download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Internet Archive създава най-големия web-архив

03.01.2007 13:24 (преди 17 години и 3 месеца) | stefankr | показана 4363 пъти Статистики

Да се върнем назад във времето, да видим как са изглеждали сайтовете преди, за да направим справка или да се забавляваме. Internet Archive е създала проект, наречен "WayBack Machine", който се превърна в най-големия архив на сайтове. Вижте как са изглеждали любимите ви сайтове през далечната 1996 година (ако ги е имало), проследете развитието на Мрежата.

Според основателят на проекта, Брюстер Кейл, "жизненият цикъл" на средностатистическия сайт е към стотина дни и ако не бъде копирано, иначе ценно съдържание може да бъде загубено завинаги за човечеството. Проектът цели най-вече съхраняване на информационното съдържание на съвременните онлайн ресурси, за може да се ползва и от бъдещите поколения.

От момента на откриването си архивът Internet Archive (http://www.archive.org/) е побрал информация за над 85 милиарда страници, чрез които успешно може да се проследи еволюцията на Световната мрежа. Към момента обемът на данните превишава 1,5 петабайта (РВ). Използват се 2300 сървъри.

Любопитното е, че развитието на Интернет не оправда очакванията на Кейл. Преди 10 години той е очаквал, че към момента цялата музика на света, всички книги и видео ще бъдат събрани на едно място в Интернет.

Паралелно с проекта "WayBack Machine" организацията "Internet Archive", с подкрепата на алианса Open Content Alliance (OCA) развива инициативата "Open-Access Text Archive", предполагаща дигитализиране на книги, периодични издания, литературни и научни творби, които са обществено достояние. "Open-Access Text Archive" е алтернатива на търсачките в книгите на Google и Microsoft. Достъпът да дигитализираните материали е безплатен, докато до някой материали в Google Book Search и Windows Live Book Search има ограничения заради авторските права.

Източник: compulenta.ru

  • За да видите как е изглеждал някой сайт преди, посетете адрес http://www.archive.org/ . В централното поле "Web" въведете адреса на сайта, който искате да проверите и натиснете бутона "Take Me Back". Ще се отвори втора страница, която съдържа таблица с години и дати. Изберете тази, която ви е нужна и ще видите как е изглеждал сайтът в миналото.
  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    • Сряда, 03.01.07, 18:11, anonymous:
      много интересна новина
    • Четвъртък, 04.01.07, 13:06, anonymous:
      Интересувам се как би могло да се установява на практика съдържателят на непознат е-mail адрес при получаване на съобщение в електронната ми поща.Ще ми бъде много ценно като информация,ако е възможно и благодаря предварително.

                                                                                                                                                              С УВАЖЕНИЕ: Liubo.kn

    • Вторник, 09.01.07, 11:37, anonymous:
      Аз се пробвах да отворя няколко сайта е не стана, липсват изображения и нещо са преебани. Иначе е интересно.

    Платени препратки

    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG
    Яки графични станции
    Рендиране в реално време
    и на най-тежките обекти - от Перси ООД
    www.persy.com
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.