download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Google Earth разкрива военните тайни

05.08.2006 15:48 (преди 17 години и 8 месеца) | stefankr | показана 4215 пъти Статистики

Комплексът за противоракетна отбрана на Москва, тайнствени кръгове в полето или летящи чинии... Ако сте фен на Google Earth, това вече въобще няма да ви е интересно. Нека с това се занимават любителите. Истинските професионалисти трескаво разглеждат сателитни снимки на далечни страни, където никога няма да отидат, търсейки кадър, който ще ги качи на върха на блогосферната слава. И случва се, но доста рядко, човек да се натъкне на наистина поразителни неща.

Неотдавна един немски юзер, известен с ника KenGrok, реейки се над просторите на Китай откри на територията на китайска военна база нещо като ландшафтен модел. И това не е било някакъв абстрактен ландшафт... KenGrok е разпознал в него умалена реплика на граничен район, за който Пекин и Делхи водят спорове.

Откритието на KenGrok моментално затъмни предишни сензации от подобен характер като тунелите за китайски атомни подводници или пакистанския реактор за производство на оръжеен плутоний. За разлика от тези находки, откритият от KenGrok обект предизвика противоречиви реакции. Китайските власти заявиха, че това е ландшафтен модел, използван от танкистите за обучение. Американските военни експерти възприеха доста скептично тази версия. Мащабът на репликата е 1:500. Доста дребно е за танкове... От спътниковите снимки се вижда, че хора обикалят около макета и явно го разглеждат. Едно е ясно: намаленото копие на пограничния ландшафт се използва за подготовка на китайските военни.

"Военните обожават ландшафтните модели, - казва Тим Браун. - Преди Пърл Харбър японците също построиха подобно нещо. Китайците имат пълномащабни модели на летища, ориентирани точно така, както военно-въздушните бази в Тайван."

Дали Китай не се готви за мащабна война с Индия? Едва ли, считат експертите. Ръководството на КНР твърдо поддържа принципа на дипломатично решаване на териториални спорове, пояснява Адам Сигал, специалист по китайска външно политика.

А какво става с KenGrok? Няма ли да бъде обявен от властите в Китай за шпионин? Преди може би щеше да има проблеми, но публикуването на детайлни сателитни снимки радикално променя погледа на хората за света, предполагат експерти. Това, което доскоро се приемаше за разузнавателно средство и част от средствата за водене на война, сега е просто още един начин за забавление и удовлетворяване и вечното човешко любопитство.

Забавлявайте се и вие с Google Earth.

Източник: utro.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.