download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Изготвям сайтове

<1 2 >

Автор
Съобщение
boy4o
Пет, 14.09.07, 12:32
Ще ме прощаваш, simmen, но бих се съгласил с теб само до някъде.
В разсъжденията си пропускаш една доста съществена възможност: напълно реален е случаят, когато някой хем НАИСТИНА РАБОТИ в ИТ сферата, хем НЕ Е АДСКИ ТЪП. Това са хора, които са с висока квалификация, които са инвестирали и време, и средства и труд, за да достигнат до сериозно професионално ниво. Но са, в същото време, и хора които виждат по-далеч от кесията си. Разбира се, мотивацията им би могла да бъде най-разнообразна. Бихме могли да помислим за религиозния подтик към благотворителност, примерно. Или да си представим някой, който цял ден пише някакъв нескончаем и напълно безсмислен (условно казано, от гледна точка на кодера) код, а в свободното си време пише просто за да не се удави в усещането за безсмислие. Познавам един такъв, всяка сутрин го гледам докато се бръсна . И, да оставим ли настрана просто порива към творчество, към самоизява, който не може да се разгърне когато играеш по свирката на чорбаджията или клиента?
Колкото до примера с хляба и сиренето, намирам, че той е неуместен. Той засяга, да кажем така, сферата на търговията и се отнася до поведението на пазарните субекти. Обаче, когато става дума за безплатен ИТ продукт пазарна ситуация просто отсъства и примерът губи смисъл.
Нещата са адски простички, но чудно как някои хора не могат да ги осъзнаят.
simmen
Пет, 14.09.07, 13:52
И аз съм до някъде съгласен с теб, до някъде не. И като гледам има с кой да заформя хубав спор. Това за порива за творчество и т.н., съгласен, хубаво е да има такъв порив. Но творчеството си е творчество, удоволствието да пишеш код си е удоволствие. Както сам казваш, в свободното си време.... Това се опитах да кажа и аз по горе, но явно не е разбрано така. Може в свободното си време за удоволствие, хоби и т.н. Това обаче че в ИТ сферата или по точно при безплатен ИТ продукт няма пазарна ситуация, просто несъм съгласен. И там има, и то не малка. Мога да ти дам и пример да речем с една от най-популярните десктоп Ликунс дистрибуции в момента - Убунту. Ето безплатен софтуер, перационна система, обещават винаги да е безплатна и така ще бъде. Ако обаче я използвам в корпорация и желая професинална поддръжка от Каноникал, ще трябва да си платя за нея. Ето го и тънкия момент. Безплатен софтуер, или продукт или уеб сайт и т.н. има, но е само за лични нужди. Намеси ли се бизнеса, или някой да го използва в бизнес сфера или с бизнес цели веднага се стига до пазарни отношения. Иначе за хоби, ако иска някой може и самолет да си построи без някой да му го плати.
boy4o
Пет, 14.09.07, 14:29
Да, разбира се, че се стига до пазарни отношения и това е неизбежно в един пазарно (позорно!) ориентиран свят. Но не бих се ангажирал да твърдя, че това е неизбежно, вътрешно присъщо свойство на феномена "безплатен продукт". По-скоро съм склонен да видя в неговото опазаряване намесата на бизнеса в сфера, където, общо взето, не му е мястото. Докато хората си разменят саморъчно строени самолети и домашно тъкани черги, бизнесът няма какво да търси там. Да, ама не! (както казваше един скудоумен коментатор) Това което бизнесът най-много мрази е думата "безплатно". Защото абсолютна характеристика на бизнеса е безогледният напор за печалба ("обективната налудност" на пазарното общество), а в "безплатното" няма печалба...
Как би могъл да процедира бизнесът в подобна ситуация? Непосредствената реакция е свалянето на цените и PR натиск в смисъл, че безплатното е калпаво. Обаче второто нещо, което той мрази най-много е свалянето на цените. Е, точно затова той вкарва в непазарните, по принцип, сфери някакъв бизнес елемент. Тъкмо така става това "инжектиране" на пазарни отношения, за което си говорим.
Мисълта ми е - когато Исус е изритал търговците от храма, той много добре е знаел какво прави.
anonymous
Съб, 15.09.07, 16:12

