download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Linux под Windows

Автор
Съобщение
phrozencrew
Чет, 05.04.07, 19:49
Пиша тази тема тук, защото нямам възможност да я публикувам във "статии"

Linux под Windows

В днешното време на богат избор спрямо операционни системи всеки се е сблъсквал с въпроси като "Дали използвам най-доброто?", "Дали е сигурна операционната система, която ползвам?", "Как искам да видя поне как изглежда Mac или Linux, но кога ли ще мога да си пусна сам подобна система".. и т.н.

За да стартираме Linux под Windows се нуждаем от няколко неща:
1. Безплатен плеър за операционни системи. Препоръчвам ви плъера на VMWare:
http://www.vmware.com/download/player/
Свалете го и го инсталирайте. Инсталацията ще се позабави защото плеъра трябва да извлече всички настройки на Windows. Накрая ще поиска да се рестартира машината за да е пълна инсталацията.

2. След това ни е необходим конфигурационен файл за да можем да пуснем операционната система, която сме си избрали да тестваме. Предлагам като начало да пробвате този конфигурационен файл live-cd-iso.vmx:
http://chat-help.hit.bg/VMWare/live-cd-iso.vmx

3. Най-накрая ще ни е необходима и някоя операционна система. Аз съм голям фен на латвийския Austrumi Linux. Наистина не ви го препоръчвам заради странния език. В тази версия така и не намерих как да мина на английски, но все пак съм фен. Той е около 50 Mb LiveCD, бърз и стабилен е, а и има доста UnixLike Tools. Можете да си дръпнете последната версия от сайта:
http://cyti.latgola.lv/ruuni/index_en.html
Все пак пробвайте някоя българска дистрибуция, като tilix примерно или VSLiveCD:
http://vslivecd.openfmi.net/mini/

Така. Сега след като имаме всичко необходимо нека започваме. Първото което трябва да направите е да отворите файла live-cd-iso.vmx с най обикновен текстов редактор, например Notepad. Необходимо е да промените един ред за да се получи зареждането на свалената LiveCD операционна система. При мен това е 38 ред. В момента съдържанието му е:
ide1:0.fileName = "slax-killbill.iso"
Сега ще трябва да напишем името на Austrumi-то, което свалихме. Аз изтеглих austrumi-1.4.0.iso, така че просто слогам това име и реда става с това съдържание:
ide1:0.fileName = "austrumi-1.4.0.iso"

В друг урок ще ви светна и за други тарикатлъци по конфиг файла, но засега нека оставим нещата така и просто да дадем Save на файла.

Следващото много важно нещо е да копирате този конфигурационен файл в директорията където свалихте austrumi-1.4.0.iso. Ако сте го направили е време за наслада. Просто кликнете 2 пъти на файла live-cd-iso.vmx и си трайте. Ако нямата нещо екзотично по връзката ви с интернет би трябвало Austrumi Linux след лека намеса с конзолата да си разпознае мрежовата карта и да можете да браузвате от него.

Кеф а?! Можете да си пробвате скриптовете за Linux както и много други неща. Естествено компютъра ви ще се забави, но какво от това.
Можете да си свалите и други дистрибуции, желателно е да са LiveCD-та защото иначе е малко по-сложно (още една тема за друг туториал). Вижте тук за избора от живи операционни системи:
http://www.livecdlist.com/?pick=All&sort=ImageSize&sm=0
Стига толкова за да не ви отегча.

phrozencrew
Пет, 06.04.07, 09:04

RE: Linux под Windows

” Добре си направил,имаш ли идея за как да направим Windows да зарежда от USB Flash Памет а не от харди диска примерно.Да предпололожим че USB -то е около 2Gb.
Идеята е че на флашката може да си сложиш Windows и няколко програми по избор и кадето и да отидеш да си ползваш твойте настройки и всичко за което се сетиш „

момченце здрасти,
Не съм пробвал подобно нещо и не съм сигурен как се прави. Предполагам, че е възможно да инсталираш Win na USB флашка, обаче технологичния процес не ми е познат. Знам, че може да се направи порт от miniPE и да си сложиш твои програми, но за CD. Ако успееш да намериш информация пиши. Ще ми е интересно.

phrozencrew
Пет, 06.04.07, 13:44

RE: Linux под Windows

phrozencrew ...поздравления за темата...относно как да направим Windows да зарежда от USB Flash Памет а не от харди диска...то аз от 100 години все се каня да го направя ...нямам достатъчно стимул пък и време...май бутването от CD ме устройва... „

zlatena, благодаря за поздрава. Ще може ли да те помоля нещо - да си редактираш малко втория линк или и двата за да излиза темата по-нормално. Например така:
1.http://www.google.bg/search?
 или
http://www.google.bg/search?

Предварително благодаря!

phrozencrew
Съб, 07.04.07, 18:58

RE: RE: RE: Linux под Windows

” Здравей ,попадна ми една версия на Windows XP Sp2 за Usb само че май не разбрах как да я инсталирам , ще я кача в нета и ще дам линк, но с мойто бтк ще стане малко бавно
Edit: Линк за въпросния Windows „

момченце, благодаря, ще го пробвам и ще опиша впечатленията си. Досега на флашката съм пробвал само Linux, но мисля, че си струвеа трупането на опит и с Win.

anonymous
Нед, 08.04.07, 23:24
phrozencrew не ти ли хрумна да видиш това.
http://www.download.bg/?cls=forge&mtd=FormPosting&f=1
Предлагаш статия и ако им хареса ти я включват, ако и ти си съгласен разбира се.

