download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

ДНК измества силиция в чиповете

14.05.2010 03:47 (преди 13 години и 11 месеца) | varban007 | показана 2844 пъти Статистики
Учени готвят поредната технологична революция.
Крис Дуайър, инженер от университета Дюк има интригуващия план да "убие" силиция (материалът, използван за производството на микрочиповете в днешни дни) и да го замени с ДНК.

Използването на дезоксирибонуклеиновакиселина, която да "принуждава" чиповете да се самоасемблират, може да допринесе за произвеждането на толкова логически вериги за един ден, колкото световната силициева индустрия би произвела за цял месец. Дуайър твърди, че ДНК е перфектна за препрограмиране и самоасемблиране. Той е изчислил, че чрез създаване и смесване на подбрани ДНК фрагменти и други молекули, той може да създаде милиарди идентични пластиновидни структури, които да бъдат превърнати в логически вериги, в които за сигнална среда се използва не електричество, а светлина.

Това, което той прави е прибавяне на светлочувствителни молекули към структурите. Въпросните молекули са наречени хромофори. Те абсорбират светлина и карат електроните вътре да преминат във възбудено състояние. Енергията бива предадена на друга хромофора, която я използва за излъчването на светлина с различна дължина на вълната и създава логически гейт.

Лично аз мисля, че идеята е изключително интересна, тъй като резултатът от реализирането й би бил две "научнофантастични" иновации в едно - т.е. светлинен ДНК чип. Въпросът, обаче, е кога това ще стане, ако изобщо някой се постарае да я доразработи.

Източник: Fudzilla

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.