download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

IBM комбинират електроника и фотоника на един чип - изключително висока пропускателна способност

04.12.2010 14:26 (преди 13 години и 4 месеца) | varban007 | показана 2589 пъти Статистики
"Голямото синьо" са разкрили, че десетилетно проучване е довело до създаването на електронни и оптични "вериги" на единичен кристал.
IBM твърдят, че новото им творение ще позволи създаването на по-малки и по-ефективни процесори, които ще отведат производителността на нови, по-високи нива. Новата им технология, наречена CMOS интегрирана силициева нанофотоника вече е достигналата 10 тъпи по-голяма плътност при интеграция спрямо тази на съществуващите днес чипове. Компанията твърди, че един приемо-предавателен канал, комбиниращ електронни и фотонни вериги заема площ от около 0.5 кв.мм. Така на площ 4х4 кв.мм е възможно създаване на приемник-предавател, който предава повече от 1 терабит информация в секунда (1 Tb/s). Такова парче "полупроводник" може да се използва за трансфера на данни между различни устройства (особено ефективно решение за корпоративния сегмент) или дори във вътрешността на самия чип.

Друго предимство на въпросната технология е, че нейното реализиране се основава на използване на наличната CMOS апаратура. Тоест, производството на електронно-фотонни чипове няма да изисква никаква по-особена техника, а оттам и допълнителни инвестиции.

За момента не се знае кога ще започне комерсиалното навлизане на новата технология на IBM. От друга страна, няма да е лошо за тях да побързат, тъй като Intel също имат разработки в сферата на силициевата фотоника - Intel Silicon Photonics, които през следваща година трябва да започнат превземането на пазара (дори и с по-ниска пропускателна способност от 1Tb/s).

Light Peak на Intel
Light Peak на Intel

Източник: Tomshardware.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.