download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Wikipedia банна цяла държава

07.01.2007 10:39 (преди 17 години и 2 месеца) | stefankr | показана 5307 пъти Статистики

Жителите на държавата Катар, използващи Уикипедия останаха доста учудени, когато разбраха, че не могат анонимно да редактират теми в свободната енциклопедия. Причината се оказа много проста - някой от катарците анонимно е редактирал статии, свързани със САЩ и пророка Мохамед. Редакторите на Уикипедия постъпиха адекватно - за 12 часа ограничиха възможността за анонимно редактиране на статии от IP-адреса, от който е извършен интернет-вандализма. Но откъде да знаят, че всички жители на Катар ползват общ IP-адрес...

Столицата Доха
Столицата Доха

В Катар живеят около 860 000 души. Там има един-единствен провайдър, който работи като шлюз за всички потребители. Катар е известен на света с телевизионния канал "Ал Джазира".

Щом се изясни, че интернет-енциклопедията е баннала цяла държава, представили на Уикипедия заявиха, че тази мярка е временна. Нещо повече, блокиране достъпа до сайта на цяла една държава е случайно и противоречи на политиката на проекта. Както се знае, целта на Уикипедия е колкото се може повече хора да бъдат привлечени в създаването на свободна онлайн енциклопедия. В същото време, администраторите на проекта правят всичко възможно, за да ограничат временно достъпът до сайта на тези потребители, които се занимават с вандализъм, но в този случай това не е станало заради техническите ограничение в Катар.

Източници: BBC, 3D News.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.