download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Български IT специалист бе арестуван за открита от него уязвимост

03.07.2019 00:37 (преди 4 години и 9 месеца) | spursy | показана 950 пъти Статистики
В интернет се появиха различни дискусии до колко уместен е подобен арест и дали експертът заслужава наказание или награда.
Компютърен специалист е открил уязвимост в общинския софтуер, използван в детските градини на Стара Загора. Общинският портал, в който родителите записват децата си в детските градини и учебните заведения на Стара Загора, е имал сериозен недостатък. Дупката е позволила да бъдат изтеглени личните данни както на родителите, така и на децата (над 236 000 души). Петко Петков пояснява, че няколко пъти се е опитал да се свърже с местните власти и създателите на софтуера, но всички опити са били неуспешни. За да насочи общественото внимание към проблема, Петков е публикувал видео във Facebook с демонстрацията на уязвимостта.
По света има много случаи, в които откривателя на опасна софтуерна уязвимост бива възнаграден, за това, че допринася за подобряването на сигурността. Не така обаче са се развили нещата при Петко Петков, който е бил арестуван с обвинение за получаване на обществена информация по незаконен начин. Ако властите повдигнат обвинение за въпросното деяние, Петко Петров може да получи присъда от 1 до 3 години затвор и глоба в размер до 5000 лева. В последствие уязвимият софтуер е бил временно премахнат от сайта на общината.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 09.07.19, 03:38, karadzha:
    Така е по нас – героите биват низвергнати, ба си
  • Вторник, 09.07.19, 10:10, johnmotson:
    Вярно е, че има моменти, когато фирмата обявява награда за намиране на дупки в сигурността, например Google или антивирусни програми но там всички аспекти на проучванията са уточнени. Има нещо гнило в този арест karadzha! Явно този специалист се е облажил здраво от пробива и после е имал глупостта да се похвали във Фейса и да сподели пред цял свят. Намерил се е някой, който да му плати за данните и ето IT специалиста окошарен.
       Бе... и ти ми се видиш съмнителен! Къде си, на Сейшелите или Карибите?!

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.