download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Български проекти високо оценени на научно изложение в Будапеща

21.06.2006 09:22 (преди 17 години и 9 месеца) | boby_dg | показана 4176 пъти Статистики
За втора година събитието се провежда във международен формат, а България за пръв път взима участие в него.
На 17 юни в Будапеща (Унгария) се проведе 11-тото изложение ExpoScience за ученически научни проекти. То се организира от Унгарската асоциация за популярна наука - Kossuth, клуб TIT и фондация Urania за популярна наука. Започнало, през 1995-та, като унгарски конкурс за научни проекти, от две години ExpoScience има международен характер и на него се канят отличили се проекти от страните членки на организацията за популяризиране на науката сред младежта Perif, в която членува и България.

Българската делегация на ExpoScience
Българската делегация на ExpoScience

Интерфейсът за физични експерименти
Интерфейсът за физични експерименти

Нашите проекти бяха подбрани от специално жури, след конкурса Млади таланти, организиран от МОН, а присъствието на българската делегация там, беше подкрепено от фондация Еврика, а също и от организаторите от унгарска страна. Тя се състоеше от Божидар Стефанов и Лъчезар Отравов, съответно с проекти Интерфейс за физични експерименти и играта Златен век 3D.

Интерфейсът а физични експерименти, създаден от Божидар Стефанов представлява устройство, което се свързва към компютър и дава възможност за управление на различни устройства, за провеждане на експерименти примерно в часовете по физика. Заедно със самото устройство има и софтуер, който позволява програмирането му и управлението на самите експерименти. Лесната работа с устройството и удобния му софтуер го правят подходящо за употреба както в часовете по физика, така и в къщи. Повече подробности за него открийте тук.

Златен век 3D
Златен век 3D

Освен това Божидар Стефанов представи и английската версия на образователния пакет Симулации по Физика, най-новата версия на който е Симулации по Физика и на нашия сайт.

Златен век 3D е историческа стратегия, базирана на българската история. Тя е разработена от Виолин Илиев и Лъчезар Отравов от град Плевен. Вдъхновена от периода, в който е царувал Симеон, по-известен като българския Златен век, играта е интересен начин за запознаване на децата с нашата история, тъй като целта и е да се развие българската държава до Златния век. Скоро ще се появи и превод на английски, а е възможно да бъде лесно преведена на всякакви други езици.

Играта е изключително приятна, с 3D графика и чудесни звукови ефекти, а освен това е с отворен код и ще бъде достъпна безплатно за всички желаещи да я играят. Освен всичко играта ще бъде поддържана от авторите, като гаранция за това е системата за автоматично обновяване през Интернет. Повече информация на сайта на играта.

Тъй като чуждестранните делегации присъстват освен като изложители, предимно като гости на изложението те не участват в по-нататъшният международен кръг, за който бяха избрани три отбора унгарски участници. Това обаче не попречи на журито да споделят искрените си впечатления от техните проекти. Така че можем да кажем спокойно, че в Унгария те представиха нашата държава по най-добрият възможен начин.

На ExpoScience имаше също делегации от Франция, Белгия и Словакия. Въпреки, че събитието протече на 17-ти, делегациите прекараха времето от 11-ти до 18-ти юни в Унгария, което им даде възможност да се запознаят с унгарската история и култура, както и забележителностите в Будапеща (от които никак не останаха разочаровани). Освен незабравимите мигове от едноседмичното посещение на този впечатляващ исторически град членовете на делегациите получиха и сертификати за своето участие.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.