download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Български студенти на световния финал на най-голямото студентско състезание по ИТ

03.05.2007 09:53 (преди 16 години и 11 месеца) | poltargaista | показана 4304 пъти Статистики
На 26 април в Илиев център, Студентски град, се проведе българският финал в категорията „Софтуерен дизайн” на Imagine Cup. Тази година състезанието се провежда под мотото "Представете си свят, в който технологиите помагат на всички да получат по-добро образование" и младежите имат възможност да се изявяват в общо 9-те категории на състезанието – Софтуерен дизайн, Разработка за хардуерни устройства, Уеб-пространство, Проект Хошими, Информационни технологии, Алгоритми, Кратък филм, Цифрова фотография и Проектиране на интерфейси. Изборът на финалисти за всички категории с изключение на категорията "Софтуерен дизайн" протича в оn-line режим.
На българския финал в категорията „Софтуерен дизайн”, 8 отбора представиха своите проекти – 4 отбора от ФМИ на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, 3 отбора от Техническия университет в София и 1 отбор от Техническия университет във Варна. Тази година първите три места са заети от представители на ФМИ. На първо място е отборът на BrainStorm - Деян Варчев, Ивайло Братоев, Стефан Добрев, Стефан Захариев с ръководител Йордан Димитров.

Награденият проект „Буквар” представлява приложение за интерактивно изграждане на идеи и визуализиране на данни. Той е средство за лесно и бързо запомняне на информация. Базиран е на идеята за мисловното картиране (mind mapping), която има своите корени още от времето на Леонардо да Винчи. В нейната основа е използването на мисловни карти (mind maps) за визуализиране и по-лесно възприемане на информация. Мисловните карти могат да се използват във всяко едно отношение на учебния процес: за осмисляне и визуализиране на нова идея, за организиране и интерактивно представяне на учебния материал, за подобряване на паметта и концентрацията, за водене на бележки по време на учебния час и
за изготвяне на презентации. Приложението помага на учителите да водят по нов и различен начин уроците. От друга страна, работейки заедно в групи от няколко човека по една карта, на учениците ще им бъде много по-забавно и по-лесно да научат уроците си.

На второ място бе класиран проектът Knowledge Garden на Knowledge Ferries: Надежда Атанасова, Румяна Нейкова, Поля Пелова, Мирослав Недялков с ръководител Калин Георгиев.

На трето място се класира Semantic Store на отбора SeManiaX: Борис Даскалов, Мирослав Мирославов, Ивана Димитрова с ръководител Калин Георгиев.
 
Отборите бяха оценявани от жури в състав: Димитър Капитанов – Старши програмист, Телерик, Влади Чалков – Управител, Кросроуд, Владимир Александров - Управител, Корус, Теодор Радев - Системен инженер, Майкрософт България, Мартин Кулов - Директор направление .НЕТ в Национална академия по разработка на софтуер (НАРС), Руслан Трифонов – Рит Софтуер, Ивайло Христов – Applied Language Solutions Team Leader и Мая Христова – Майкрософт България.

Критериите за оценка можете да видите на адрес: http://www.microsoft.com/bulgaria/education/softwareDesign.mspx

Да пожелаем успех на нашите финалисти – стискаме палци победа на световния финал!

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.