download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Интернет разстройва психиката

23.03.2008 11:59 (преди 16 години) | stefankr | показана 5364 пъти Статистики

Възможно е в най-скоро време маниакалната пристрастеност към чатене, писане на имейли и постинги във форуми да бъде класифицирана като психиатрично заболяване. Статия за това е публикувана в сп. "American Journal of Psychiatry".

Учените считат, че интернет-зависимостта (включваща прекалено увлечение към компютърни игри, сайтове с порнографско съдържание, писане на SMS-и и писма по електронната поща, изказване на безсмислени мнения по интернет форуми) е обикновено импулсивно-компулсивно разстройство, което може спокойно да бъде добавено в официалния списък на психичните заболявания.

Според Джералд Блок, психиатър от Oregon Health and Science University в Портланд, хората, зависими от Интернет, изпитват това, което изпитват наркомани и алкохолици. И при тях се наблюдава непреодолимо влечение към любимото занятие, силно желание, абстиненция и привикване: нужно е да са онлайн все повече и повече време, закупуват по-сложно компютърно оборудване и софтуер, плащат за още по-бърз достъп до Мрежата. Болните губят представя за времето, игнорират основни потребности на организма си (хранене и сън). При някои пациенти се налага лечение в болница.

Джералд Блок настоява интернет зависимостта да бъде включена в официалния справочник на психичните заболявания "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders", чието следващо издание ще излезе през 2012 година.

Опонентите на Блок твърдят, че изследванията на интернет-пристрастеността са още в много начален стадии. Те задават въпроса как медик ще установи кога използването на компютъра преминава нормалните граници...

Независимо от това дали интернет-пристрастеността ще попадне в списъка с психиатрични заболявания или не, маниакалната привързаност на някои хора към компютрите и Интернет остава сериозен проблем и засяга все повече хора.

Източник: Компюлента, canada.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Събота, 29.03.08, 23:48, stanimir_78:
    4ух за някъв китаец,не спал няколко дена и ритнал камбаната
  • Събота, 29.03.08, 23:51, anonymous:
    Има нещо вярно в тия новини.На мене ми се е случвало,ама не чак в такава степен
  • Вторник, 15.04.08, 12:56, anonymous:
    От както започнах да сърфирам в нета се случиха следните неща:станах раздразнителен, вманиачих се,мислите ми са все във форумите,лягам си в 4часа,жена ми започна да ме отбягва т.е. нямам време за нея.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.