download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

До пет години затвор грозят тези, които държат на склад пиратски дискове

04.09.2006 09:26 (преди 17 години и 7 месеца) | ogi | показана 2038 пъти Статистики
Това предвиждат промените в Наказателния кодекс, окончателно гласувани от Парламента на 30 август 2006г.
Както бе съобщено от Пресцентъра на Народното събрание, на второ четене в пленарна зала бе гласуван Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, предвиждащ промени и в частта, касаеща престъпленията срещу интелектуалната собственост.
С цел законодателна икономия и оптимизиране на редакцията на чл. 172а основните състави по досегашните алинеи 1 и 2 бяха слети в нова алинея 1, която по принцип, освен завишаване на санкцията, не внася съществени корекции в прилагания и досега режим на наказателноправна закрила на права върху интелектуалната собственост. По смисъла на новата ал. 1 всеки, който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва, предава или използва по друг начин чужд обект на авторско и сродни на авторското права, в това число музика, филми и софтуер, без необходимото по закон съгласие на правоносителя, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба до 5 хиляди лева. Подробното, но неизчерпателно изброяване на обектите, предмет на престъпно посегателство по досегашната алинея 2 (звукозапис, видеозапис, телевизионна програма, радиопрограма, софтуер и компютърна програма) бе погълнато от общия термин „обекти на авторско и сродни на авторското права” използван в новата редакция на алинея 1, което на практика обезсмисли по нататъшното съществуване на алинея 2. Това по никакъв начин не означава, че използването на такива обекти без съгласието на правоносителя е декриминализирано.

Съставът по новата ал. 1 не предвижда нито специално изискване действията да бъдат извършвани с търговска цел, нито отграничава използването посредством Интернет от другите форми на използване на закриляни обекти.
Новото в чл. 172а в действителност е предвиденият в ал. 2 втори основен състав, касаещ нерегламентирана досега от наказателното право форма на престъпно поведение, а именно държането на пиратски материални носители, съдържащи чужд обект на авторско и сродно на авторското право, когато същото се осъществява без съгласието на правоносителя и когато стойността на закриляните произведения, съдържащи се в носителите, е в големи размери. Наказуемо ще бъде, съгласно ал. 2, и държането на матрици, чието предназначение е произвеждането на пиратски копия на музика, филми, софтуер и други закриляни от закона обекти. Във връзка с държането е и другия нов момент в чл. 172а, а именно новата ал. 4, която въвежда квалифициран състав за случаите, когато държането е в особено големи размери, при която хипотеза санкцията е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.
Както и при старата редакция на чл. 172а, предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, като законодателят при последното гласуване е преценил, че тази мярка ще се налага във всеки едни случай, независимо от това дали пиратската продукция принадлежи или не на виновното лице.
Промени бяха гласувани и в частта, касаеща права върху индустриална собственост, които най-сетне намериха своето логично систематично място в раздел VІІ „Престъпления против интелектуалната собственост” в новия чл. 172б. Съответно чл. 227 бе отменен, като новият 172б не предвижда съществена промяна в досега прилагания режим за закрила на права върху търговски марки, промишлен дизайн, географски означения и други обекти на индустриална собственост.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.