download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Microsoft подкрепя формати с отворен код

06.07.2006 15:33 (преди 17 години и 9 месеца) | sorcerer | показана 1925 пъти Статистики
Microsoft Office ще бъде съвместим с OpenOffice
Microsoft планира да подкрепи проект с отворен код за създаване на софтуер, който да конвертира документи, създавани от офис пакета на фирмата, в безплатния формат OpenDocument, който набира скорост, особено сред правителствата. Очаква се софтуерният гигант да стартира проекта си на сайта SourceForge.net, който е популярен хостинг за подобни свободни проекти. Новият софтуер ще позволи на потребителите да използват Microsoft Office за отваряне и записване на документи в OpenDocument (ODF) формата.

Въпреки че форматите на Microsoft Office са най-широко разпространени, форматът OpenDocument се появи като алтернатива, която получи значителна подкрепа от търговци и важни правителствени клиенти в щата Масачузетс (САЩ) и Белгия. OpenDocument е XML-базиран формат, разработен от консорциума OASIS (Организация за развитие на информационни стандарти).
за повече информация за OpenDocument и OASIS: Wikipedia

Решението да се започне този проект е рязка промяна на политиката на Microsoft до момента. Досега от фирмата заявяваха, че няма да поддържат отворения формат, позовавайки се на липсата на такава необходимост. Вместо това фирмата разчиташе главно на трети страни за осигуряване конвертирането на файловете. "В Microsoft все още не виждаме сериозно повишаване на интереса към OpenDocument, но правителствените клиенти притискат компанията да осигури съвместимост между нейните формати и отворения формат", каза Том Робъртсън, главен мениджър по съвместимостта и стандартите в софтуерния гигант. "Забелязваме, че клиентите не искат хомогенност - те искат разнообразие; искат възможност за промяна", каза още Робъртсън. "И те искат да се съсредоточим в известна степен върху това, осигурявайки продукт с високо качество!"

Скоро проектът "Open XML Translator" предвижда да пусне прототип на софтуер, който да конвертира документи от Word в OpenDocument формата и обратно. Целта е да се създаде добавка за Word за Microsoft Office 2007 до края на тази година, както и такива за Excel и PowerPoint през следващата година. Конвертирането ще се извършва на основата на XML-базираните формати на Microsoft, които ще са стандартни в Office 2007. "Microsoft иска да направи своя Open Office XML стандарт международен до края на тази година. Той има обратна съвместимост и ще работи с по-старите версии на офис пакета. Все пак двата стандарта имат значителни разлики и перфектно преобразуване на документи не е възможно.", заявиха още от фирмата.

Френската компания Clever Age пише кода и взема основно участие в проекта. Индийската фирма Aztecsoft изпитва софтуера, а немската ще проверява дали той отговаря на изискванията на Европейската комисия. Очаква се още компании да се включат в проекта.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 20.08.07, 17:22, anonymous:
    Че кой ги пита тия от Майкрософт дали подкрепят OPEN SOURCE инициативите. Първо подкрепят, после крадат, и накрая внасят за патентоване. Че ко си кривим душата, тя цялата компания е изградена на принципа открадни и патентовай, ама постоянно реват, че им крадяли софтуера и не им плащали.
    И накрая: Дали ще подкрепят или не още някоя годинка и ще го издухат!
  • Понеделник, 20.08.07, 17:32, boy4o:
    Така е. Никой не ги пита. Обаче M$ държи големите пари и, явно, чрез подобни форми на "подкрепа" иска да постави под контрол Open Source инициативите.
    Конкретно за този проект има нещо особено: съществува реална опасност ISO да не регистрира форматите на M$ като стандартни. А така, покрай Open-стандарта, който е регистриран вече от ISO, ще минат и те между капките.
    Елегантно, нали?

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.