download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

На коя страна сте във "войната" с caps lock?

06.01.2007 15:08 (преди 17 години и 3 месеца) | stefankr | показана 4052 пъти Статистики

Из Интернет се е разгоряла истинска война, наречена The CAPSoff campaign. Група революционно настроени юзери яростно желаят да "убият" клавиша Caps Lock. Мрежата са тресе от ужасни призиви: "Програмисти, да убием Caps-Lock", "Време е да освободим клавиатурите от Caps Lock", "Смърт на Caps Lock", "Caps Lock трябва да умре!"... Кое провокира тази агресия точно срещу един от стотиците клавиши на клавиатурите ни?

Да бъде или да не бъде?
Да бъде или да не бъде?

Всичко започва в Швеция през 2001 г. тогава под ръководството на Linus McCabe се основава AnticAPSLOCK - кампания, чиято цел е "премахването на клавиша Caps Lock от клавиатурите на бъдещето".

Пожарът на бунта бе стихнал, но наскоро той пламна с нова сила. Живеещият в Брюксел Pieter Hintjens, управител на софтуерната фирма iMatix, създаде свой сайт, посветен на борбата срещу омразния клавиш - http://capsoff.org/. "Клавишът Caps Lock не бива да съществува. Разбира се, имаме си и друга работа, но с течение на времето се събират милиони малки разочарования... Тогава се разбира, че клавишът Caps Lock е голяма тема", споделя Pieter Hintjens.

Ако бъде случайно натиснат, този клавиш води до неприятни грешки при въвеждане на парола. Понякога се налага повторно да се набира текст (в последните версии на MS Word лесно може да се поправи този проблем). този клавиш създава проблеми и при електронната поща. Текст, написан само с главни букви въздейства АГРЕСИВНО на очите и създава дисхармония в кореспонденцията. Мнозина знаят, че да се пише с главни букви, значи че се КРЕЩИ. Оттук и девизът на CAPSoff.org – «STOP SHOUTING!» ("КРАЙ НА КРЕЩЕНЕТО").

Създавайки всички злини, които носи този клавиш, организаторите на акцията са обявили конкурс за разработка на нов дизайн на бъдещите клавиатури, естествено без злополучния клавиш. Победителят ще получи награда от един милион долара, въпреки, че досега във фонда "Борба с Caps Lock" са събрани само 241 долара и 71 цента (явно противниците на този клавиш не са много и не са щедри).

Всеки, който счита, че клавишът Caps Lock е нежелан, може да се подпише на http://capsoff.org/competition:new. Ако имате сайт и подкрепяте премахването на Caps Lock, може да поставите препратка към http://capsoff.org/ с банер.

Създават се всевъзможни блогове, групи за подкрепа, пишат се петиции...

А опонентите на спят. Те създават свои групи, засипват сайтовете http://anticapslock.com/ и http://capsoff.org/ с оскърбителен спам.

Някои запазват неутралитет и съветват по-философски да се отнасяме към клавиша Caps Lock - светът е такъв, какъвто е - включително с този клавиш.

Източник: shkolazhizni.ru

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2
Твоето мнение

  • Петък, 12.01.07, 17:58, anonymous:
    Някой е решил, че може да поспечели пари, като направи нов тип клавиатура. Най-вероятно после ще я лицензира (ако вече не го е направил) и се надява да смъква печалба от всяка продажба на такава клавиатура по целия свят. Трябва само да създаде малко еуфория. Аз съм против премахването на този бутон. За мен той е полезен.
  • Събота, 13.01.07, 22:25, anonymous:
    Аз лично искам да остане този бутон. Чат пат ми се налага да пиша по-дълги текстове с главна буква (макар ,че наистйна ако е по-кратък например от 1 изречение аз ползвам shift).Колкото до това за бъркането на пароли , виждал съм много нови програми който изкача "балонче " на което пише "внимение пишете с главни букви" и мисля ,че и още много други програми ще последват този пример.
    Ето ви и една снимчица. Виждал съм и други , но за тази се сетих първо...

  • Вторник, 16.01.07, 11:19, anonymous:
    Понеже още съм леймър,искам да попитам,ако се премахне този бутон това значи ли,че всички текстове от онлайн вестници,списания и книги ще се пишат само с малки букви.Ако е така аз съм категорично против махането на caps lock !

    ПП.
    Благодаря,sashko92!
    Зацепих!Натиска се shift и се сменят,но ако трябва да напишеш цяла дума или изречение с главни букви,за мен и такива като мен ,които още пишат с един пръст на едната ръка, е много по-лесно ако caps lock е натиснат.

  • Вторник, 16.01.07, 11:30, anonymous:
    Не узначава нищо такова те пак ще могът да си пишат. (макар че и така съм против махането му)
    П.П.
    Няма проблем. Аз рядко го използвам ,но неми пречи чак толкова един бутон.
  • Сряда, 17.01.07, 13:56, hiroko:
    Не може да се използва правилно латинската клавиатура за писане с Японските азбуки без да има Caps Lock. И има също и програми където се използва Caps Lock за специални неща.

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.