download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Как да изберем електрически крушки и какво трябва да знаем за тях

Виж статията
<1 2 >

Автор
Съобщение
karadzha
Пон, 28.03.16, 22:18
” Вече повече от 3 години осветлението на жилището ми е с LED лампи. За мен това е най-доброто изкуствено осветление, освен че е много икономично /цялото осветление на апартамента ми е около 180 вата/ , то е и много близко до дневната светлина /често забравям да го загася когато стане светло ,просто не правя разлика/ . При мен лампите са със студена бяла светлина. Не съм забелязал никакви здравни проблеми да има човек от него! Мисля че бъдещето е в него!

Сигурно ползваш лампи на реномирани марки. Щото иначе ще имаш проблеми. Ако не след година, след 2-3.
По начало не съм против прогреса, но не винаги по-новото е и по-хубаво. Понякога се бърза то да бъде въведено и минава дълъг път, докато то бъде усъвършенствано

bigiadri
Вто, 29.03.16, 06:47
В началото две - три се оказаха дефетни и ми ги подмениха и от тогава не съм сменявал нити една луничка , а те са някъде около 60 за един 100 кв. метра апартамент.
soft-support
Вто, 29.03.16, 18:19
Обобщено накратко като изводи от поднесената информация:
- За помещения в които рядко се влиза, например килери, дрешници, мокри помещения и други подобни - обикновена крушка с нажежаема жичка. Малката употреба ще и позволи да живее години без смяна. Ако в такова помещение се сложи по-скъпа алтернатива, тя трудно ще си избие цената, чрез спестения ток, защото малко се използва.
- Помещението където основно седи човек било за да почива, чете и т.н. - халогенни крушки. По-икономични от обикновените и с хубав светлинен спектър.
- Помещения в които често лампата се включва и изключва (баня, коридор) - качествен LED. Осигурява най-дълъг живот като цикли за вкл./изкл., много икономичен и осигурява светлина близка до тази от нажежаемата жичка. LED е подходящ и за стаите в жилището в които не прекарвате основното време на изкуствена светлина, например спалнята.
- Флуоресцентните лампи не са добър избор за домашна употреба, но са подходящи за осветление пред къщата или блока в случай, че се оставя да свети по цяла нощ. Имат дълъг живота като часове работа, икономични са, а за този тип употреба се включват и изключват по 1-2 пъти в денонощие и така няма да се съкрати живота им.

Само лични разсъждения, без да ангажирам никой с тях.

океан
Сря, 30.03.16, 08:12
soft-support
Не е точно така.Защото халогенните лампи нагряват повече от обикновените .И двата вида ако са над 60W и ако са затворени в буркан прегарят фасунгата,проводниците и изгарят много по бързо . По някога цокъла на лампата се заварява за фасунгата. А сега се произвеждат с много къс живот.

Човешкото око не може да улови разликата в качеството на светлината .Така,че му е все едно каква ще е лампата.
Всичко опира до пари. 10 пъти за LED и 5 пъти за ЕСЛ икономия на енергия не е за пренебрегване.
Моя съвет е : не ползвайте ламли с нажежаема жичка .Ако разбира се можете да си го позволите.

iceman_
Нед, 03.04.16, 08:29
” ...Човешкото око не може да улови разликата в качеството на светлината .Така,че му е все едно каква ще е лампата... „

Не е точно така и за това е и статията.

dreamskill
Нед, 03.04.16, 19:08
аз пък съм на свещи
iceman_
Нед, 03.04.16, 19:39
И аз - на 75 нагреваеми.
entinito
Вто, 28.11.17, 03:19
здрасти как сте ,

искам да се изкажа по темата и аз, дано съм полезен.

у нас предимно ползваме стандартните крушки , още от моето дествто та до сега,
примерно на стълбището имаме 2 броя нормални крушки с нажежаена жичка абе стандартните , още от едно време. вече 11 година държат без да сме ги сменяли да чукна на дърво, обаче веднъж купихме едни енергоспестяващи и много бързо изгоряха, свикнали сме на стандарнтите може да не спестяват енергия , но според мен по-ги бива.

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2020   Experta Ltd.