download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

OpenFest 2006 придобива професионално звучене

21.10.2006 10:01 (преди 17 години и 5 месеца) | milen | показана 1658 пъти Статистики
За първи път тази година в рамките на фестивала ще се проведат технически работни сесии за практическа работа със свободен софтуер

На 4 и 5 ноември 2006 г. в Централния Военен Клуб в София ще се проведе OpenFest 2006 – фестивалът на свободната култура и свободния софтуер у нас. Той ще протече под мотото “Да споделим свободата”.

Тазгодишното издание на OpenFest е четвъртото поред в историята на фестивала. Характерни за OpenFest 2006 ще са високо професионалното звучене и експертна тематика на лекционния поток и съпътстващите мероприятия. Както и през 2005 г., фестивалът ще се проведе в рамките на три паралелни потока: OpenTech, OpenBiz и OpenArt. Паралелно с тях ще се проведе и третото издание на специализираната конференция BSDcon.

Основният поток OpenTech ще включва разнообразни технически лекции, представяния на конкретни проекти, дискусии по проблематиката на свободния софтуер и софтуера с отворен код. В стремежа си да издигне равнището на техническата експертиза на българските специалисти, тази година OpenTech ще бъде съсредоточен върху по-задълбочените и по-детайлни технически разработки в сферата на свободния софтуер и софтуера с отворен код. След няколко поредни години на широко популяризиране на концепцията за свободния софтуер сега OpenFest ще придобие осезаемо професионален акцент.

Специален презентационен панел OpenBiz, посветен на приложението на свободния софтуер и софтуера с отворен код в бизнеса, ще се проведе в рамките на фестивала. Изхождайки от големия интерес по време на първото издание на OpenBiz миналата година, този път потокът ще осигури чувствително повече време за въпроси и отговори и свободни дискусии.

За трети пореден път в рамките на OpenFest ще се състои и BSDcon – специализирана техническа конференция на потребителите и разработчиците на операционните системи, базирани на BSD. Предходните две издания на семинара се радваха на изключителен интерес от страна на професионалистите, което дава основание на организаторите да вярват, че и тазгодишната конференция ще се съревновава по посещаемост с основния поток на OpenFest.

В рамките на фестивала ще се проведе второто издание на OpenArtCon - форум, посветен на свободното изкуство. Вдъхновено от идеите за свободен софтуер и софтуера с отворен код, свободното изкуство намира все повече почитатели, а от началото на тази година у нас официално функционира българската адаптация на популярните “Creative Commons” лицензи.

За първи път тази година на OpenFest ще се проведат технически работни сесии (workshops) - кратки презентации, последвани от продължителни сесии за въпроси и отговори и практическа работа. Те са предназначени както за ИТ експерти, така и за неспециалисти и потребители, които желаят да направят своите първи крачки в работата със свободен софтуер и софтуер с отворен код. В нарочно оборудвана с компютърна техника зала и под вещото ръководство на Linux специалисти гостите ще могат да проведат чисто практически упражнения по работа със свободен софтуер и софтуер с отворен код. Там те ще могат да зададат своите въпроси и да получат подробни разяснения и насоки.
Техническите работни сесии ще се фокусират върху три теми:
- OpenOffice.org – работа със свободен офис пакет (workshop за начинаещи);
- Bash Scritping – как да улесним ежедневието си с няколко скрипта (workshop за професионалисти);
- Moodle – свободна CMS платформа за е-обучение (workshop за експерти от сферата на образованието).

Гостите на OpenFest 2006 ще участват в томбола с разнообразни награди. За разлика от предишни години, когато конференциите от фестивала се излъчваха по Интернет като streaming видео поток, през 2006 желаещите да чуят лекциите в рамките на феста ще могат да го сторят единствено на живо.

OpenFest 2006 се организира от инициативен комитет „Инициатива за OpenFest“ с участието на Фондация „Отворени проекти“, Сдружение Свободен Софтуер, Интернет Общество България, Creative Commons България, Общност на потребителите на свободен софтуер и софтуер с отворен код в България. Спонсори на фестивала са: Спектър Нет, IBM България, OpenIntegra, Linux-bg.org, Open-Culture.Net, Linux Professional Institute.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.