download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Какво стана със старите операционни системи за персонални компютри

Виж статията
< 1 2 >

Автор
Съобщение
phrozencrew
Пет, 04.05.12, 19:49
Много хубава статия! И малко тъжна. Оставя горчива импресия от усилията на M$ да баталясат толкова иновативни за времето си ОС-ми. А opensource общността нараства постоянно, така, че нищо чудно наистина изглежда вероятно да се появи един по-стабилен OpenWindows . А дано!
joniewalker
Пет, 04.05.12, 20:28
” Много хубава статия! И малко тъжна. Оставя горчива импресия от усилията на M$ да баталясат толкова иновативни за времето си ОС-ми. А opensource общността нараства постоянно, така, че нищо чудно наистина изглежда вероятно да се появи един по-стабилен OpenWindows . А дано!

Е, много са се опитвали , но /засега/ Гейтс е абсолютно непоклатим. Но да не връщаме спора Windows vs Linux. Доста клавиатура изтъркахме в една друга тема.
Обаче статията наистина е много интересна и благодаря на автора. На повечето неща съм и свидетел. Лично аз съм почнал на DOS 6.0. и HDD от около 100-ина МВ.

phrozencrew
Пет, 04.05.12, 20:48
” Но да не връщаме спора Windows vs Linux. „
Ти въобще прочете ли статията?
joniewalker
Пет, 04.05.12, 21:02
” Ти въобще прочете ли статията?

Фрози , прочетох статията. Но добавих към твърдението ти за Open Windows и мои разсъждения.

phrozencrew
Пет, 04.05.12, 21:22
” Фрози , прочетох статията. Но добавих към твърдението ти за Open Windows и мои разсъждения. „
Моето съждение е следствие от това на бат dulo:
Цитат
” Както вероятно сте забелязали, почти всички ОС продължават развитието си като свободни проекти с открит код. Не би било зле да има и OpenWindows. Всъщност, началото е поставено: ReactOS е безплатна свободна система с отворен код, която осигурява двоична съвместимост с програмите на Windows. Тоест, чрез нея можете да стартирате програми, предназначени за ОС Windows. Въпреки че засега проектът е на ниво ранна алфа, ReactOS може да се окаже удобна алтернатива за пълноценна работа с компютри, без да е необходимо се съобразяваме с различните брендове и авторски права. „
А за това какви простотии е вършил бай ти Бил, за да може да спре развитието на много по-добри ОС от Window$ (особено ме е яд за OS/2!) прочети внимателно в статията. Не става въпрос за Linux, Джонка!
phrozencrew
Пет, 04.05.12, 21:32
Разправят, че Haiku OS бичела MKV файлове, които под Win и Linux по смъртно не можеш да пуснеш. Смятам да го тествам това уикенда, че за сега на настолната ми машина не мога да си позволя матрьошки по-големи от 3 Gb. 4 гигабайтовите и нагоре ми сплитват яко.
joniewalker
Пет, 04.05.12, 22:13
” А за това какви простотии е вършил бай ти Бил, за да може да спре развитието на много по-добри ОС от Window$ (особено ме е яд за OS/2!) прочети внимателно в статията. Не става въпрос за Linux, Джонка! „

Да, прав си. В статията не става изобщо въпрос за Линукс. Но пък най-големия конкурент е именно Линукс.
Иначе повечето от изброените ОС съм ги виждал, с една две от тях съм работил. Да, OS/2 можеше да е на мястото на Били, ама кучето ги изработи гадно.
Днес и сега Били няма конкуренция. Остана само да съжаляваме и да четем такива статии.

anonymous
Пет, 04.05.12, 22:31
Мм, тука не си прав - има конкуренти и то достатъчно големи.
Не забравяй Мак(това, че в БГ няма 300-400 на кръст не значи, че в другите страни не е разпространен)..
joniewalker
Пет, 04.05.12, 23:06
” Мм, тука не си прав - има конкуренти и то достатъчно големи.
Не забравяй Мак(това, че в БГ няма 300-400 на кръст не значи, че в другите страни не е разпространен).. „

Навсякъде Мак е разпространен толкова , колкото и тук. Горе долу процент, два - най-много. В последните 5 години ми е попадал един, и то- по погрешка. А и собственика го продаваше.
Не казвам че M$ няма конкуренция. Казвам, другите всеки поотделно е дребна цаца в сравнение с Били. Например - Линукс НИКОГА няма да стане масова ОС и да влезе по домовете на хората. То и ОС "Линукс" няма. Има Дебиан, Слекуер, Убунту и тн. Да не говорим за Мак, или другите в статията.
До преди 2 месеца Win 8 имаше 1 000 000 сваляния.
1 милион сваляния на Windows 8 CP

dreamskill
Пет, 04.05.12, 23:15
” Навсякъде Мак е разпространен толкова , колкото и тук.
... „
грънци
грънци

< 1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.