Който може да ми направи сайт

Който може да ми направи сайт да ми пише на yoohooo@emal.bg

Аз искам безплатно

редактиран от anonymous на 15.09.07 16:13
insecteater
Съб, 15.09.07, 16:29

RE: Който може да ми направи сайт

” Който може да ми направи сайт да ми пише на yoohooo@emal.bg

Аз искам безплатно

 Има сума си CMS системи. Намери си. Или си регистрирай някой blog
phrozencrew
Съб, 15.09.07, 22:09

RE: Изготвям сайтове

” ... напълно реален е случаят, когато някой хем НАИСТИНА РАБОТИ в ИТ сферата, хем НЕ Е АДСКИ ТЪП. Това са хора, които са с висока квалификация, които са инвестирали и време, и средства и труд, за да достигнат до сериозно професионално ниво. Но са, в същото време, и хора които виждат по-далеч от кесията си. Разбира се, мотивацията им би могла да бъде най-разнообразна... „
Да, Бойчо! Абсолютно си прав. Форума тук го доказва. По-честите посетители са усетили посещенията на тези будни и талантливи хора, които без капка корист споделят знанията си и ни учат на всякакви "тарикатлъци". За някои със сигурност знам, че работят в IT сферата (йоги, гео), за доста други го предполагам( тук списъка ще е доста дълъг - златена, инскектиитър, момченце, бойчо, кака лара...).
От темата до тук едва ли не се измъква въпроса "Защо някой, който наистина има знания, за които се плащат хиляди левове за следване, би споделял безплатно знанията си?". Защото наистина са печени и не им пука кой ще се облагодетелства от тоя код. Това са по-одухотворени хора. Малко мизантропи и алтруисти. Нормални хора. Човеци, готови да помогнат.
А аз бих задал друг въпрос "Защо хората, на които е работа да правят сайтове, почти никога не работят по web стандартите на W3 консорциума".
Защо след като се появи Firefox професионалистите се оакаха с тъпите си сайтове и портали (провалящи се в всеки различен от M$-ския браузер IE) и от некадърност накараха десетки хиляди хора да започнат да четат Web-програмни езици и да си правят спретнати сайтове базирани на CSS и XHTML без нито една таблица, валидирани отвсякъде. Направиха го защото професионалистите не можаха да им предложат професионализъм и още не могат, залъгват ги с flash-чета! А най-интересното е, че google.com започна да обожава тези чисти и дишащи сайтове до такава степен, че започна да им отрежда места в класациите си, много по-напред от безумните таблични гаври с Web, написани и изглеждащи добре само под вирусозаразителя Internet Explorer (аман от ActiveX-и би казал нормалния потребител като мен ).
СЕГА Е РЕД НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ДА ДОКАЖАТ, ЧЕ НЕ СА ЗАВИСИМИ ОТ СОФТУЕР ЗА ДА ПРАВЯТ КАЧЕСТВЕНИ САЙТОВЕ, защото ние не падаме от Луната, нито пък сме таласъмите (много ме кефи тая дума) от Марс.
Писна ми от таблици. На някои hosting-правайдъри пък им писна само краулера на google да генерира по 20 GB трафик на месец само за една единствена страничка, защото има около 2 милярда <table>,<tbody>,<tr>,<td>, valign, <center> и какви ли не още безумни, некадърни и дисидентски отживелици на 20 век кодове, които се заместват с един простичък <div id="id">.
Та е доста спорно кои правят некачествените сайтове - любителите или професионалистите. Важното е да има стандарти и всички да ги спазват... от там нататък само любов, по цели нощи! До несвяст!
редактиран от phrozencrew на 15.09.07 22:14
wald3mar
Сря, 10.02.10, 10:07
Търся сериозен програмист(от СОФИЯ) за изготвяне на богат интернет сайт на фирма за строителни услуги и популяризирането му във всякакви платени и неплатени търсачки.Ако някой има интерес да пише на alpy_2001@abv.bg,skype:waldes_82 за уточняване на детайли.
редактиран от wald3mar на 10.02.10 10:09

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.