download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Десет години от първата стабилна версия на Firefox

11.11.2014 00:40 (преди 9 години и 5 месеца) | spursy | показана 1745 пъти Статистики
Емблематичният браузър може да се гордее с историята си.
През тази седмица трябва да отчетем един достоен юбилей. Използваният от милиони потребители по цял свят браузър - Firefox, стана на 10 години. Всъщност отбелязваме десет години от първата стабилна версия на проекта, който иначе е бил замислен още през 2002г. Когато създателите са решили да създадат браузър на езика XUL, още не са били определили неговото име, а това не се е оказало толкова лесна задача, колкото изглежда. Първоначално проектът стартира под името Phoenix, но се оказва, че това наименование е вече регистрирана марка. Затова работата продължава като Firebird, но отново влиза в конфликт, този път с едноименна система за управление на бази данни запазила наименованието. Така през ноември 2004г. официално се появява първата стабилна версия на браузъра Firefox. Това е и началото на една история с отворен край продължаваща и днес.
Появата на Firefox се посреща добре от потребителите. За това допринасят т.нар. табове, в които се показват отворените уеб страници. За тези времена това е новост, носеща голямо удобство. Интересно е, че тогава подобна концепция е реализирана и в друг браузър - Galeon. Той обаче не успява да се наложи, защото има проблеми със стабилността, а вероятно това е довело и до конфликтите между разработчиците, които в крайна сметка довеждат до изоставяне на проекта.
Така Firefox силно изпъква и демонстрира ударно големия си потенциал. Според данните от различни тестове, новият браузър превъзхожда всички играчи в този клас по стабилност и функционалност. Така Firefox отправя първото голямо предизвикателство към безапелационния лидер по това време - Internet Explorer.
Само през първите няколко месеца от пускането си "огнената лисица" е изтеглен десетки милиони пъти. Отвореният код, свободното разпространение, сравнително лесният език за програмиране са фактори, привличащи все повече разработчици и обикновени потребители към проекта. Това води до бързо развитие и добавяне на все повече екстри за потребителите.
В края на октомври 2006г. излиза версия 2, която само за ден е изтеглена над 2 милиона пъти. През юни 2008г. се появява и Firefox 3, която продължава да привлича нови потребители. Версия 4 е пусната през 2011г., а през следващите три години номерацията на версиите бързо се повишава. Само преди часове беше пуснат новия Firefox 33.1 и така историята на този емблематичен браузър продължава.

Днес Firefox е на трето място по потребление в световен мащаб, малко след втория Internet Explorer, а водач е Google Chrome. Спокойно може да кажем, че този софтуерен проект е дал тласък и подкрепа на бурното развитие на интернет през последното десетилетие.

Mozilla Firefox (на български)
Mozilla Firefox
Mozilla Firefox за Linux
Mozilla Firefox за Mac

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 11.11.14, 06:50, anonymous:
    Не знам как и кога започнах да ползвам Лисицата , но си оставам твърд неин подръжник. ИЕ ми се струва тромав, а Хрома някак си постенЧисто субективно усещане
  • Вторник, 11.11.14, 21:59, karadzha:
    ” Не знам как и кога започнах да ползвам Лисицата , но си оставам твърд неин подръжник. ИЕ ми се струва тромав, а Хрома някак си постенЧисто субективно усещане

    Никога не съм харесвал IE; наистина е муден.
    Ползвам Firefox и негови клонинги, които не му отстъпват по нищо

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.