download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Очаква се пазара на рутери също да пострада от недостиг на чипове

Виж новината

Автор
Съобщение
soft-support
Вто, 13.04.21, 11:55
Всичко свързано с компютрите ще поскъпне. Вече се вижда промяна при видео картите, процесорите, SSD, мониторите и т.н. Проблемът е, че големите играчи опитват да се запасят с повече чипове заради забавеното производство, а това още повече засилва недостига.
Колкото за рутерите, виждал съм доста странни потребителски избори. В стандартен апартамент (неголям) при договор с доставчик за 75 Mbps доставян интернет, човека си е взел нов и скъп рутер поддържащ скорости над 800 Mbps. И мисли, че така интернета ще му бъде по-добър и бърз, а реално и един стар рутер, който е добре настроен и струва 15лв втора ръка ще върши същата работа.
svilen73
Вто, 13.04.21, 19:58
” Всичко свързано с компютрите ще поскъпне. Вече се вижда промяна при видео картите, процесорите, SSD, мониторите и т.н. Проблемът е, че големите играчи опитват да се запасят с повече чипове заради забавеното производство, а това още повече засилва недостига.
Колкото за рутерите, виждал съм доста странни потребителски избори. В стандартен апартамент (неголям) при договор с доставчик за 75 Mbps доставян интернет, човека си е взел нов и скъп рутер поддържащ скорости над 800 Mbps. И мисли, че така интернета ще му бъде по-добър и бърз, а реално и един стар рутер, който е добре настроен и струва 15лв втора ръка ще върши същата работа. „

Всичко ще пострада от недостига не само рутерите както сте написал. Но за рутерите и конкретно за случая, който описвате проблема е двупосочен. Едната страна е неука и с нежелание да чете и информира а другата е консултантите в магазина качат човека на "черешата" за да си продадът техниката и му обясняват как това е топа на топа. А той човека незнае, не се е информирал какво получава за парите си и готово " те в магазина казаха че това е най-доброто" и така си има рутер наистина топ ама няма какво да работи щото няма на чешмата. И това не е само при рутерите а при всяка техника. Никой не се интересува за какво ще се използва дадена машина, важното е да се вземат парите на човека.

iceman_
Сря, 14.04.21, 18:17
Ще поскъпне малко, после ще се насити и пак ще дойде горе долу на тея цени.
spursy
Чет, 15.04.21, 08:57
svilen73 е прав. Проблемът най-често е в продавачите и консултантите, за които е важно единствено да си продадат стоката. Не може да обвиняваме повечето потребители, че не разбират от технологии, няма всезнаещи хора.
Темата е добра и мисля да напиша една статия по нея. И без това от години не съм.
svilen73
Чет, 15.04.21, 13:05
” svilen73 е прав. Проблемът най-често е в продавачите и консултантите, за които е важно единствено да си продадат стоката. Не може да обвиняваме повечето потребители, че не разбират от технологии, няма всезнаещи хора.
Темата е добра и мисля да напиша една статия по нея. И без това от години не съм. „

Наистина темата е неизчерпаема в тази насока, защото не само с техниката е така. В България явно това ние като визитка с всичко е така. Аз се занимавам със строителство и ремонт и последен пример : "един приятел ми препоръча едикой си той се занимавал с това и с това и той каза че ще направи нещата с това и с това ". Да ама не, видели са човека с пари и му препоръчали материали за басейни и големи резервоари за вода да му запушат едни дупки от шпилки на бетона от кофража където няма нито налягане нито нищо и съответно вместо да се запушат с материали за целта струващи х лева те му предлагат материали струващи х*10 лева. Е ще е запушено и то много добре но неоправдано финансово. И това е един пример но всичко ни е така.
Така че успех със статията.

редактиран от svilen73 на 15.04.21 13:06
shaman
Пет, 16.04.21, 23:52
На пазара има толкова много марки и модели за рутери, колкото горе-долу и за лаптопи.
Като се говори за недостиг аз пък мисля, че не би засегнало всеки един клас от тях.
Много често предумишлено се създава някакво предварително настройване на масата овце, че нещо си ще се увеличи ценово, поради еди-какви си причини.
Ако не е грандоманията и комплексите на огромна част от потребителите да притежават всеки(хайде почти) новоизлязъл модел на нещо си на което робуват, щото се различавал с една буквичка или цифра(понякога и само визуално), няма да го има този огромен глад.
Да, потреблението се увеличава, още повече в момент на пандемия, когато огромна част от населението бе затворено в къщите си от където продължи своето образование или работа, и изведнъж се усети на куп спешна нужда от разно оборудване и техника, но въпреки това не мисля, че ще има недостиг.
Да, по-този начин някои по-малки фирми няма да издържат, ама всички знаем от историята, как големите риби са изявали(изкупували) по-малките риби, поради заплаха от фалит почти за без пари или поне далеч от стойността им, или са им извивали ръцете, за да се придържат към определено, качество, брой и цена на пазара.
Лошото е, че много често фалитите са умишлени с което на потребителя се предоставя все по-малко право на избор в пазара на техника.
Обикновено в такива времена или се случват някакви сливания или разцепления в компаниите, последното което се прави за да се отдели даден не дотам печеливш отдел или звено, което ако няма късмета да бъде закупено от друг, то ако не се закрие пък ще се трансформира в друга дейност.
редактиран от shaman на 16.04.21 23:52
spursy
Чет, 22.04.21, 14:55
karadzha
Чет, 22.04.21, 22:05

Става за начинаещи, но и разбиращи от материята има какво да научат!

avanteex
Нед, 02.05.21, 14:59
човека който си е купил рутер за скорост 800 мбпс , просто е сигурен в доброто бъдеще когато оператора му ще почне да предлага високи скорости ;)
karadzha
Пон, 03.05.21, 11:21
” човека който си е купил рутер за скорост 800 мбпс , просто е сигурен в доброто бъдеще когато оператора му ще почне да предлага високи скорости ;) „

И кой е този оператор? То Виваком и А1 ги поглъщат и предлагат много по-слаба мрежа или тая с високите скорости на безбожна цена! Така че операторите, които са други от горепосочените, нямат бъдеще!

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2021   Experta Ltd.