download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

ITC Broadband Платформа за България представи заключенията от работата си досега и своите препоръки към българското правителство

13.06.2007 19:24 (преди 16 години и 9 месеца) | ogi | показана 4214 пъти Статистики
България може да заеме водеща позиция в Централна и Източна Европа и да се възползва от потенциала на широколентовия достъп и ИКТ, но за това трябва да бъдат взети незабавни мерки

На 13 юни 2007, на Националната среща дискусия за ускорено въвеждане на високоскоростен интернет у нас, ITC Broadband Платформа за България се срещна с представители на държавната администрация, неправителствени организации, телекомуникационни компании и медии, както и чуждестранни експерти в областта на широколентовия достъп до интернет от Австрия и Гърция. На срещата, г-н Йозеф Винацер, главен изпълнителен директор на Мобилтел и говорител на ITC Broadband Платформа за България официално представи на г-н Пламен Вачков, председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, както и на други представители на обществения и политически живот, документ-брошура, който съдържа заключенията от работата на Платформата до този момент, както и препоръките й за действия към българското правителство. Г-н Вачков изрази благодарност, от името на министър-председателя г-н Сергей Станишев, за готовността и работата на Платформата и подчерта, че България се нуждае от национална инициатива за широколентов достъп.
 

Йозеф Винацер (дясно) връчва на Пламен Вачков документа-брошура
Йозеф Винацер (дясно) връчва на Пламен Вачков документа-брошура

По време на дискусията бяха представени тревожни данни относно позицията на България спрямо различни индекси. Д-р Карим Тага, управляващ директор на международната консултантска фирма Arthur D.Little обърна внимание на факта, че за 2007г. в е-Readiness индекса на Economist Intelligence Unit (EIU), България заема 48 място и така изостава дори от съседна Румъния. В подкатегорията „Политика и визия на правителството”, България се отрежда на последно място след всички изследвани държави.

Д-р Тага също наблегна, че според EIU, инвестиции в ИКТ водят до увеличение на БВП с коефициент 1.39. На базата на тези изчисления, разрастването на българския ИКТ пазар с 2 процента ще доведе до допълнителни 1.94 млрд. евро българската икономика. Следователно, целта на Платформата е приносът на ИКТ към увеличението на БВП да бъде над 0.5 процента. За да може това да бъде постигнато, ITC Broadband Платформа за България намира за необходимо потреблението в българските домакинства на широколентови услуги да се увеличи от сегашните 12-14 процента до 35 процента до края на 2008г. и 50 процента до 2010г.

“България може да постигне това само ако има общонационална стратегия за широколентов достъп, която да бъде инициирана от българското правителство” каза г-н Йозеф Винацер. „През последната една година, от както Платформата стартира, ние задълбочено проучихме и анализирахме българския пазар за ИКТ и широколентов достъп. На тази база, изготвихме на макро ниво препоръки и ги включихме в този документ-брошура, който днес представяме на българското правителство. Нашата уникална за България, изцяло частна инициатива получи широка институционална подкрепа, за което сме много щастливи и благодарни” добави г-н Винацер.

Г-н Леонидас Атанасиу, представител на платформата за Информационното общество в Гърция каза, че ITC Broadband Платформа за България е на правилния път, тъй като вече е осъзнала нуждата от координация между всички главни играчи. Той подчерта, че преди всичко най-важно за успеха на инициативата е тя да получи политическа подкрепа.

За да може, обаче тази инциатива да постигне успеха, който цели, д-р Георг Серенчи, директор на Австрийския Телеком Регулатор RTR, подчерта, че бизнесът трябва да продължи активното си участие в създаването на Национална стратегия за широколентов достъп. В Австрия беше инициирана подобна платформа за информираност и диалог с политици, ключови фигури и обществото, в резултат на която, австрийското правителство изготви Национална стратегия за ИКТ и широколентов интернет, подготвена от RTR и д-р Серенчи.

Г-н Петър Статев, председател на бълкарския ИКТ Клъстер, отбеляза, че работата на Платформата трябва да продължи. Платформата предлага шестте работни групи да се трансформират в една Проектна Група, която ще включва не само експерти от компаниите-членки, но също и представители на ДАИТС, КРС, Министерство на икономиката и енергетиката, Министерство на администрацията и административната реформа, както и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Тази Проектна Група ще помага на българското правителство в работата по създаването на Национална стратегия за широколентов достъп.

Някои от препоръките на работните групи са:
• Да се доразвие рамката на e-правителството, което цели изграждането на един общ e-Government портал с единна регистрация за влизане и достъп до всички административни приложения;
• Да се въведат схеми с данъчни облекчения и правителствени програми за субсидиране, за да се стимулират компаниите от малкия и среден бизнес да закупуват компютри и софтуер приложения;
• Отпускане на по-големи бюджети за извънградските райони;
• Да се увеличи достъпа до широколентов интернет на хора в неравностойно финансово положение и инвалиди, чрез предоствяне на финасова подкрепа;
• Да се създадат ИКТ образователни центрове;
• Въвеждане на данъчни облекчения за Интернет плащания;
• Закон за териториалното планиране – да се създадат разпоредби, които регулират процесите и изграждането на телекомуникационни мрежи.

В стартиралата през средата на 2006 ITC Broadband Платформа за България участват следните компании: Alcatel-Lucent, БTK, Евроком Кабел, Ericsson, Hewlett Packard - България, Kapsch, Мобилтел, Nokia Siemens Networks EOOD и двете неправителствени организации български ИКТ Клъстер и БАИТ. Национален координатор на Платформата е Hochegger|BG Communications Consulting. В шест работни групи Платформата финализира своите препоръки към българското правителство и ги включи в документа-брошура, която днес беше официално представена на правителството и представители на политическия и обществен живот.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.