На мен лично написаното ми хареса много.Поздравления за автора.
Windows XP Sp2 за Usb лесно се прави, само трябва да се следват стъпките, но не виждам какво толкова му е хубаво на това USB.

Ако и аз имам толкова време като теб ще напиша една много добра статия в тоя форум и съм сигурен че ще ти хареса.

редактиран от anonymous на 08.04.07 23:25
anonymous
Вто, 14.10.08, 18:38
Значи днес попаднах на тази стара тема писана доста отдавна и много ми допадна предложението на phrozencrew за стартирането на Linux под Windows и понеже с Linux не сам се занимавал реших да изпробвам предложеното.Направих всичко описано стъпка по стъпка и при нацъкването на live-cd-iso.vmx започна зареждането на Linux,но като стигна до подчертаното с червено на снимката и спря.Няколко пъти пробвах и все до същото място стигаше и спираше.Така/това го оправих от
WMware player>Troubleshoot>Change Memory Allocation и увеличих от 128 MB на 256MB.
При следващото стартиране зареждането продължи и по нататък но се появи тази грешка която се вижда на снимката.Може ли някой да ми каже за какво се отнася и какво бих могъл да направя за да отстраня този проблем?

mayhem1
Вто, 14.10.08, 18:54
като дойде време да деинсталираш VMWare настава истинския купон, ВЕРВАЙ МИ! а ще поискаш да го деинсталираш, И ЗА ТВА МИ ВЕРВАЙ! не съм имал проблеми с инсталацията нито на вирт. машината, нито с линукса ( това, за да спестя реплики, като "обоснови се" ) просто така ми "крашна" компа при първия рестарт, че ми се напука монитора! след дълга битка ( до 6 сутринта ) и "вербално извършване на възвратно постъпателни движения с всички роднини от женски пол на VMWare" се отървах, ама преживяването не е за изпускане..... действай!
 абе, май послъгах, че не съм имал проблеми я виж http://www.download.bg/index.php?cls=forum&mtd=thread&t=177172&q=
 при теб такива работи имаше ли? или не си стигнал до там
редактиран от mayhem1 на 14.10.08 19:20
anonymous
Вто, 14.10.08, 21:34
moni94 От скрийна се вижда само, че има неразбирателство между X-Server и видеокартата ти...
Предлагам ти да пробваш друго дистро на GNU/ Linux

Относно Linux върху флаш памет посетете http://www.pendrivelinux.com/ :)

редактиран от anonymous на 14.10.08 21:34
редактиран от anonymous на 14.10.08 21:49
океан
Вто, 14.10.08, 23:47
moni94
Пробвай с VirtualBox.Много по лесно става и не прави проблеми.

dreamskill
Сря, 15.10.08, 00:08
Ма тази тема е по-стара от пралеля ви!
anonymous
Сря, 15.10.08, 10:11

RE: Linux под Windows

” Ма тази тема е по-стара от пралеля ви! „

И... нека малко да живне темата... Може информацията да е полезна на някой друг искащ да пробва GNU/ Linux без никаква опасност за другата му система!

anonymous
Сря, 15.10.08, 11:51

RE: Linux под Windows

moni94 От скрийна се вижда само, че има неразбирателство между X-Server и видеокартата ти...
Предлагам ти да пробваш друго дистро на GNU/ Linux

Относно Linux върху флаш памет посетете http://www.pendrivelinux.com/ :) „

Добре де,ама този X-Server какъв е,от къде е,от VMware Player,от Linux-а ли или от някъде другаде?Иначе тоз Linux го имам и на live cd и като го буутна от cd-то зареждането си минава нормално,но нямам връзка с интернет (както споменах не съм запознат с Linux ,не познавам командите и незнам как да се оправя с връзката)a с VMware Player автоматично ми разпозна мрежовата карта( както е писал phrozencrew)и ако успея да елиминирам този проблем с тоз X-Server се надявам и интернета да ми тръгне.
anonymous
Сря, 15.10.08, 18:20
In computing, the X Window System (commonly X11 or X) is a windowing system that implements the X display protocol and provides windowing on bitmap displays. It provides the standard toolkit and protocol with which to build graphical user interfaces (GUIs) on most Unix-like operating systems and OpenVMS, and has been ported to many other contemporary general purpose operating systems.

http://en.wikipedia.org/wiki/X_Window_System

Относно вида на Linux-a кажи какво ти пише на live cd-то т.е. какво ти е дистрото.
Ако не Ubuntu може да го пробваш... Изтегли си ISO Файла от Ubuntu (Настоящата версия е 8.04.1, но след 15 дни (на 30.10.2008) е официалното пускане на версия 8.10)
И давай напред...

редактиран от anonymous на 15.10.08 18:23
anonymous
Сря, 15.10.08, 21:25

RE: Linux под Windows

In computing, the X Window System (commonly X11 or X) is a windowing system that implements the X display protocol and provides windowing on bitmap displays. It provides the standard toolkit and protocol with which to build graphical user interfaces (GUIs) on most Unix-like operating systems and OpenVMS, and has been ported to many other contemporary general purpose operating systems.

http://en.wikipedia.org/wiki/X_Window_System

Относно вида на Linux-a кажи какво ти пише на live cd-то т.е. какво ти е дистрото.
Ако не Ubuntu може да го пробваш... Изтегли си ISO Файла от Ubuntu (Настоящата версия е 8.04.1, но след 15 дни (на 30.10.2008) е официалното пускане на версия 8.10)
И давай напред... „

Auditor security collection

Искам да подкарам точно това LiveCD но продължава да ми е мътно какъв е този X-Server и как да оправя проблема.Дано се появи и phrozencrew с някоя идея.

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2022   Experta Ltd.