download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Завърши 4-тата Национална Олимпиада по ИТ 2006

18.05.2006 10:11 (преди 17 години и 11 месеца) | tsarev | показана 3882 пъти Статистики
Над 170 ученици от цялата страна се събраха в китния курорт Рибарица за да премерят сили в финалния, 3-ти кръг, от Националната Олимпиада по Информационни Технологии.
Олимпиадата се организира от МОН и Факултета по математика и информатика на СУ. Протича в три кръга - общински, областен и национален, който тази година за пръв път излиза извън София. Нещо повече - организаторите обявиха, че олимпиадата вече няма да се провежда в София, а всяка година ще бъде на ново място из страната.

Право на участие в олимпиадата имаха всички ученици от 8-ми до 13-ти клас в цялата страна. Сами или в групи по двама учениците трябваше да защитават своите проекти в областта на Информационните Технологии, който се вписва в една от петте категории:

  • Интернет приложения
  • Информационни системи
  • Приложни програми
  • Дигитални изкуства
  • Web сайтове

    Целта на олимпиадата е да се насърчават младите разработчици на софтуер, да разработват повече безплатни продукти, в помощ на българският потребител, а и им се дава поле за изява и възможност за улеснен прием във ВУЗ.

    Националната олимпиада се проведе в курорта Рибарица, Ловешка област от 12 до 15 май. В петък участниците пристигнаха в курорта и въпреки проблемите с настаняването успяха да инсталират проектите си на подготвените от комисията компютри. Най-голям беше проблема в категорията Интернет приложения, където инсталацията се проточи с 6 часа повече заради проблеми с различните версии на PHP и MySQL.

    В събота участниците положиха общ ИТ тест, съдържащ 40 въпроса от всички категории на олимпиадата. Малко по-късно същия ден започна и защитата на проектите, която продължи и в неделя. Късно следобед в неделя се проведе и дискусия между участниците и комисията, на която бяха обсъдени различни аспекти от новостите в областта на Информационните Технологии. Късно вечерта бяха готови и резултатите. В понеделник се проведе награждаването, което се състоя в читалището в Тетевен. 3-те най-добри участници във всяка категория, 3-те най-добри от теста и 3-те с най-много точки по комплексното общо класиране получиха награди от Майкрософт България, както и дипломи за доброто представяне. Всички дванадесетокласници, получили над 75 точки, биват приети без изпит в Пловдивски Университет.

    Вижте класирането

    Екипът на Download.BG е щастлив да обяви, че сред участниците бяха и двама наши колеги - Мартин Царев и Божидар Стефанов, които се състезаваха съответно в категориите Интернет приложения и Приложни програми. Двамата се представиха достойно:

  • Мартин Царев взе първо място в направлението Интернет приложения и второ място в общото класиране със своя проект - Записки.инфо - Спокойствие за всеки ученик
  • Божидар Стефанов се класира 3-ти в направлението Приложни програми със своя проект - ДиаграмаХ

    Честито и на двамата с пожелание за все повече и повече успехи от целия екип на списанието!

  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    Няма мнения

    Платени препратки

    Яки графични станции
    Рендиране в реално време
    и на най-тежките обекти - от Перси ООД
    www.persy.com
    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.