на комитата се застъпва мнението че АКТА е "в известна степен закъсняла" и "в известна степен неприложима" ... Може да е така, може и да не е така. Но нашите продажници, които се наричат у нас министри, управляващи или висш административен персонал това не ги брига. Те са си взели % под масата, или пък ще си го вземат и ще се подпишат тази АКТА, ще я прокарат в парламента и ще я ратифицират. И ще влезе в сила, без никой там горе да го интересува в каква степен е приложима и т.н. дрън дрън ..
phrozencrew
Чет, 21.06.12, 20:48
Пета комисия от Европарламента отхвърли ACTA
21 юни 2012
Страните, подписали АСТА, към 21 февруари.
Страните, подписали АСТА, към 21 февруари.

Комисията по международна търговия към Европейския парламент беше петата, която отхвърли търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА), преди гласуването в пленарна зала, което ще се състои най-вероятно по време на пленарната сесия през юли, предаде пресслужбата на Европарламента.

Срещу споразумението гласуваха също евродепутатите от комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, по правни въпроси, по развитие, по промишленост, изследвания и енергетика. ACTA влезе и в дневния ред и на комисията по петициите, която на 19 юни обсъди темата в присъствието на представители на гражданите, отправили петициите.

Рядко толкова комисии разглеждат даден текст, което се дължи в голяма степен на гражданската реакция срещу споразумението, която наблюдатели определиха като най-острата на европейско ниво в историята. Евродепутатите от отделните комисии гласуваха срещу конкретни мерки в текста, като всяка една от тях след това излезе и с обосновка за решението си.

За да влезе АСТА в сила в ЕС, споразумението трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент, от Съвета и от държавите членки. Някои страни в ЕС вече заявиха, че няма да ратифицират АСТА.

По време на пленарното заседание евродепутатите ще вземат решение въз основа на препоръка на водещата комисия по темата – комисията по международна търговия – като ще бъдат взети предвид и мненията на останалите комисии. Очаква се гласуването в пленарна зала да се проведе по време на юлската пленарна сесия.

През февруари българските евродепутати обявиха, че са постигнали консенсус по въпроса и няма да подкрепят ACTA

Европейската комисия призова членовете на Европейския парламент да отложат гласуването на търговското споразумение, докато Съдът на ЕС се произнесе по въпроса, но евродепутатите вероятно няма да се съобразят с това искане.
Източник



Браво на ЕП! Ся тия от БТВ ще си изядат ушите! Интересно дали продажната полит-телевизийка ще отрази нещо по темата ?! Напоследък хептен я закъсаха от към отразяване на каквито и да било новини, е като изключим лунното затъмнение в което отразяване бяха просто отличници!
Внимавайте с Блатечки, че от два дена не мога да го изкарам от нашия хладилник!

<1 2 3 4 5 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.